Czy warto jeść kimchi? Poznaj jego zalety!

dieta

Kimchi to pikantne sfermentowane warzywa, które są charakterystycznym dodatkiem do potraw, stosowanym w kuchni koreańskiej. Warto poznać jego zalety i wprowadzić do swojego jadłospisu, aby wzbogacić naszą dietę o cenne składniki. Dowiedz się, jakie właściwości ma kimchi, jak je zrobić i z czym je jeść.

autor:
Redakcja enelzdrowie

Kuchnia azjatycka stała się ostatnio bardzo popularna. Restauracje oferujące potrawy chińskie, japońskie, wietnamskie czy koreańskie  otwierane są w wielu miastach. Przyciągają klientów rozmaitością dań, aromatycznymi i wyrazistymi przyprawami oraz zdrowymi składnikami, wśród których jest mnóstwo warzyw. Jednym z warzywnych dodatków, charakterystycznych dla kuchni koreańskiej, jest kimchi.

Jest to danie niezwykle popularne w Korei. Przeciętny mieszkaniec tego kraju zjada 22 kilogramy kimchi rocznie, zostało ono uznane za jedno z najzdrowszych dań świata, a tradycja jego przygotowania znalazła się na Liście Światowego Dziedzictwa.

Co to jest kimchi  i czy możemy je zastosować także w polskiej kuchni?

Kimchi – co to jest? 

Najprościej mówiąc, kimchi to sfermentowane warzywa.  Najczęściej w celu jego przygotowania wykorzystywana jest kapusta pekińska, ale można spotkać także mieszankę kapusty z rzodkwią japońską (daikon) lub z zielonym ogórkiem.

Dodatek płatków ostrej papryki odmiany gochugaru (w postaci świeżej pasty lub suszonej) dodaje kimchi pikanterii.  Stosowane są także inne przyprawy, takie jak czosnek, imbir, cebula, sos sojowy czy rybny. 

Pikantne kimchi wyostrza smak potraw i dodaje im charakteru. Jest cenione także ze względu na swoje właściwości.

Kimchi – właściwości

Kimchi jest niskokaloryczne, 150 gram tego produktu zawiera mniej niż 1 gram tłuszczu, dlatego jest polecane osobom odchudzającym się, a jego główny składnik - kapusta pekińska posiada takie składniki jak witaminy – A, C, B1, B2, B6, duże ilości witaminy KK , żelazo i wapń. 

Kimchi może być ważnym składnikiem diety, gdy preferujemy weganizm, dostarcza bowiem wielu cennych witamin i mikroelementów.

Jako produkt kiszony kimchi zawiera probiotyki, wpływające pozytywnie na florę bakteryjną jelit. Ich regularne dostarczanie może zapobiegać zaparciom, wzmacniać układ odpornościowy, obniżać poziom cholesterolu, a także obniżać ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory. 

Probiotyki zalecane są szczególnie po kuracji antybiotykowej, mogą także leczyć objawy biegunki i zakażenia wirusowego.

Badania wskazują na właściwości kimchi dotyczące łagodzenia objawów alergii i atopowego zapalenia skóry. Stwierdzono także jego działanie przeciwutleniające i przeciwmiażdżycowe oraz wspomagające utrzymanie odpowiedniej wagi.

Jak zrobić kimchi i z czym je jeść?

Chociaż podstawowe składniki kimchi są niezmienne, poznano i opisano ponad 300 rodzajów tego dania. W każdej części Korei przygotowuje się je trochę inaczej, używa się innych rodzajów kapusty oraz różnorodnych przypraw lub warzyw.

Najbardziej znane rodzaje kimchi to te przygotowywane z całych liście kapusty, z kapusty i rzepy oraz z ogórków.

Tradycja robienia kimchi w Korei nazywa się gimjang i jest ważnym elementem koreańskiej kultury kulinarnej. Tuż przed rozpoczęciem zimy zajmują się tym prawie wszyscy mieszkańcy tego kraju, a potem wykorzystują kimchi na różne sposoby.

W Polsce możemy kimchi zjeść w którejś z azjatyckich restauracji, ale można także przygotować je samodzielnie, podobnie jak przygotowujemy na zimę kiszoną kapustę czy kiszone ogórki lub inne przetwory domowe.

Jak zrobić kimchi w domu? Przepis na tę potrawę nie jest skomplikowany. 

Gdy zastanawiamy się, jak zrobić prawdziwe kimchi, warto sięgnąć po dostępne na wielu stronach internetowych przepisy. Ich autorzy podkreślają, że ważnym składnikiem tego dania są koreańskie płatki chili – gochugaru, które nadają tej potrawie charakterystyczny smak i aromat. Warto je zdobyć, kupując na przykład w sklepie z żywnością koreańską, i stosować do przygotowania kimchi. Ilość i rodzaj przypraw dodawanych do kimchi zależy od naszego gustu i upodobań.

