Smaczny i zdrowy sok pomidorowy!
Pomidory dzięki licznym składnikom odżywczym stanowią skarbnicę zdrowia. Szczególnie zimą, kiedy ich jakość pozostawia wiele do życzenia, doskonałą alternatywą jest sok pomidorowy.
Spis treści:
- Likopen – właściwości
- Sok z pomidorów – nie tylko na serce
- Sok pomidorowy a dieta odchudzająca
- Sok pomidorowy – właściwości dla urody
- Czy sok pomidorowy jest zdrowy?
- Sok pomidorowy a zdrowie – konserwanty nie są konieczne!
Pomidory stanowią źródło potasu, magnezu, cynku oraz żelaza (o żelazo w warzywach powinny dbać zwłaszcza osoby stosujące dietę wegetariańską). Znajdują się w nich witaminy A, E, naturalna witamina C oraz witaminy z grupy B. Jednymi z ważniejszych składników pomidorów są likopen oraz związki fenolowe, czyli bardzo silne antyoksydanty. Odpowiadają one za liczne właściwości prozdrowotne pomidorów.
Zima to okres, kiedy dostępne są pomidory jedynie z importu. Charakteryzują się znacznie gorszymi walorami nie tylko smakowymi, ale i odżywczymi. Alternatywą dla nich są pomidorowe przetwory, przeciery, a przede wszystkim sok z pomidorów.
Likopen – właściwości
Spośród wszystkich dobroczynnych substancji, które zawierają pomidory, likopen jest jedną z najbardziej wartościowych. Przede wszystkim jest on antyoksydantem, który hamuje działanie wolnych rodników, mogących mieć wpływ na rozwój nowotworów. Poza tym, likopen pozytywnie wpływa na pracę układu sercowo-naczyniowego, wzmacnia kości i poprawia sprawność seksualną.
W większości przypadków przetwarzanie warzyw i owoców skutkuje obniżeniem ich wartości odżywczej, zmniejsza ilość witamin i składników mineralnych. Inaczej sprawa ma się z pomidorami i obecnym w nich likopenem. Jego największa ilość znajduje się w pomidorowych przetworach, szczególnie tych poddanych obróbce cieplnej. Należą do nich koncentrat pomidorowy, przecier, sos oraz sok pomidorowy, zwłaszcza ten otrzymany z soku zagęszczonego. Gotowanie powoduje uwalnianie likopenu zawartego w skórce, a ponadto pod wpływem temperatury przekształca się on do postaci lepiej przyswajalnej. Gotowany sok pomidorowy zawiera niemal trzy razy więcej likopenu niż sok surowy, a dodając niewielką ilość tłuszczu zwiększa się jego przyswajalność.
Sok z pomidorów – nie tylko na serce
Substancje i minerały, które zawiera sok pomidorowy – potas, likopen czy magnez – korzystnie oddziałują nie tylko na serce. Badania wskazują również, że ich spożywanie wiąże się z mniejszym ryzykiem miażdżycy i chorób nowotworowych. Chronią przed osteoporozą i wywołanymi przez nią złamaniami.
Sok pomidorowy a dieta odchudzająca
Dzięki niskiej kaloryczności i zawartości błonnika, pomidory są świetną przekąską w diecie odchudzającej. Oczywiście właściwości te posiada również sok pomidorowy – dieta odchudzająca powinna uwzględniać sok z pomidorów jako osobny napój lub bazę koktajli, smoothies czy zup.
Sok pomidorowy – właściwości dla urody
Zawarta w soku pomidorowym witamina C, A oraz E korzystnie wpływają na stan skóry. Witamina C uszczelnia naczynia krwionośne, co może być istotne w przypadku osób z cerą naczynkową. Z kolei witaminy A i E nazywane są witaminami młodości – opóźniają bowiem procesy starzenia. Warto więc codziennie uwzględniać sok pomidorowy w diecie.
Czy sok pomidorowy jest zdrowy?
Sok pomidorowy to jeden z najczęściej produkowanych soków warzywnych w Polsce. Jego walorem jest nie tylko orzeźwiający smak – stanowi bogate źródło witamin, składników odżywczych i mineralnych. Dodatkowo pasteryzacja, której poddawane są soki pomidorowe, w niewielkim stopniu przyczynia się do zmniejszenia ilości cennych składników. Prowadzona jest ona krótko, a soki są szybko schładzane.
Sok pomidorowy a zdrowie – konserwanty nie są konieczne!
Warto pamiętać o jeszcze jednej kwestii – pasteryzacja soku pomidorowego eliminuje konieczność stosowania konserwantów. Dlatego tym bardziej powinien znaleźć się w codziennym jadłospisie. Jedna szklanka soku z pomidorów odpowiada jednej porcji warzyw zalecanych w diecie i z powodzeniem może stanowić ich zamiennik.
