Nie istnieje dieta, która uchroniłaby przed zakażeniem koronawirusem, jednak dzięki właściwemu odżywianiu i zdrowemu stylowi życia można zadbać o odporność, zminimalizować ryzyko zakażenia oraz złagodzić jego ewentualny przebieg. Dowiedz się w jaki sposób dostarczyć organizmowi składników niezbędnych do utrzymania odporności, jakie produkty włączyć do do codziennego jadłospisu? Sprawdź jaka dieta pomoże zachować zdrowie i zmniejszyć zagrożenie poważnych problemów ze zdrowiem. W czasie zagrożenia koronawirusem warto zadbać o każdy szczegół, który minimalizuje zagrożenie dla życia i zwiększa nasze bezpieczeństwo.

Dieta a koronawirus

Aktualnie nie ma żadnych oficjalnych rekomendacji, które wskazywałyby dietę czy produkty mogące zapobiegać zakażeniu koronawirusem. Jaki jest zatem związek tego co ląduje na naszych stołach z zagrożeniem jakie sprawia COVID-19? Dieta a koronawirus? W dobie pandemii wywołanej przez SARS CoV-2, tak jak przy każdej innej chorobie prawidłowe odżywianie to bardzo istotny element dający organizmowi broń do walki o zdrowie. Dostarczając mu niezbędnych składników odżywczych, witamin, minerały oraz składników bioaktywnych, zapewnia się prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Warto przypomnieć, że sprawny układ immunologiczny to większe szanse na obronę przed zakażeniem koronawirusem, a jeśli zachorujemy, na łagodniejszy przebieg choroby. Jak zatem powinna wyglądać dieta w obliczu zagrożenia koronawirusem? Ważne, aby nie ulec pokusie nieracjonalnych zachowań w obliczu zagrożenia i dostarczać organizmowi odpowiednią ilość kalorii, ani ich nie ograniczając, ani też nie jedząc zbyt dużo. Nadal obowiązują zasady diety zdrowego człowieka, a więc regularne posiłki co 3 – 4 godziny, z rozpoczynającym dzień śniadaniem i kolacją 2 – 3 godziny przed snem. Należy dostarczać odpowiednią ilość płynów – około 2-3 litrów dziennie. Urozmaicenie to kolejna zasada, w przenośni można powiedzieć, aby na talerzu była „tęcza”, a więc by pojawiały się różnorodne warzywa, owoce, produkty zbożowe, nasiona, pestki, orzechy, mięso i jego przetwory, ryby i jaja.

Higiena w kuchni i jakość produktów a koronawirus

Warto pamiętać o znaczeniu tego co jemy w czasie pandemii COVID-19, równie ważna jest też dbałość o higienę w przygotowywaniu posiłków i jakość wybieranych produktów. Ważne jest nie staranne tylko mycie rąk, naczyń, blatów i sprzętu używanego w kuchni ale również dokładne oczyszczanie warzyw, owoców, jaj, mięs czy ryb. Przy tradycyjnych sposobach gotowania, wykluczamy obecność koronawirusa dzięki obróbce w wysokiej temperaturze. Jak jednak zadbać o jakość produktów, skoro zalecane jest ograniczanie wyjść nawet do sklepów? Kupione świeże mięsa, ryby, warzywa i niektóre owoce można mrozić bądź też kupić już zamrożone. Mrożenie pozwala zachować niemalże wszystkie wartościowe składniki bez większych strat. Kupując natomiast, warto wybierać należy produkty, które nie są nadgniłe ani nadpsute, sprawdzając przy tym w zależności od produktu termin przydatności do spożycia lub termin minimalnej trwałości.

Dieta a odporność

Jak zatem poprzez dietę dbać o odporność? Bardzo ważnymi składnikami, bez których układ odpornościowy nie będzie w pełni prawidłowo funkcjonować są: witamina C, A, D i E. Nie mniej istotne są witaminy z grupy B, cynk, selen, żelazo i kwasy omega – 3 czy antyoksydanty. Źródłami wymienionych składników są przede wszystkim warzywa i owoce. Witamina C znajduje się w owocach jagodowych, cytrusach, czerwonej papryce, natce pietruszki, jabłkach, dzikiej róży, jarmużu, brokułach, brukselce. Źródłem witaminy A będą czerwone i pomarańczowe warzywa i owoce, witamina D zawarta jest w rybach i jajach, z kolei witamina E w orzechach, zarodkach pszenicy, awokado, nasionach roślin strączkowych, a także ziarnach i ciemnozielonych warzywach.

