Dieta po koronawirusie. Co jeść po COVID-19

Koronawirus

Powrót do formy po przechorowaniu COVID – 19 można wspomóc odpowiednim sposobem odżywiania. Będzie się ono różnić w zależności od stanu organizmu oraz procesu leczenia. Dowiedz się jaką dietę wprowadzić w okresie rekonwalescencji po COVID – 19. Co jeść po koronawirusie?

autor:
Redakcja enelzdrowie

Żywienie po sztucznej wentylacji

Na skutek sztucznej wentylacji za pomocą rurki intubacyjnej występuje osłabienie mięśni odpowiedzialnych za przełykanie, co w konsekwencji po zakończeniu leczenia może powodować trudności w przełykaniu pokarmów stałych oraz płynów. Niezwykle istotna jest wówczas prawidłowa dieta, jak również regularne picie odpowiedniej ilości napojów. W trakcie spożywania posiłków oraz płynów należy siedzieć prosto, nigdy nie powinno się przyjmować pozycji leżącej podczas jedzenia. Po posiłku przez co najmniej 30 minut zaleca się zachować pozycję wyprostowaną – siedząc, stojąc lub spacerując.

Wskazane jest spożywanie pokarmów o różnej konsystencji od rzadkiej do gęstej w celu sprawdzenia, które są najłatwiejsze do przełknięcia. Na początku warto wybierać produkty miękkie i delikatne, potrawy w postaci płynnej, papkowatej czy też pokrojone na drobne kawałki. Posiłki powinny być spożywane w atmosferze spokoju, ciszy oraz z zachowaniem koncentracji. Przy jedzeniu nie należy się spieszyć. Wskazane jest spożywanie niewielkich kęsów i przyjmowanie pojedynczych oraz małych łyków płynów między porcjami jedzenia. Przed każdym kolejnym kęsem zaleca się upewnić, że nic nie zostało w ustach. W przypadku wystąpienia kaszlu lub dławienia czy też trudności w oddychaniu należy zrobić przerwę. Jeśli trudności w jedzeniu lub piciu nie mijają wskazany jest kontakt z lekarzem. 

Chroniczne zmęczenie

Chroniczne zmęczenie po przebytym zakażeniu koronawirusem wynika z zaburzeń systemu odpornościowego oraz nadal toczącego się lekkiego stanu zapalnego, dlatego wskazane jest dostarczanie z codziennym menu produktów modulujących układ immunologiczny oraz działających przeciwzapalnie. Do pierwszej grupy należą: aloes, aronia, czarny bez, czosnek, maliny, imbir, produkty zbożowe, cytrusy, produkty pszczele (miód, propolis, pierzga), probiotyki, prebiotyki, ryby, orzechy i oleje roślinne (jako źródło kwasów omega – 3), cebula, kiszonki, czy rokitnik. Jeśli natomiast chodzi o produkty o właściwościach przeciwzapalnych to warto włączyć do diety: ryby, oleje roślinne, orzechy, siemię lniane, warzywa (brokuł i jego kiełki, brukselka, jarmuż, kalafior, czerwona papryka, buraki ćwikłowe, pomidor), owoce (awokado, owoce jagodowe, aronia, dzika róża, czarna iczerwona porzeczka, czerwone winogrona), jaja, nasiona roślin strączkowych, produkty pełnoziarniste, drób, wieprzowinę, kurkumę, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, rozmaryn, oregano i bazylię.  

Mgła mózgowa

„Mgła mózgowa” daje takie objawy jak: zmęczenie, problemy z koncentracją, kłopoty ze skupieniem uwagi, chwilowe problemy z pamięcią czy migrena. Czynnikiem mającym wpływ na powrót do formy jest sposób odżywiania. Warto zadbać o prawidłową podaż witamin, a szczególnie z grupy B (w tym kwasu foliowego, witaminy B12), bo to one odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Istotne jest też dostarczenie:

  • lecytyny, której źródłami są: orzechy, jaja, ryby, zarodki pszenne, soja, orkisz oraz drożdże piekarskie,
  • tryptofanu, znajdującego się w: białym mięsie, mleku i jego przetworach, jajach,
  • cynku, który obecny jest w: owocach morza, chudym mięsie, pestkach dyni, produktach pełnoziarnistych,
  • tyrozyny: migdały, awokado, banany, mięso,
  • kwasu glutaminowego: wołowina, drób, jaja, ryby (zwłaszcza makrela),
  • tauryny: mięso indyka, wątróbka drobiowa, nasiona roślin strączkowych, ryby i skorupiaki.

