Zakażenie koronawirusem w wielu przypadkach wiąże się z utratą węchu i smaku, a także z osłabieniem lub utratą apetytu. Objawy te w przeciwieństwie do innych infekcji górnych dróg oddechowych utrzymują się dłużej ( średnio 8 – 9 dni), dlatego istotnym jest, aby od początku choroby wprowadzić odpowiednią dietoterapię. Dowiedz się, co jeść przy zakażeniu koronawirusem i jak zadbać o dietę podczas choroby. Jakie produkty są szczególnie polecane chorym na COVID-19? Sprawdź jak zadbać o zdrową dietę podczas zakażenie koronawirusem.

Koronawirus - dieta i jej zasady

Ze względu na dłużej utrzymujące się zaburzenia zmysłu węchu i smaku przy zakażeniu koronawirusem zaleca się modyfikację diety już od początku choroby. Utrata apetytu lub całkowity jego brak wiążą się bowiem z wystąpieniem niedożywienia, spadkiem masy ciała, a nawet depresją. W przypadku zachorowania na COVID-19 wskazane jest zmniejszenie wielkości posiłków z równoczesnym zwiększeniem ich ilości do 6-8 w ciągu doby, o objętości do 200- 250 ml. Istotne jest też spożywanie śniadania, które powinno być jak najbardziej pełnowartościowe, zawierać produkty bogate w białko aby zapobiec utracie masy mięśniowej i wzmocnić układ odpornościowy.

Śniadanie najlepiej jest spożyć do godziny po przebudzeniu. Jeśli z rana odczuwane są mdłości to dobrym pomysłem jest wypicie szklanki letniej wody z dodatkiem imbiru po przebudzeniu czy zjedzenie kromki suchego chleba lub sucharków. Kolejną wartą wprowadzenia zasadą jest stworzenie harmonogramu posiłków: zaplanowanie posiłków i wyznaczenie godzin ich spożycia, można również ustawić przypomnienie. Pomocne może być prowadzenie dziennika spożycia żywności, który pozwoli ocenić czy pokrywane jest zapotrzebowanie energetyczne i na makroskladniki.

Przy braku apetytu, zaburzeniach smaku i węchu należy trzymać się zasady: wybieraj to, co lubisz, unikając jednak dań wysokoprzetworzonych stanowiących źródło wyłącznie cukrów prostych, kwasów tłuszczowych trans i nasyconych. W przypadku niewielkiego apetytu zalecane jest wzbogacanie żywności, tak, aby w jej niewielkiej ilości „przemycić” jak największą ilość białka, tłuszczów, węglowodanów, składników mineralnych oraz witamin. Pomocne może okazać się zastosowanie posiłków lekkostrawnych ale wysoko odżywczych w małej porcji jak kaszki dla niemowląt lub specjalne preparaty do leczenia żywieniowego. Bardzo istotne jest spożywanie odpowiedniej ilości płynów, pamiętając jednak by nie robić tego bezpośrednio przed oraz w trakcie posiłków, bo może to wpłynąć na szybsze odczucie sytości i skutkować spożyciem mniejszej ilości jedzenia. Należy pamiętać, że płynem najlepiej nawadniającym organizm człowieka jest woda mineralna- w takiej sytuacji doskonale sprawdzi się woda średniominetaluzowana lub wysokomineralizowana. Ubogo nawadniające będą herbaty, woda z filtrów dzbankowych i przegotowana. Ważne jest również pobudzanie zmysłu wzroku, a co za tym idzie przygotowywane potrawy powinny być podawane w apetyczny sposób. Wykorzystać w tym celu można warzywa oraz owoce. Przy mdłościach i wymiotach wskazane jest podawanie dań o nie drażniącym kolorze – w barwach jasnych, kremowych i białych. W wywołanych przez koronawirusa zaburzeniach apetytu zaleca się też unikanie potraw twardych, które są trudne do pogryzienia na rzecz: zup i zup kremów, musów, budyni, kisieli, galaretek, galaretek, smoothie czy koktajli.