Usługi dla Ciebie
Artykuły powiązane
Kompulsywne objadanie się – dieta
Kompulsywne jedzenie polega na przyjmowaniu dużych ilości jedzenia w krótkim czasie. Dowiedz się, jakie mogą być skutki tego zaburzenia.
Co jeść przy zatruciu?
Biegunka, ból, zmęczenie, często odwodnienie. Zatrucia pokarmowe zamieniają życie w koszmar, jak sobie z nimi radzić? Co i jak jeść po zatruciu - mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.
Czy mak jest zdrowy?
Wigilia to w wielu domach czas na makiełki, kutię, makowce czy strucle. Mak jest mocno zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej, szczególnie w czasie Świąt. Czy to zdrowy smakołyk?
Wzdęcia, niestrawność, zgaga?
Świąteczne potrawy, którym trudno się oprzeć, kuszące zapachy i dużo czasu na jedzenie. W efekcie często wzdęcia, niestrawność i zgaga. Jak sobie z tym poradzić?
Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę
Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!
Artykuły polecane dla Ciebie
Dieta aztecka: na czym polega i czy warto ją stosować?
Aztekowie najczęściej kojarzą nam się z osiągnięciami architektonicznymi, kulturowymi oraz naukowymi, tymczasem ten starożytny, najsilniejszy w prekolumbijskim Meksyku naród indiański słynął także ze smukłych sylwetek oraz doskonałego zdrowia. W codziennym jadłospisie tego ludu znajdowało się szereg produktów bogatych w substancje odżywcze i witaminy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Jaja i zdrowie. Czy warto jeść jajka?
Niegdyś zalecano, aby je ograniczać ze względu na wysoką zawartość cholesterolu. Dziś uważane są za dobre źródło składników bioaktywnych korzystnie oddziałujących na zdrowie. Sprawdź czy jaja są wartościowym, stałym elementem diety.
Aloes - poznaj jego różne zastosowania
Aloes to roślina o nieocenionym składzie pełnym witamin, aminokwasów, minerałów i kwasów tłuszczowych. Nie tylko korzystnie wpływa na stan skóry, ale reguluje także pracę przewodu pokarmowego i poziom cukru we krwi.
Wzdęcia, niestrawność, zgaga?
Świąteczne potrawy, którym trudno się oprzeć, kuszące zapachy i dużo czasu na jedzenie. W efekcie często wzdęcia, niestrawność i zgaga. Jak sobie z tym poradzić?
Kompulsywne objadanie się – dieta
Kompulsywne jedzenie polega na przyjmowaniu dużych ilości jedzenia w krótkim czasie. Dowiedz się, jakie mogą być skutki tego zaburzenia.
Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę
Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!
Czy mak jest zdrowy?
Wigilia to w wielu domach czas na makiełki, kutię, makowce czy strucle. Mak jest mocno zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej, szczególnie w czasie Świąt. Czy to zdrowy smakołyk?
Co jeść przy zatruciu?
Biegunka, ból, zmęczenie, często odwodnienie. Zatrucia pokarmowe zamieniają życie w koszmar, jak sobie z nimi radzić? Co i jak jeść po zatruciu - mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.
Komosa ryżowa – wartość odżywcza, właściwości i wpływ na zdrowie
Komosa ryżowa charakteryzuje się bardzo dobrą wartością odżywczą i jest źródłem składników prozdrowotnych. Dowiedz się dlaczego komosę ryżową warto włączyć do diety i jak wpływa na zdrowie.
Dieta aztecka: na czym polega i czy warto ją stosować?
Aztekowie najczęściej kojarzą nam się z osiągnięciami architektonicznymi, kulturowymi oraz naukowymi, tymczasem ten starożytny, najsilniejszy w prekolumbijskim Meksyku naród indiański słynął także ze smukłych sylwetek oraz doskonałego zdrowia. W codziennym jadłospisie tego ludu znajdowało się szereg produktów bogatych w substancje odżywcze i witaminy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Jaja i zdrowie. Czy warto jeść jajka?
Niegdyś zalecano, aby je ograniczać ze względu na wysoką zawartość cholesterolu. Dziś uważane są za dobre źródło składników bioaktywnych korzystnie oddziałujących na zdrowie. Sprawdź czy jaja są wartościowym, stałym elementem diety.
Aloes - poznaj jego różne zastosowania
Aloes to roślina o nieocenionym składzie pełnym witamin, aminokwasów, minerałów i kwasów tłuszczowych. Nie tylko korzystnie wpływa na stan skóry, ale reguluje także pracę przewodu pokarmowego i poziom cukru we krwi.
Wzdęcia, niestrawność, zgaga?
Świąteczne potrawy, którym trudno się oprzeć, kuszące zapachy i dużo czasu na jedzenie. W efekcie często wzdęcia, niestrawność i zgaga. Jak sobie z tym poradzić?
Kompulsywne objadanie się – dieta
Kompulsywne jedzenie polega na przyjmowaniu dużych ilości jedzenia w krótkim czasie. Dowiedz się, jakie mogą być skutki tego zaburzenia.
Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę
Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!