Wspomaga odporność, poprawia wzrok, działa ochronnie na układ sercowo – naczyniowy. To nie jedyne zalety pomarańczowego warzywa. Koniecznie ujmij je w jesiennym menu i wypróbuj nasze ciasto marchewkowe.

Marchew bogactwo naturalnych składników

Marchew to łatwo dostępne źródło karotenoidów, witaminy K, C, B1, B2 i niacyny, a także: wapnia, żelaza, sodu, potasu, magnezu, miedzi i cynku. Nie można pominąć również błonnika pokarmowego i polifenoli. Z polifenoli wymienić można: kampferol, kwercetynę, luteolinę, a także kwas chlorogenowy, kawowy i p-hydroksybenzoesowy. Posiada niską wartość kaloryczną. W 100g zaledwie 41 kcal. Surowa marchew charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym. W tej postaci może być jak najbardziej składnikiem diety osób chorych na cukrzycę.

Błonnik pokarmowy dobry nie tylko na trawienie

Zawarty w marchewce błonnik pokarmowy rozpuszczalny w wodzie nie tylko wspomaga proces trawienia. Obniża poziom glukozy we krwi, a także stężenie cholesterolu. Jest pożywką dla prawidłowej mikroflory przewodu pokarmowego. Wspierając jej wzrost. Obok frakcji rozpuszczalnej, w marchewce obecna jest również frakcja błonnika pokarmowego nierozpuszczalnego w wodzie. Ta z kolei przeciwdziała zaparciom, wspomagając regularne wypróżnienia.

Pomarańczowa dzięki karotenoidom

Marchew swoją barwę zawdzięcza karotenoidom. Są to związki odpowiedzialne nie tylko za kolor warzyw. Są one składnikami bioaktywnymi. Wspomagającymi prawidłowe funkcjonowanie organizmu i zmniejszającymi ryzyko wystąpienia wielu chorób. Marchew jest źródłem alfa- i betakarotenu, likopenu, śladowych ilości luteiny. Marchew purpurowa dodatkowo w swoim składzie posiada antocyjany.

Prowitaminy witaminy A

Zarówno beta - karoten, jak i alfa- karoten są prekursorami witaminy A. Ich przyswajalność zwiększa się w obecności tłuszczu. Dlatego przygotowując jakiekolwiek dania z marchwi, zadbaj aby znalazł się w ich składzie tłuszcz: masło czy też olej. Beta – karoten jest również łatwiej przyswajany po: obróbce mechanicznej oraz termicznej.

Marchew zdrowa dla oczu

Witamina A wpływa korzystnie na prawidłowy proces widzenia. Jej rola wspierana jest również przez zawartą w marchwi luteinę.

Antyoksydanty o działaniu przeciwnowotworowym

Karotenoidy zaliczają się do antyoksydantów. Posiadają zdolność neutralizacji wolnych rodników. Ich atutem jest również działanie przeciwnowotoworowe. Wzmacnianie jest dzięki obecności polifenoli. Badania wykazały, że zmniejszają ryzyko wystąpienia raka prostaty, piersi, żołądka oraz jelita grubego.

Lepsza pamięć

Dzięki dużej zawartości beta- karotenu marchew może wpływać na poprawę pamięci, jak również pozostałych funkcji poznawczych: naukę, zapamiętywanie, kojarzenie czy koncentrację.

Właściwości kardioprotekcyjne

 Zaliczany do silnych antyoksydantów likopen chroni naczynia krwionośne, zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób sercowo – naczyniowych.

Marchew – balsam dla skóry

Beta – karoten zapobiega oparzeniom skóry i chroni przed poparzeniami słonecznymi. Karotenoidy jako antyoksydanty ograniczają starzenie się skóry, a także pomagają na dłużej zachować opaleniznę.

Obróbka cieplna a cenne składniki

Przechowywanie marchewki powoduje niewielkie straty karotenoidów. Podobnie obróbka cieplna. Zawartość karotenoidów nie zmniejsza się pod wpływem zamrażania. Soki marchwiowe pasteryzowane, klarowane i długo przechowywane charakteryzują się znacznie mniejszą zawartością antyoksydantów. Dlatego sok z marchwi przygotowuj samodzielnie lub sięgaj po soki jednodniowe.

Wypróbuj nasz przepis na ciasto z marchwi

Potrzebujesz:

Składniki suche:

2 i ¼ szklanki mąki pełnoziarnistej/ orkisz lub gryczanej

1 szklankę cukru trzcinowego ( możesz zastąpić miodem, ksylitolem lub stewią)

1 łyżeczkę proszku do pieczenia

2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczkę imbiru

1 łyżeczkę sody oczyszczonej

1,5 łyżeczki babki płesznik

¾ szklanki orzechów włoskich

Szczyptę soli

Składniki mokre:

1,5 szklanki startej marchwi

½ szklanki oleju rzepakowego

½ szklanki musu z jabłek

½ szklanki soku pomarańczowego

1 łyżkę soku z cytryny

Wykonanie:

W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. W drugiej misce wymieszaj mokre składniki, a następnie dodaj do suchych. Połącz. Wyłóż ciasto na blachę. Piecz ok 60 minut w 180 stopniach Celsjusza aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Smacznego!