Śniadanie na odporność

Dieta i odżywianie

Odpowiednie śniadanie to podstawa prawidłowej diety i możliwość wzmocnienia odporności. Osoby, które dobrym śniadaniem rozpoczynają swój dzień są zdrowsze, szczęśliwsze i bardziej produktywne.

Śniadanie a zdrowie
Pełnowartościowe śniadanie wpływa na poprawę funkcji poznawczych, w tym pamięci, zdolności koncentracji i uczenia, kreatywność. Korzystnie oddziałuje na samopoczucie. Ponadto śniadanie jedzone codziennie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób o podłożu metabolicznym: cukrzycy, otyłości i nadciśnienia tętniczego. Pomaga też kontrolować apetyt.

Popraw odporność dzięki śniadaniu
Komponując swoje śniadanie zwłaszcza zimą zwróć uwagę na to, aby znalazły się w nim produkty bogate w witaminę C.  Mogą to być natka pietruszki, szpinak, cytryna, pomarańcza, gruszka, dzika róża, czarna porzeczka, maliny czy roszponka.  Poza witaminą C natka pietruszki będzie dla Ciebie źródłem witamin A i E oraz związków poprawiających przemianę materii. Szpinak to z kolei bogactwo żelaza. Cytryna zawiera w sobie rutynę, która poprawia przyswajalność witaminy C, a pomarańcza beta – karoten i witaminy z grupy B. Gruszka to nieliczny z owoców będący źródłem jodu, a ponadto jest skarbnicą boru poprawiającego pracę mózgu. Maliny, dzika róża i czarna porzeczka dostarczą Ci wielu składników mineralnych jak np.: potas, magnez, wapń i żelazo, witamin z grupy B oraz witaminy E, ale również antyoksydacyjnych flawonoidów działających przeciwzapalnie. Świetnym pomysłem na stworzenie śniadaniowej bomby witaminowo – mineralnej będzie koktajl stanowiący doskonałe uzupełnienie dla kanapek, jajecznicy czy owsianki.

Zielony koktajl witaminowy 1 porcja:
Pomarańcza 1- 2 sztuki
Gruszka  1 sztuka
Sok z cytryny 1 łyżka
Natka pietruszki 25 g
Miód do smaku
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Jeśli koktajl będzie zbyt gęsty możesz dodać wody lub przestudzonej zielonej herbaty do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Smacznego!

Artykuły powiązane

Dieta i odżywianie

Czy mak jest zdrowy?

Wigilia to w wielu domach czas na makiełki, kutię, makowce czy strucle. Mak jest mocno zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej, szczególnie w czasie Świąt. Czy to zdrowy smakołyk?

Dieta i odżywianie

Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę

Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!

Dieta i odżywianie

Co jeść przy zatruciu?

Biegunka, ból, zmęczenie, często odwodnienie. Zatrucia pokarmowe zamieniają życie w koszmar, jak sobie z nimi radzić? Co i jak jeść po zatruciu - mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.

Artykuły polecane dla Ciebie