Tran dzięki zawartości witaminy D3 oraz kwasów omega – 3 wywiera korzystny wpływ na organizm człowieka, jest też środkiem wspierającym odporność. Ponadto wstępne dane z literatury sugerują, że olej z wątroby dorsza może zmniejszać ryzyko zakażenia koronawirusem, SARS-CoV-2, jak również powikłaniom Covid – 19. Dowiedz się na co zwrócić uwagę kupując tran. W jaki sposób tran może pomóc w walce z koronawirusem? Sprawdź, co warto wiedzieć o tranie.

Jak działa tran?

Sięgając po tran warto wiedzieć czym on tak naprawdę jest, by nie pozwolić się oszukać i wzmocnić układ immunologiczny u dorosłych. Tran to tylko i wyłącznie olej z wątroby dorsza oraz ryb dorszowatych. Nie są nim już suplementy z dodatkiem oleju z wątroby rekina czy ogółem z udziałem olejów z ryb. Tych ostatnich preparatów warto unikać, bo trudno zdefiniować źródło ich pochodzenia, jak również określić rzeczywistą zawartość deklarowanych składników. Tran jest źródłem witaminy D i A oraz kwasów omega – 3 (cDHA - dokozaheksaenowy i EPA - eikozapentaenowy), przez co korzystnie oddziałuje na funkcjonowanie organizmu. Tran bezsprzecznie jest produktem wspomagającym odporność. Kwasy omega-3 charakteryzują się właściwościami przeciwzapalnymi. W badaniach wykazano, że suplementacja olejem rybim wpływa na obniżenie markerów stanu zapalnego po kuracji trwającej 6 miesięcy. Dodatkowo kwasy omega – 3 wspierają prawidłowe funkcjonowanie serca i mózgu, zmniejszają ryzyko choroby wieńcowej, cukrzycy, nadciśnienia, zapalenia stawów, chorób autoimmunologicznych, a w połączeniu z witaminą A wspomagają funkcjonowanie układu odpornościowego oraz proces widzenia. Witamina D z kolei zapewnia prawidłową gospodarkę wapnia i fosforu, a także zmniejsza ryzyko infekcji.

Tran w dobie pandemii - czy warto?

Wstępne dane z literatury, jak również z trwających badań sugerują, że suplementacja tranem może zapobiegać zakażeniu koronawirusem, jak również powikłaniom wywoływanym przez Covid – 19 oraz wspomagać rekonwalescencje po chorobie. Dotychczas wykazano, że przyjmowanie witaminy D3 przeciwdziała zaostrzeniom astmy i infekcjom dróg oddechowych. Dowiedziono, że niedobory witaminy D3 związane są z wystąpieniem ciężkich następstw Covid – 19 oraz większym ryzykiem zgonu. Dodatkowe korzyści niesie włączenie suplementacji kwasów omega – 3, które pomagają łagodzić burzę cytokin (w dawce około 1g/dobę) prowadzącej do ciężkiego, ogólnoustrojowego stanu zapalnego. W tym przypadku jednak uważać należy na dawki DHA i EPA, jak wykazało kilka badań ich duże ilości (4 – 6g na dobę) mogą zwiększać podatność na zakażenie koronawirusem, zwiększać wydzielanie cytokin i odpowiedź zapalną. W listopadzie rozpoczęły się badania prowadzone przez Uniwersytet w Oslo. Ich zakończenie planowane jest na maj 2021 roku, mają one dać odpowiedź czy rzeczywiście olej z wątroby dorsza to skuteczny środek w profilaktyce nie tylko Covid – 19, ale również grypy, przeziębienia i innych chorób wirusowych.

Dawkowanie tranu na odporność

Sięgając po tran warto mieć na uwadze, że są to preparaty, w których zawartość witaminy D3, jak również pozostałych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach nie jest standaryzowana. Nie wiadomo zatem jaką dawkę witaminy D przyjmuje się z zalecaną ilością tranu, co wiąże się z ryzykiem utrzymywania niedoboru, a w sporadycznych sytuacjach również przedawkowania. Dlatego też lekarze sugerują wybór standaryzowanych preparatów witaminy D3. Druga pułapka przy zakupie tranu to skład - firmy farmaceutyczne nie rzadko pod nazwą tran próbują sprzedać suplementy zawierające dodatek oleju z wątroby rekina czy też ogółem olejów z ryb. Aktualne rekomendacje sugerują suplementację witaminy D3 w dawce 800 – 200IU/ dobę u dorosłych i seniorów w miesiącach od września do kwietnia, 600 – 200IU/dobę u dzieci i młodzieży powyżej 1 roku życia, 400 – 600IU/dobę u niemowląt od 6 do 12 miesiąca życia oraz 400IU/dobę u niemowląt poniżej 6 miesiąca życia. Dzienna zalecana dawka kwasów omega – 3 (EPA + DHA) wynosi z kolei 250mg/dobę dla osób dorosłych oraz dzieci powyżej 2. roku życia i młodzieży, 100mg/dobę dla niemowląt i dzieci od 7 do 24 miesiąca życia. Decydując się na wprowadzenie do diety tranu dobrym wyborem wydaje się być preparat mający status leku, ponieważ jego jakość jest kontrolowana w przeciwieństwie do suplementów diety. Tran pomoże nam zadbać o odporność, ale zachowanie zasad bezpieczeństwa i zdrowy styl życia wciąż pozostają niezastąpione.

Źródła:

  1. Jankowska K., Suszczewicz N. Naturalne metody wspomagania odporności w walce z koronawirusem. Wiedza Medyczna – Numer Specjalny 2020; 46 – 65.
  2. Rogero M. M. et al. Potential benefits and risks of omega – 3 fatty acids supplementation to patients with COVID – 19. Free Radical Biology and Medicine 2020; 156: 190 – 199.
  3. Grant W. B. et al. Evidence that Vitamin D Supplementation Could Reduce Risk of Influenza and COVID – 19 Infections and Deaths. Nutrients 2020; 12, 988.
  4. Shakoor H. et al. Immune – boosting role of vitamins D, C, E, zinc, selenium and omega – 3 fatty acids: Could they help against COVID – 19? Maturitas 2021; 143: 1- 9.
  5. Farmakoterapia COVID-19 - aktualizacja zaleceń Agencji Oceny Technologii Medycznych i Taryfikacji