Smaczny i zdrowy sok pomidorowy!

Dieta i odżywianie

Pomidory dzięki licznym składnikom odżywczym stanowią skarbnicę zdrowia. Szczególnie zimą, kiedy ich jakość pozostawia wiele do życzenia, doskonałą alternatywą jest sok pomidorowy.

Pomidory stanowią źródło potasu, magnezu, cynku oraz żelaza (o żelazo w warzywach powinny dbać zwłaszcza osoby stosujące dietę wegetariańską). Znajdują się w nich witaminy A, E, naturalna witamina C oraz witaminy z grupy B. Jednymi z ważniejszych składników pomidorów są likopen oraz związki fenolowe, czyli bardzo silne antyoksydanty. Odpowiadają one za liczne właściwości prozdrowotne pomidorów.

Zima to okres, kiedy dostępne są pomidory jedynie z importu. Charakteryzują się znacznie gorszymi walorami nie tylko smakowymi, ale i odżywczymi. Alternatywą dla nich są pomidorowe przetwory, przeciery, a przede wszystkim sok z pomidorów.

Likopen – właściwości

Spośród wszystkich dobroczynnych substancji, które zawierają pomidory, likopen jest jedną z najbardziej wartościowych. Przede wszystkim jest on antyoksydantem, który hamuje działanie wolnych rodników, mogących mieć wpływ na rozwój nowotworów. Poza tym, likopen pozytywnie wpływa na pracę układu sercowo-naczyniowego, wzmacnia kości i poprawia sprawność seksualną.

W większości przypadków przetwarzanie warzyw i owoców skutkuje obniżeniem ich wartości odżywczej, zmniejsza ilość witamin i składników mineralnych. Inaczej sprawa ma się z pomidorami i obecnym w nich likopenem. Jego największa ilość znajduje się w pomidorowych przetworach, szczególnie tych poddanych obróbce cieplnej. Należą do nich koncentrat pomidorowy, przecier, sos oraz sok pomidorowy, zwłaszcza ten otrzymany z soku zagęszczonego. Gotowanie powoduje uwalnianie likopenu zawartego w skórce, a ponadto pod wpływem temperatury przekształca się on do postaci lepiej przyswajalnej. Gotowany sok pomidorowy zawiera niemal trzy razy więcej likopenu niż sok surowy, a dodając niewielką ilość tłuszczu zwiększa się jego przyswajalność.

Sok z pomidorów – nie tylko na serce

Substancje i minerały, które zawiera sok pomidorowy – potas, likopen czy magnez –  korzystnie oddziałują nie tylko na serce. Badania wskazują również, że ich spożywanie wiąże się z mniejszym ryzykiem miażdżycy i chorób nowotworowych. Chronią przed osteoporozą i wywołanymi przez nią złamaniami.

Sok pomidorowy a dieta odchudzająca

Dzięki niskiej kaloryczności i zawartości błonnika, pomidory są świetną przekąską w diecie odchudzającej. Oczywiście właściwości te posiada również sok pomidorowy – dieta odchudzająca powinna uwzględniać sok z pomidorów jako osobny napój lub bazę koktajli, smoothies czy zup.

Sok pomidorowy – właściwości dla urody

Zawarta w soku pomidorowym witamina C, A oraz E korzystnie wpływają na stan skóry. Witamina C uszczelnia naczynia krwionośne, co może być istotne w przypadku osób z cerą naczynkową. Z kolei witaminy A i E nazywane są witaminami młodości – opóźniają bowiem procesy starzenia. Warto więc codziennie uwzględniać sok pomidorowy w diecie.

Czy sok pomidorowy jest zdrowy?

Sok pomidorowy to jeden z najczęściej produkowanych soków warzywnych w Polsce. Jego walorem jest nie tylko orzeźwiający smak – stanowi bogate źródło witamin, składników odżywczych i mineralnych. Dodatkowo pasteryzacja, której poddawane są soki pomidorowe, w niewielkim stopniu przyczynia się do zmniejszenia ilości cennych składników. Prowadzona jest ona krótko, a soki są szybko schładzane.

Sok pomidorowy a zdrowie – konserwanty nie są konieczne!

Warto pamiętać o jeszcze jednej kwestii – pasteryzacja soku pomidorowego eliminuje konieczność stosowania konserwantów. Dlatego tym bardziej powinien znaleźć się w codziennym jadłospisie. Jedna szklanka soku z pomidorów odpowiada jednej porcji warzyw zalecanych w diecie i z powodzeniem może stanowić ich zamiennik.

 

Artykuły powiązane

Dieta i odżywianie

Co jeść przy zatruciu?

Biegunka, ból, zmęczenie, często odwodnienie. Zatrucia pokarmowe zamieniają życie w koszmar, jak sobie z nimi radzić? Co i jak jeść po zatruciu - mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.

Dieta i odżywianie

Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę

Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!

Dieta i odżywianie

Czy mak jest zdrowy?

Wigilia to w wielu domach czas na makiełki, kutię, makowce czy strucle. Mak jest mocno zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej, szczególnie w czasie Świąt. Czy to zdrowy smakołyk?

Artykuły polecane dla Ciebie