Dlaczego warto jeść brokuły? Sprawdź, jakie właściwości mają brokuły
Brokuły znane były już w Starożytnej Grecji i Rzymie. Do dziś różnokolorowe brokuły pojawiają się na naszych talerzach, choć nie zawsze wiemy z czym wiąże się ich konsumpcja. Najbardziej popularną odmianą jest brokuł o zielonej róży. Spotkać można też brokuły purpurowe i białe. Niezależnie od odmiany jest to warzywo o wysokiej wartości odżywczej. Dowiedz się dlaczego warto włączyć brokuły do diety oraz kto powinien ograniczać ich spożycie. Dlaczego warto jeść brokuły?
Spis treści:
- Brokuły – wartość odżywcza
- Brokuły – składniki bioaktywne
- Brokuły – wpływ na zdrowie
- Brokuły – substancje antyodżywcze
- Brokuły – wykorzystanie w kuchni
Brokuły – wartość odżywcza
Brokuły, nazywane też kapustą szparagową, charakteryzują się wysoką wartością odżywczą, na którą składają się: witaminy (B1, B2, B6, PP, kwas pantotenowy, kwas foliowy, C, E, K), beta – karoten (prowitamina A), składniki mineralne (potas, wapń, żelazo, mangan, magnez, chrom, selen, siarka) oraz błonnik pokarmowy. Są również bogatym źródłem polifenoli i glukozynolanów. W 100g. brokuły dostarczają jedynie 34 kcal.
Brokuły – składniki bioaktywne
Do składników bioaktywnych brokułów należą izotiocyjaniany (sulforafan), które neutralizują wolne rodniki powodujące uszkodzenia komórek oraz chronią organizm przed niektórymi rodzajami nowotworów. Brokuły to też jedno z głównych źródeł flawonoidów. Badania wskazują, że duże ich spożycie zmniejsza częstość występowania chorób układu krążenia. Flawonoidy chronią komórki śródbłonka przed powstawaniem blaszki miażdżycowej, mogą zmniejszać odczyn zapalny, uelastyczniają i wzmacniają naczynia krwionośne, zmniejszają agregację płytek krwi.
Brokuły – wpływ na zdrowie
Brokułom przypisuje się właściwości przeciwnowotworowe. Wykazano, że spożywanie produktów bogatych w glukozynolany (w tym brokułów) obniża ryzyko zachorowania na nowotwory: płuc, żołądka, jelit, odbytu, gruczołu krokowego i piersi. Spożywanie brokułów wiąże się też z mniejszą częstotliwością chorób sercowo – naczyniowych, jak również wspomaga leczenie osteoporozy, hamuje wzrost mikroorganizmów gnilnych, zapobiega występowaniu chorób neurodegeneracyjnych oraz obniża stężenie cholesterolu we krwi. Dzięki obecności chromu brokuły pomagają regulować poziom glukozy we krwi. Luteina i zeaksantyna, której są źródłem chroni oczy oraz przeciwdziała zwyrodnieniu plamki żółtej.
Brokuły – substancje antyodżywcze
Poza wieloma cennymi składnikami i wysoką wartością odżywczą brokuły zawierają substancje antyodżywcze w postaci siarkocyjanin ( np. progoitryna). Są to związki wolotwórcze ( goitrogeny), które zmniejszają wchłanianie jodu, co skutkuje zmniejszoną produkcją hormonów tarczycy. Dlatego też brokuły zaleca się ograniczać osobom z niedoczynnością tarczycy. Nie jest koniecznym całkowite ich wykluczenie z diety. Warto też wiedzieć, że obróbka termiczna zmniejsza zawartość goitrogenów do około 30%.
Brokuły – wykorzystanie w kuchni
Według naukowców najwięcej korzyści dla zdrowia, w tym największe właściwości przeciwnowotworowe wykazują brokuły w postaci surowej. Z badań wynika, że blanszowanie w temperaturze 76 stopni Celsjusza pozwala zachować działanie przeciwrakowe. Przegotowywanie warzyw niszczy natomiast mirozynazę niezbędną do aktywowania właściwości przeciwnowotworowych sulforafanu. Zgodnie z tym mrożone brokuły nie wykazują działania antyrakowego. Najlepszą metodą jest zatem przygotowanie brokułów do spożycia przez gotowanie na parze przez 3 – 4 minuty. Według dr Michaela Gregera dla zachowania właściwości przeciwnowotworowych obróbce cieplnej poddać należy pokrojonego brokuła po upływie około 40 minut. W przypadku mrożonek ten sam Doktor zaleca dodanie do nich po ugotowaniu źródła mirozynazy, np. w postaci proszku z gorczycy, musztardy, rzodkiewki, rukoli, wasabi, chrzanu czy pomidorów.