Selenu dostarczą: orzechy brazylijskie, owoce morza, podroby, cebula, czosnek, pomidory, tuńczyk, otręby pszenne, brązowy ryż, zielone warzywa, płatki zbożowe, a cynku: ostrygi, wieprzowina, wołowina, indyk, żółtka jaj, drożdże, mleko, kiełki pszenicy, pestki dyni, nasiona roślin strączkowych, otręby pszenne, cebula, czosnek, karczochy, nasiona sezamu oraz słonecznika.

Cenne w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu i układu immunologicznego są kwasy omega – 3, których źródłami są ryby, oleje roślinne, awokado i orzechy. Poza wymienionymi produktami do diety ze względu na zawartość składników bioaktywnych warto również włączyć: kiszonki, buraki, czosnek, cebulę, czarny bez, imbir, aronię, produkty zbożowe, maliny, ryby, koper włoski, szparagi, miód i propolis, aloes, pokrzywę oraz rokitnik. Z początkiem wiosny dobrym pomysłem jest też założenie doniczkowych upraw świeżych ziół i kiełków, które są bogatym źródłem: witamin z grupy B, witaminy A, C oraz E, żelaza, cynku, antyoksydantów i łatwo przyswajalnego białka.

Warto jeść zdrowo i dbać o dietę, ale nie kosztem codziennego kursowania do sklepu po świeże produkty lub składniki potrzebne do przygotowania wyszukanych dań. Rozsądnie zrobione zakupy i wykorzystanie zamrażarki pozwoli nam na zdrowy i urozmaicony jadłospis, który pozwoli zostać w domu i przez dłuższy cza i ograniczyć zakupy do niezbędnego minimum. Czas domowego gotowania ma też swoje plusy, rezygnacja z regularnego spożywania jedzenia typu fast-food to ulga dla każdego organizmu, a domowe obiady mogą być dużo bardziej prozdrowotne.

Zdrowy styl życia a koronawirus

To co jemy, jest ważne w czasie zagrożenia koronawirusem, jednak nie tylko sposób odżywiania ma wpływ na układ odpornościowy. Równie ważny jest zdrowy styl życia, pod którym rozumieć należy aktywność fizyczną, wciąż jest wiele możliwości wykonywania jej w domu. Ważna jest odpowiednia ilość odpoczynku, zachowanie higieny snu, zaleca się również rezygnację ze spożywania alkoholu i palenia papierosów. Choć w sytuacji stresu i zagrożenia może pojawiać się ochota na używki, warto ją zwalczyć by nie osłabiać organizmu i nie zwiększać zagrożenia zarażenia koronawirusem. Szczególnie nadużywanie alkoholu będzie prowadzić do obniżonej odporności i zmniejszenia naszej naturalnej ochrony przed wirusami. Dobrze jest znaleźć sobie aktywność, która pozwoli się odprężyć oraz zminimalizować stres, na przykład lekturę książki, obejrzenie filmu, kulinarne eksperymenty, gry planszowe, szycie czy majsterkowanie. Sięgnąć można też po różne techniki relaksacyjne pozwalające na wyciszenie się i redukcję stresu, który także obniża odporność.

Źródła:

  1. Oksztulska – Kolanek E., Pawlak K. Preparaty zwiększające odpornośc organizmu. Farmakoterapia 2013; 23 ( 8): 34 – 38.
  2. Janda K., Kasprzak M., Wolska J. Witamin C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie. Pom J Life Sci 2015; 61 (4): 419– 425.
  3. Dobosz A. Witamina C. Fakty i mity. Świat Przemysłu Farmaceutycznego 2016; 1: 76 – 81.
  4. Mońka I., Wiechuła D. Znaczenie cynku dla organizmu ludzkiego w aspekcie suplementacji tego pierwiastka. Ann Acad. Med. Siles. 2017; 71: 314 – 325.
  5. Dymarska E.et al. Naturalne modyfikatory odpowiedzi immunologicznej. Probl Hig Epidemiol 2016; 97 (4): 297 – 307.