Jak powinna wyglądać dieta przy długotrwałej antybiotykoterapii?

Dieta i odżywianie

Antybiotyki stosowane przy zakażeniach bakteryjnych mogą powodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Jak się odżywiać, by pomóc organizmowi się zregenerować i zminimalizować skutki uboczne?

autor:
Redakcja enelzdrowie

Stosowanie antybiotyków jest ważnym elementem leczenia wielu chorób, infekcji i zakażeń o podłożu bakteryjnym. Nie można jednak zapominać, że niszcząc chorobotwórcze bakterie, antybiotyki w negatywny sposób wpływają również na niezbędną do prawidłowego funkcjonowania organizmu dobroczynną florę bakteryjną jelit. Dlatego tak ważna jest odpowiednia dieta przy antybiotykoterapii, która zminimalizuje wpływ leków na dobre bakterie.

Dieta przy długotrwałej antybiotykoterapii – produkty fermentowane

W przywracaniu prawidłowej mikroflory jelitowej mogą pomóc produkty fermentowane, takie jak jogurty, sery i kiszonki (np. ogórki lub kapusta, np. jako kimchi). Zawierają one wiele korzystnych dla człowieka gatunków bakterii, np. Lactobacillus. Badania dowiodły, że osoby, które w trakcie choroby jadły jogurty bądź piły fermentowane produkty mleczne, miały w jelitach większą ilość bakterii Lactobacillus i mniejszą bakterii chorobotwórczych. Niektóre z doniesień naukowych potwierdzają, że jogurt naturalny lub probiotyczny może zmniejszać biegunkę podczas antybiotykoterapii.

Dieta po antybiotyku – żywność bogata w błonnik

Nietrawiony przez człowieka błonnik pokarmowy jest rozkładany przez korzystne bakterie jelitowe, stymulując ich namnażanie się. W efekcie błonnik może więc pomagać w przywracaniu równowagi przewodu pokarmowego. Do żywności o wysokiej zawartości błonnika należą m.in. produkty pełnoziarniste, warzywa i owoce. Pamiętaj jednak, by nie przesadzić z jego ilością podczas antybiotykoterapii. Błonnik może bowiem spowalniać tempo opróżniania żołądka, wpływając na szybkość wchłaniania leków.  Dzięki e-wizycie swoje menu na czas choroby możesz skonsultować z dietetykiem, nie wychodząc z domu.

Dieta po antybiotykach – żywność prebiotyczna

Prebiotyki to substancje, które pobudzają wzrost korzystnej mikroflory jelitowej. Są to nieulegające trawieniu węglowodany: inulina, laktuloza oraz pochodne galaktozy. Ich źródłem są m.in. cykoria, por, czosnek, szparagi, cebula, karczochy, pszenica, ziemniaki i miód.

Dieta po antybiotykoterapii – jakich produktów unikać?

Oprócz produktów, które warto uwzględnić w jadłospisie, są też takie, których lepiej unikać podczas antybiotykoterapii. Należą do nich np. grejpfruty, które mogą hamować rozkład antybiotyku i podnosić jego stężenie we krwi. Negatywnie na działanie niektórych antybiotyków mogą wpływać również niektóre produkty wzbogacane w wapń. Uwaga! Takiego działania nie wykazują produkty mleczne: jogurty, maślanki i kefiry.

Poza zadbaniem o obecność w diecie produktów wspomagających przywracanie prawidłowej mikroflory jelitowej, pamiętaj o tym, by Twój jadłospis był łatwo strawny i urozmaicony. Powinien zawierać m.in. owoce i warzywa będące źródłem składników mineralnych oraz witamin. Powrót do zdrowia warto wspomagać zdrową, zbilansowaną dietą!

Artykuły powiązane

Dieta i odżywianie

Co jeść przy zatruciu?

Biegunka, ból, zmęczenie, często odwodnienie. Zatrucia pokarmowe zamieniają życie w koszmar, jak sobie z nimi radzić? Co i jak jeść po zatruciu - mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.

Dieta i odżywianie

Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę

Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!

Dieta i odżywianie

Czy mak jest zdrowy?

Wigilia to w wielu domach czas na makiełki, kutię, makowce czy strucle. Mak jest mocno zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej, szczególnie w czasie Świąt. Czy to zdrowy smakołyk?

Artykuły polecane dla Ciebie