Połączenia zdrowe i niezdrowe

Dieta i odżywianie

Nie łączyć pomidora z ogórkiem, nie dodawać cytryny do herbaty, a kawę pić tylko czarną - ile jest w tym prawdy??

Ogórek i pomidor: razem czy osobno?
Prawdą jest, że obecna w ogórku askorbinaza powoduje rozkład witaminy C, którego źródłem jest pomidor. Jednak jeśli dieta jest dobrze skomponowana i urozmaicona połączenie to nie stanowi zagrożenia. Jeśli ogórek łączymy z pomidorem w sałatce z dodatkiem oleju lub jogurtu czy śmietany zahamowane zostaje działanie askorbinazy niszczące witaminę C.

Herbata i cytryna – niezdrowe połączenie?
Herbata, zimą wzbogacana o sok z cytryny i miód ma działanie wzmacniające odporność. Często powtarzaną informacją jest ta, o interakcji obecnego w herbacie glinu o szkodliwym wpływie na organizm i cytryny, która zwiększa jego wchłanianie. Jednak po przeanalizowaniu wyników badań nie musisz obawiać się tego połączenia. By doszło do zwiększonego przyswajania glinu w herbacie zawartość kwasu askorbinowego musiałaby wynosić minimum 2 g, podczas, gdy dodatek cytryny dostarcza jej zaledwie w ilości 5 mg. W przypadku miodu pamiętaj by dodawać go do letniej herbaty. Gdy dodasz go do gorącego płynu utracisz właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne oraz wzmacniające odporność.  

Kawa czarna czy z mlekiem?
Składnikiem kawy odpowiedzialnym za pobudzanie funkcji organizmu jest kofeina. Ma jednak ona również negatywny wpływ. Powoduje zwiększone wydalanie wapnia. Wyniki badań wskazują, że jej nadmierny udział w diecie w młodym wieku zwiększa ryzyko złamań. Jednak jeśli zapewnisz w swojej diecie 800mg wapnia dziennie przy spożyciu kofeiny w ilości mniejszej niż 400 mg  zabezpieczysz swój organizm przed osłabieniem struktury kości. Stąd też łączenie kawy z mlekiem wydaje się być jak najbardziej bezpieczne, gdyż obniżasz wówczas negatywne oddziaływanie kofeiny na układ kostny. Dodatkowo też jest to też sposób na neutralizacji kwasotwórczego działania kawy.
    Jeśli jednak zależy Ci na efekcie pobudzającym i polepszającym koncentracje pij kawę czarną. Zawiera ona więcej kofeiny.

Warzywa kapustne i jod
Nie łącz warzyw kapustnych: kapusty, kalafiora, brokułów i brukselki z rybami czy też z suplementami zawierającymi jod. Warzywa kapustne zawierają goitrogeny, które mogą wiązać jod i w ten sposób uniemożliwiać syntezę hormonów tarczycy.
    

Nie wszystkie informacje dotycząc nowinek żywieniowych, na które możesz trafić w internecie czy czasopismach są prawdziwe. Warto je weryfikować w sprawdzonych źródłach, najlepiej u dietetyka czy lekarza.

Artykuły powiązane

Dieta i odżywianie

Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę

Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!

Dieta i odżywianie

Czy mak jest zdrowy?

Wigilia to w wielu domach czas na makiełki, kutię, makowce czy strucle. Mak jest mocno zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej, szczególnie w czasie Świąt. Czy to zdrowy smakołyk?

Dieta i odżywianie

Co jeść przy zatruciu?

Biegunka, ból, zmęczenie, często odwodnienie. Zatrucia pokarmowe zamieniają życie w koszmar, jak sobie z nimi radzić? Co i jak jeść po zatruciu - mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.

Artykuły polecane dla Ciebie