W przypadku gochugaru oryginalny przepis mówi o 10-12 łyżkach na kilogram kapusty, ale taka ilość tej przyprawy powoduje, że danie jest bardzo ostre i nie każdy będzie je w stanie zjeść. Tym bardziej, że dodanie już 5-6 łyżek sprawia, że kimchi jest bardzo ostre, a 3-4 łyżki sprawiają, że jest „tylko” pikantne.

Gdy chcemy zrobić najprostsze kimchi przepis podstawowy wymaga kilku łatwo dostępnych produktów,  Należą do nich: kapusta pekińska, papryka słodka, papryka ostra (jeśli nie mamy papryki gochugaru to może być papryka chili),  marchewka, szczypiorek, starty imbir i łyżeczka chili.

W celu przygotowania potrawy kapustę trzeba pokroić na małe kawałki, zalać wodą z solą i odstawić na godzinę. W międzyczasie gotujemy wodę z mąką ryżową i cukrem oraz dodajemy do uzyskanej masy utarty czosnek, cebulę, sos sojowy, chili, niewielką ilość soli, posiekany szczypiorek i marchewkę. W ten sposób uzyskujemy pastę kimchi, którą potem nacieramy odcedzoną kapustę. Całość po przełożeniu do pojemnika lub słoika zostawiamy na 3-4 dni aż lekko skwaśnieje. Po tym czasie kimchi można przełożyć do lodówki i używać.

Kimchi, podobnie jak inne kiszonki, najlepiej przygotowywać i przechowywać w kamionkowych naczyniach, które nie wchodzą w reakcję z kiszonką i są higroskopijne, co oznacza, że nie wchłaniają nadmiaru wilgoci, pomagają także uniknąć pleśnienia potrawy. Jeżeli przechowujemy kimchi krótko, to trzymanie w plastikowym pojemniku mu nie zaszkodzi.

Kimchi można jeść od razu po przygotowaniu, ale najlepsze jest dopiero po pewnym czasie, na przykład po tygodniu, gdy jego składniki „przegryzą się” i całość nabierze odpowiedniego - kwaśnego, pikantnego i słonego smaku.

Gdy mamy już gotowe kimchi z czym jeść tę potrawę? 

Kapusta kimchi zwykle jest podawana jako dodatek do dania głównego, na przykład mięsnego lub tofu. Może być jedzona na surowo lub stanowić składnik potraw podawanych na ciepło, takich jak ryż smażony czy zupa z kimchi. Dobrze smakuje z cebulą z woka, a jeżeli preferujemy potrawy mięsne – z wędzonym boczkiem.

Jeżeli szukamy odpowiedzi  na pytanie- z czym jeść kimchi, możemy się zainspirować przepisami dostępnymi na stronach i blogach miłośników kuchni azjatyckiej. Z pewnością przygotowywanie i jedzenie tego dania sprawi także nam wiele radości i wzbogaci nasze codzienne menu.

 

Źródła: 
Hak-Jong Choi, Na-Kyoung Lee & Hyun-Dong, PaikHealth benefits of lactic acid bacteria isolated from kimchi, with respect to immunomodulatory effects, Food Science and Biotechnology, 2015, 24, 783-789
Hyun Ju Kim, Jeong Sook Noh, and Yeong Ok Song, Beneficial Effects of Kimchi, a Korean Fermented Vegetable Food, on Pathophysiological Factors Related to Atherosclerosis, Journal of Medicinal Food, 2018, 21 (2), 127-135
Yeong-Ok Song, The Funkctional Properties of Kimchi for the Health Benefits, Food Industry and Nutrition, 2004, 9 (3), 27-33
Łatwe kimchi, www.jadlonomia.pl

Artykuły powiązane

dieta

Zioła na zdrowie i dobre samopoczucie

Lubczyk, pokrzywa, skrzyp polny, lawenda czy żeń – szeń stanowią wartościowy dodatek do codziennej diety. Sprawdź, jak zioła mogą pomóc zadbać o zdrowie i dobre samopoczucie dla Ciebie i Twoich bliskich.

dieta

Marchew na jesień!

Wspomaga odporność, poprawia wzrok, działa ochronnie na układ sercowo – naczyniowy. To nie jedyne zalety tego pomarańczowego warzywa. Koniecznie włącz je do jesiennego menu i wypróbuj nasz przepis na ciasto marchewkowe.

dieta

Rzeżucha - superfood nie tylko na święta

Dla wielu osób rzeżucha to po prostu nieodłączny element świątecznej dekoracji i tradycja. Warto jednak wiedzieć, że rzeżuchę śmiało można włączyć do grupy “superfood”. Dzięki składnikom odżywczym i bioaktywnym rzeżucha stanowi cenny element diety korzystnie wpływający na funkcjonowanie organizmu. Wskazana jest szczególnie w okresie wiosennego przesilenia.

dieta

Zdrowe odchudzanie!

Jakie błędy najczęściej popełniamy przy odchudzaniu? O czym warto pamiętać gubiąc zbędne kilogramy? Jak zdrowo się odchudzać mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.

Artykuły polecane dla Ciebie