Jak pobudzić apetyt u chorego na COVID-19?

Przy utracie apetytu u chorego na COVID – 19, jak również przy osłabieniu smaku i zapachu warto wzmacniać zapach poprzez temperaturę posiłków w myśl zasady – im coś jest cieplejsze tym intensywniej pachnie. Zasada ta nie sprawdzi się u osób z nudnościami i wymiotami, tutaj zaleca się dania w temperaturze pokojowej. Apetyt ponadto pobudzić można przez dodatek aromatycznych i kolorowych przypraw. Dodatkowo przyprawy wiatropędne pozwolą również zmniejszyć uczucie ciężkości i wzdęcia, pomogą stymulować wytwarzanie żółci, co ułatwi trawienie tłuszczów. Warto sięgnąć po: pieprz czarny, imbir, kolendrę, cynamon i koper włoski, w aspekcie wizualnym sprawdzą się: lubczyk, suszona pietruszka, majeranek, kurkuma, curry, słodka, wędzona i ostra papryka, rozmaryn, tymianek, czarnuszka i ostropest. Walory smakowe potraw poprawi też dodatek soli. Korzystnie na apetyt może wpłynąć atrakcyjne i estetyczne podanie dań. Potrawy oraz produkty powinny być urozmaicone i podawane w różnych formach. Sprawdzić mogą się też drobne przekąski pomiędzy głównymi posiłkami. Pozytywnie na apetyt wpływa również ruch, jednak ten uwarunkowany jest stanem zdrowia chorego na COVID – 19.

Co jeść w czasie chorowania na koronawirusa?

W przypadku braku apetytu w czasie chorowania na koronawirusa i zjadaniu niewielkich porcji potraw ich wartość energetyczną bez istotnego zwiększania objętości można zwiększyć przez dodatek: oliwy z oliwek, oleju rzepakowego i lnianego, masła, serka mascarpone, ricotty, śmietanki, awokado, masła orzechowego, mielonych orzechów oraz migdałów, kakao czy też miodu i gorzkiej czekolady. Z tej samej grupy produktów spożywczych lepiej jest wybierać te o większej kaloryczności, przykładowo zamiast chudego twarogu tłusty lub półtłusty, zamiast mleka odtłuszczonego mleko o zawartości tłuszczu 3,2%, a jogurt naturalny można zastąpić greckim. Zupy czy sosy można zagęszczać mielonymi płatkami jaglanymi, ryżowymi lub owsianymi, siemieniem lnianym, jajkiem, mąką lub kaszką manną, Komponując posiłki należy zadbać o ich urozmaicenie, aby były źródłem witamin, składników mineralnych i antyoksydantów, które wzmacniają układ odpornościowy i dostarczają pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Dieta powinna obfitować w warzywa i owoce, produkty pełnoziarniste, ryby, chude mięso, oleje roślinne, nasiona, orzechy, mleko i przetwory mleczne, a także naturalne probiotyki (kiszonki, fermentowane produkty mleczne, fermentowane soki owocowe i warzywne). W sytuacji, gdy z dietą nie jest się w stanie pokryć dziennego zapotrzebowania energetycznego można sięgnąć po doustne preparaty odżywcze (DSP/ONS) powszechnie nazywane „nutrudrinkami”.

Przeczytaj także: koronawirus na zakupach

Źródła:

  • Lewandowicz M., Kaczmarek B., Zasady żywienia w przypadku zaburzeń zmysłu smaku, węchu i apetytu jako zagrożenie niedożywienia i sarkopenii. Izolacja, a psychologiczne aspekty zachowań związanych z jedzeniem. Wielkopolskie Stowarzyszenie Wolontariuszy Opieki Paliatywnej „Hospicjum Domowe” Poznań, 2020.
  • Ławniczek – Wałczyk A., Orysiak J., Stobnicka – Kupiec A. Wspomaganie dietą układu odpornościowego w walce z infekcją. Bezpieczeństwo Pracy 2020; 6: 12 – 16.