Woda brzozowa – inaczej sok brzozowy lub oskoła – to skarbnica naturalnych składników odżywczych. Jest ceniona od wieków ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne. Sprawdź, jak może wpływać na organizm.
Spis treści:
- Woda brzozowa do picia – dlaczego warto?
- Woda brzozowa – właściwości
- Woda brzozowa – do włosów i skóry
- Zagrożenia
- Woda brzozowa – gdzie kupić?
Woda brzozowa jest pozyskiwana z brzóz wczesną wiosną: w kwietniu oraz maju. Można ją nabyć w postaci świeżej lub po przefermentowaniu jako niskoalkoholowy napój orzeźwiający. W medycynie ludowej jest wykorzystywana do leczenia licznych chorób, w tym kamicy nerkowej czy chorób wątroby. Sok brzozowy jest zalecany w kuracjach oczyszczających, a także jako środek wpływający pozytywnie na kondycję skóry.
Woda brzozowa do picia – dlaczego warto?
Głównym składnikiem soku z brzozy, poza wodą (95%), jest cukier, przede wszystkim glukoza oraz fruktoza. W soku pozyskiwanym z brzozy zwisłej jego ilość wynosi 0,897 g na 100 ml, a z brzozy omszonej – 0,475 g na 100 ml. Wartość kaloryczna waha się od 29 do 48 kcal na litr, co daje od 7 do 12 kcal na szklankę.
Woda brzozowa to jednak nie tylko cukier. Jest ona źródłem aminokwasów, witamin, składników mineralnych, związków polifenolowych, saponin oraz kwasów organicznych. Wśród minerałów można wymienić potas, wapń, magnez, mangan, cynk, miedź, żelazo oraz chrom. Zawartość potasu, wapnia i magnezu jest zbliżona do ich ilości w wodzie niskozmineralizowanej. Sok brzozowy jest natomiast cennym źródłem cynku oraz miedzi. Jego litr w pełni pokrywa dzienne zapotrzebowanie na te składniki mineralne. Witaminy, których dostarcza woda z brzozy, to m.in. kwas foliowy i witamina C.
Woda brzozowa – właściwości
Dzięki wysokiej zawartości cynku i miedzi woda brzozowa może być stosowana jako uzupełnienie codziennej diety w niedoborach tych składników mineralnych. Obecne w soku saponiny pomogą także obniżeniu stężenia cholesterolu we krwi. Związki polifenolowe – jako silne antyoksydanty – neutralizują wolne rodniki i działają przeciwzapalnie. Z tego względu mogą wspomagać układ odpornościowy oraz pomagać w zwalczaniu stanu zapalnego. Dzięki właściwościom moczopędnym sok z brzozy usprawnia pracę układu moczowego oraz nerek, pomagając w eliminacji toksyn z organizmu. Może również poprawiać funkcjonowanie układu trawiennego.
Woda brzozowa – do włosów i skóry
Ze względu na swoje właściwości woda brzozowa znalazła zastosowanie również w pielęgnacji włosów. Pozytywnie wpływa również na skórę. Regularnie stosowana na włosy woda brzozowa działa odżywczo, wzmacnia cebulki, pomaga także zwalczać łupież, zmniejsza wypadanie włosów oraz ich przetłuszczanie się. Przy dłuższym stosowaniu może również wpływać na przyspieszony wzrost włosów. Wodę brzozową stosuj więc po każdym myciu. Delikatnie wmasuj ją zarówno w skórę, jak i we włosy.
Zagrożenia
Zagrożeniem w wodzie brzozowej jest zawartość substancji toksycznych. Ważna jest lokalizacja drzew, z których jest pozyskiwany sok brzozowy, ponieważ mogą do niego przenikać metale ciężkie oraz środki ochrony roślin. Przeprowadzone badania wykazały w wodzie brzozowej obecność wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych oraz pozostałości środków ochrony roślin. Nie stwierdzono w niej jednak obecności azotanów. Naukowcy z Uniwersytetu Rzeszowskiego dokonali analizy zawartości metali ciężkich i potwierdzili obecność niklu, chromu oraz kadmu. Ilości te były zmienne w zależności od dnia pozyskania soku, ale dopuszczalne. W soku nie wykryto obecności ołowiu.
Woda brzozowa – gdzie kupić?
Wodę brzozową można bez problemu nabyć zarówno w sklepach stacjonarnych, jak i internetowych, w drogeriach oraz supermarketach, a nawet aptekach – stacjonarnych i online.
Ze względu na swój skład woda brzozowa może być wartościowym uzupełnieniem diety. Nie ma jednak wystarczających badań naukowych, które potwierdzałyby skuteczność soku z brzozy w leczeniu schorzeń wskazywanych w medycynie ludowej.
Data aktualizacji:
Usługi dla Ciebie
Artykuły powiązane
Zdrowe odchudzanie!
Jakie błędy najczęściej popełniamy przy odchudzaniu? O czym warto pamiętać gubiąc zbędne kilogramy? Jak zdrowo się odchudzać mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.
Zioła na zdrowie i dobre samopoczucie
Lubczyk, pokrzywa, skrzyp polny, lawenda czy żeń – szeń stanowią wartościowy dodatek do codziennej diety. Sprawdź, jak zioła mogą pomóc zadbać o zdrowie i dobre samopoczucie dla Ciebie i Twoich bliskich.
Hipoglikemia - przyczyny, objawy i leczenie niskiego poziomu cukru we krwi
Hipoglikemia to zaburzenie gospodarki węglowodanowej polegające na zbyt niskim poziomie glukozy we krwi. Może wystąpić nie tylko u chorych na cukrzycę.
Rzeżucha - superfood nie tylko na święta
Dla wielu osób rzeżucha to po prostu nieodłączny element świątecznej dekoracji i tradycja. Warto jednak wiedzieć, że rzeżuchę śmiało można włączyć do grupy “superfood”. Dzięki składnikom odżywczym i bioaktywnym rzeżucha stanowi cenny element diety korzystnie wpływający na funkcjonowanie organizmu. Wskazana jest szczególnie w okresie wiosennego przesilenia.
Marchew na jesień!
Wspomaga odporność, poprawia wzrok, działa ochronnie na układ sercowo – naczyniowy. To nie jedyne zalety tego pomarańczowego warzywa. Koniecznie włącz je do jesiennego menu i wypróbuj nasz przepis na ciasto marchewkowe.