Odpowiednie śniadanie to podstawa prawidłowej diety i możliwość wzmocnienia odporności. Osoby, które dobrym śniadaniem rozpoczynają swój dzień są zdrowsze, szczęśliwsze i bardziej produktywne.
Śniadanie a zdrowie
Pełnowartościowe śniadanie wpływa na poprawę funkcji poznawczych, w tym pamięci, zdolności koncentracji i uczenia, kreatywność. Korzystnie oddziałuje na samopoczucie. Ponadto śniadanie jedzone codziennie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób o podłożu metabolicznym: cukrzycy, otyłości i nadciśnienia tętniczego. Pomaga też kontrolować apetyt.
Popraw odporność dzięki śniadaniu
Komponując swoje śniadanie zwłaszcza zimą zwróć uwagę na to, aby znalazły się w nim produkty bogate w witaminę C. Mogą to być natka pietruszki, szpinak, cytryna, pomarańcza, gruszka, dzika róża, czarna porzeczka, maliny czy roszponka. Poza witaminą C natka pietruszki będzie dla Ciebie źródłem witamin A i E oraz związków poprawiających przemianę materii. Szpinak to z kolei bogactwo żelaza. Cytryna zawiera w sobie rutynę, która poprawia przyswajalność witaminy C, a pomarańcza beta – karoten i witaminy z grupy B. Gruszka to nieliczny z owoców będący źródłem jodu, a ponadto jest skarbnicą boru poprawiającego pracę mózgu. Maliny, dzika róża i czarna porzeczka dostarczą Ci wielu składników mineralnych jak np.: potas, magnez, wapń i żelazo, witamin z grupy B oraz witaminy E, ale również antyoksydacyjnych flawonoidów działających przeciwzapalnie. Świetnym pomysłem na stworzenie śniadaniowej bomby witaminowo – mineralnej będzie koktajl stanowiący doskonałe uzupełnienie dla kanapek, jajecznicy czy owsianki.
Zielony koktajl witaminowy 1 porcja:
Pomarańcza 1- 2 sztuki
Gruszka 1 sztuka
Sok z cytryny 1 łyżka
Natka pietruszki 25 g
Miód do smaku
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Jeśli koktajl będzie zbyt gęsty możesz dodać wody lub przestudzonej zielonej herbaty do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Smacznego!
Usługi dla Ciebie
Artykuły powiązane
Co jeść przy zatruciu?
Biegunka, ból, zmęczenie, często odwodnienie. Zatrucia pokarmowe zamieniają życie w koszmar, jak sobie z nimi radzić? Co i jak jeść po zatruciu - mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.
Wzdęcia, niestrawność, zgaga?
Świąteczne potrawy, którym trudno się oprzeć, kuszące zapachy i dużo czasu na jedzenie. W efekcie często wzdęcia, niestrawność i zgaga. Jak sobie z tym poradzić?
Kompulsywne objadanie się – dieta
Kompulsywne jedzenie polega na przyjmowaniu dużych ilości jedzenia w krótkim czasie. Dowiedz się, jakie mogą być skutki tego zaburzenia.
Czy mak jest zdrowy?
Wigilia to w wielu domach czas na makiełki, kutię, makowce czy strucle. Mak jest mocno zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej, szczególnie w czasie Świąt. Czy to zdrowy smakołyk?
Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę
Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!