Korzystny wpływ na funkcjonowanie mózgu mają również: kwasy omega – 3 (tłuste ryby morskie, oleje roślinne, awokado, orzechy), żelazo, magnez ( migdały, kakao, kasze, nasiona roślin strączkowych, otręby pszenne), potas ( banany, pomidory, soczewica, ziemniaki, suszone morele), antyoksydanty (owoce, warzywa, zielona herbata), żeń – szeń, ginkgo biloba, rozmaryn. Zrezygnować należy natomiast ze źródeł kwasów tłuszczowych trans (pieczywo cukiernicze, frytki, chipsy, produkty smażone na głębokim tłuszczu) i ograniczyć nasycone kwasy tłuszczowe (masło, sery żółte, sery pleśniowe, olej kokosowy, tłuste mięsa, smalec). 

Źródła:

  1. Opracowanie WHO, Wsparcie w samodzielnej rehabilitacji po przebyciu choroby związanej z COVID-19 https://extranet.who.int/iris/restricted/bitstream/handle/10665/333818/WHO-EURO-2020-855-40590-54773-pl.pdf?sequence=2&isAllowed=y
  2. Gómez-Pinilla F.Brain foods: the effects of nutrients on brain function. Nat Rev Neurosci. 2008; 9(7): 568-578. 
  3. Duszyński J. et al. Zrozumieć COVID-19. Opracowanie zespołu ds. COVID-19 przy Prezesie Polskiej  Akademii Nauk, PAN, 2020.
  4. Dymarska E. et al. Naturalne modyfikatory odpowiedzi immunologicznej. Probl Hig Epidemiol 2016; 97 (4): 297 – 307. 

Artykuły powiązane

Koronawirus

Koronawirus a płuca - jak choroba wpływa na ten organ?

Jak koronawirus wpływa na komórki nabłonka płuc? Czy zmiany powstałe w przebiegu COVID-19 są odwracalne? Dlaczego stosowanie się do zaleceń może uratować życie? Dowiedz się jakie jest jedno z najpoważniejszych powikłań przebycia zakażenia wirusem SARS-CoV-2 i czy można mu zapobiec.

Koronawirus

Deksametazon w terapii koronawirusa. Czy jest skuteczny?

Walka z pandemią wirusa SARS-COV-2 jest prowadzona na różne sposoby – z jednej strony szczepimy się kolejnymi dawkami, z drugiej naukowcy wciąż szukają skutecznych leków mogących pomóc w walce z COVID-19. Rozwiązań poszukują także wśród znanych, sprawdzonych leków.

Koronawirus

Czy noszenie maski może chronić przed zakażeniem koronawirusem?

Rozprzestrzeniająca się epidemia koronawirusa SARS-CoV-2, która rozpoczęła się w chińskim mieście Wuhan i dotarła do Europy, spowodowała wzrost sprzedaży masek, które w opinii wielu nabywców mają ochronić ich przed chorobą. Czy to prawda? Czy noszenie maski może rzeczywiście uchronić przed zakażeniem koronawirusem?

Koronawirus

Koronawirus (SARS-CoV-2)

Na najważniejsze pytania o koronawirus SARS-CoV-2 odpowiada specjalista chorób zakażnych dr n. med. Wojciech Basiak. Jak można się zarazić i jak zminimalizować ryzyko zarażenia? Czy produkty zamawiane z Chin przez internet mogą być niebezpieczne? Dlaczego przed podróżą warto zaszczepić się przeciwko grypie?

Koronawirus

Koronawirus a udar - dlaczego zagrożenie wzrasta?

Udar mózgu należy w Europie do najczęstszych przyczyn zgonów i trwałej niepełnosprawności u osób po 40. roku życia. Dowiedz się, dlaczego w przebiegu COVID-19 może dojść do udaru mózgu, a także jak go rozpoznać i co zrobić w przypadku podejrzenia udaru.

Artykuły polecane dla Ciebie