Brokuły sprawdzą się jako dodatek do dań głównych, w zupach, także w zupach kremach, sałatkach, zapiekankach, makaronach, kotletach, tartach czy pastach do kanapek.
Sałatka z jajkiem, rzodkiewką i brokułami
Składniki na dwie porcje:
- mieszanka sałat – 200g,
- brokuł – 1/2 sztuki,
- rzodkiewka – pół pęczka,
- jaja ugotowane – 2 sztuki
- oliwa z oliwek,
- miód,
- sok z cytryny,
- sól i pieprz,
- pestki dyni – 2 łyżki.
Sos jogurtowy:
- jogurt naturalny – 1 małe opakowanie,
- czosnek – 1/3 ząbka,
- miód – 1 łyżeczka,
- oliwa – 1 łyżeczka,
- sok z cytryny – 1 łyżeczka,
- mielona papryka – szczypta.
Sposób wykonania:
Na talerzach wyłożyć umytą sałatę. Dodać różyczki ugotowanego brokuła (gotować około 5 minut w lekko osolonej wodzie) oraz pokrojone na plasterki rzodkiewki. Doprawić wszystko solą, pieprzem, skropić mieszanką 2 łyżek oliwy extra, 1 łyżki płynnego miodu i 1 łyżki soku z cytryny. Ułożyć połówki ugotowanych jajek. Polać sosem jogurtowym (składniki wymieszać w miseczce). Dodać podprażone pestki dyni. Smacznego!
Źródła:
1. Krochmal – Marczak B. et al. wartość odżywcza i prozdrowotna wybranych warzyw z rodzaju kapusta. Herbalism 2017; 3 (1): 80 – 91.
2. Kozłowicz K. et al. Wpływ obróbki cieplnej na barwę i właściwości antyoksydacyjne róż i łodygi brokułu. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 2017; 590: 29 – 38.
3.Sikorska – Zimny K. Wybrane glukozynolany i ich pochodne: źródła, właściwości oraz działanie na organizm człowieka. Bromat. Chem. Toksykol. 2016; 1: 96- 105.
4.Bogacz K. Kalafior i brokuł – kwiaty jadalne. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo – Warzywny 2015: 7-8: 44 – 45.
Usługi dla Ciebie
Artykuły powiązane
Deksametazon w terapii koronawirusa. Czy jest skuteczny?
Walka z pandemią wirusa SARS-COV-2 jest prowadzona na różne sposoby – z jednej strony szczepimy się kolejnymi dawkami, z drugiej naukowcy wciąż szukają skutecznych leków mogących pomóc w walce z COVID-19. Rozwiązań poszukują także wśród znanych, sprawdzonych leków.
Czy noszenie maski może chronić przed zakażeniem koronawirusem?
Rozprzestrzeniająca się epidemia koronawirusa SARS-CoV-2, która rozpoczęła się w chińskim mieście Wuhan i dotarła do Europy, spowodowała wzrost sprzedaży masek, które w opinii wielu nabywców mają ochronić ich przed chorobą. Czy to prawda? Czy noszenie maski może rzeczywiście uchronić przed zakażeniem koronawirusem?
Koronawirus a płuca - jak choroba wpływa na ten organ?
Jak koronawirus wpływa na komórki nabłonka płuc? Czy zmiany powstałe w przebiegu COVID-19 są odwracalne? Dlaczego stosowanie się do zaleceń może uratować życie? Dowiedz się jakie jest jedno z najpoważniejszych powikłań przebycia zakażenia wirusem SARS-CoV-2 i czy można mu zapobiec.
Koronawirus a udar - dlaczego zagrożenie wzrasta?
Udar mózgu należy w Europie do najczęstszych przyczyn zgonów i trwałej niepełnosprawności u osób po 40. roku życia. Dowiedz się, dlaczego w przebiegu COVID-19 może dojść do udaru mózgu, a także jak go rozpoznać i co zrobić w przypadku podejrzenia udaru.
Koronawirus (SARS-CoV-2)
Na najważniejsze pytania o koronawirus SARS-CoV-2 odpowiada specjalista chorób zakażnych dr n. med. Wojciech Basiak. Jak można się zarazić i jak zminimalizować ryzyko zarażenia? Czy produkty zamawiane z Chin przez internet mogą być niebezpieczne? Dlaczego przed podróżą warto zaszczepić się przeciwko grypie?