Olejek rycynowy otrzymywany jest z nasion rącznika, które zawierają od 45 do 55% oleju. Jest źródłem substancji o korzystnym oddziaływaniu na organizm. Znany jest najcześciej ze swoich właściwości przeczyszczających, ale jego działanie jest znacznie szersze: poprawia kondycję włosów, paznokci oraz skóry. Dowiedz się jakie właściwości ma olejek rycynowy i jak można go stosować.

Olejek rycynowy - jak powstaje?

Olejek rycynowy, inaczej olej rycynowy otrzymywany jest z nasion rącznika pospolitego(Ricinus communis L.) w wyniku ich tłoczenia na zimno. Nasiona poddawane są zgniataniu i tłoczeniu bez podgrzewania. Okres trwałości olejku rycynowego wynosi od 6 do 12 miesięcy, a przechowywać należy go w chłodnym oraz ciemnym miejscu. Jako lek olej rycynowy stosowany jest w zaparciach. Efekt przeczyszczający jest wynikiem ograniczenia wchłaniania płynów oraz soli w jelicie cienkim. Ponadto olej rycynowy pobudza perystaltykę jeli. Stosowany może być wyłącznie przez osoby dorosłe i nie dłużej niż tydzień.

Olej rycynowy na włosy

Olej rycynowy jest składnikiem brylantyn do włosów, szamponów i odżywek nie tylko do włosów, ale i całego ciała oraz kremów do golenia. Olejku rycynowego można również używać samodzielnie w mieszaninie z innymi olejami roślinnymi. Nie powinno się go używać samego, gdyż trudno się rozprowadza, a później zmywa. Przy dłuższym stosowaniu może prowadzić do przesuszenia włosów, dlatego warto go połączyć na przykład z olejem kokosowym, oliwą z oliwek lub olejem arganowym. Olej rycynowy stosuje się do olejowania włosów i olejowania skóry głowy. W pierwszym zabiegu dla uzyskania najlepszego efektu mieszaninę olejów należy rozprowadzić na całej długości włosów, nałożyć czepek bądź ręcznik i pozostawić na klika godzin lub na całą noc. Następnie włosy trzeba dokładnie umyć. Zabieg na powtarzać 1 – 2 razy na tydzień. Olejek rycynowy szczególnie wskazany jest do suchych i zniszczonych włosów, farbowanych oraz łamliwych z rozdwajającymi się końcówkami. Stanowi intensywny środek nawilżający, zwiększa elastyczność włosów oraz zmniejsza ich łamliwość. Olejek rycynowy pomocny jest też przy łupieżu, również tym spowodowanym łojotokowym zapaleniem skóry oraz przy wypadaniu włosów. Wzmacnia wówczas cebulki włosów, przyspiesza wzrost, wzmacnia włosy i ostatecznie sprawia, że wypadają w mniejszym stopniu. W tych przypadkach stosuje się olejowanie skóry głowy. Zabieg polega na wmasowaniu w skórę głowy mieszaniny olejów i pozostawieniu jej na co najmniej godzinę lub całą noc. Można też nałożyć czepek albo ręcznik. Olej rycynowy przyciemnia kolor włosów, dlatego ostrożnie z nim muszą obchodzić się osoby z włosami w kolorze blond.

Olejek rycynowy na twarz

Olejek rycynowy chroni skórę przed szkodliwymi warunkami zewnętrznymi, charakteryzuje się też właściwościami wygładzającymi oraz zmiękczającymi. Ponadto dobrze nawilża skórę. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym oraz przeciwdrobnoustrojowym pomaga łagodzić trądzik. Może być stosowany bezpośrednio na skórę twarzy, tylko w nielicznych przypadkach wywołuje reakcję alergiczną. W celu uzyskania odpowiedniej konsystencji kremu olejek rycynowy można połączyć z olejem migdałowym, oliwą z oliwek czy też olejem kokosowym o równie częstym zastosowaniu w kosmetyce.

Olej rycynowy można wykorzystać do oczyszczania skóry (OCM – oczyszczanie skóry olejami). Metoda ta polega na użyciu mieszaniny olejów do mycia skóry twarzy. Do olejku rycynowego dodaje się olej kokosowy lub olej ze słodkich migdałów, z pestek winogron, oliwę z oliwek bądź olej jojoba. Nieduży ręcznik moczy się ciepłą wodą, na twarz nakłada się mieszaninę olejów i wmasowuje w skórę. Następnie na twarzy na kilka sekund umieszcza się ciepły ręcznik , po czym wyciera się nim skórę. Na koniec w celu zamknięcia porów twarz należy przemyć chłodną wodą. Olejek rycynowy na paznokcie Olejek rycynowy dzięki swoim właściwościom przeciwgrzybiczym jest skuteczną pomocą w leczeniu grzybicy paznokci. Wzmacnia też słabe paznokcie. Dzięki regularnemu stosowaniu olejku rycynowego paznokcie nie rozdwajają się i nie łamią, stają się twardsze. Olej rycynowy przyspiesza też wzrost paznokci oraz zmiękcza skórki, co ułatwia przeprowadzenie zabiegu manicure i pedicure. Aby uzyskać pożądny efekt paznokcie należy moczyć w podgrzanym olejku rycynowym, a po wyjęciu dłoni resztki oleju warto wmasować w skórę dłoni i nałożyć specjalne bawełniane rękawiczki. Olejek rycynowy na też aplikować na paznokcie i całe dłonie bez podgrzania, wystarczy go rozprowadzić na skórze i jak w pierwszym przypadku założyć bawełniane rękawiczki na całą noc.

Inne zastosowania olejku rycynowego

Olej rycynowy sprzyja gojeniu się ran, dlatego też jest częstym dodatkiem do maści stosowanych w tym celu. Ponadto zmniejsza suchość skóry, jej rogowacenie, a także gromadzenie się martwych komórek skóry, co sprawia, że olejek rycynowy jest pomocny w usuwaniu odcisków na stopach. Badania dowiodły, że maści z dodatkiem olejku rycynowego mogą być pomocne zwłaszcza w leczeniu odleżyn. Kwas rycynolowy będący głównym kwasem tłuszczowym w oleju rycynowym charakteryzuje się silnym działaniem przeciwzapalnym, a badania wykazały, że stosowany miejscowo może nie tylko zmniejszać stan zapalny, ale również łagodzić ból. Olejek rycynowy charakteryzuje się właściwościami przeciwgrzybiczymi, dzięki czemu może być pomocny w walce z Candida albicans. Naukowcy dowiedli, że olej rycynowy łagodzi stany zapalne jamy ustnej związane z używaniem protezy, eliminuje też Candida albicans z korzeni zębów. Olejek rycynowy wykorzystywany jest także do produkcji tuszów do rzęs i mydeł. Działania niepożądane olejku rycynowego występują rzadko, należą do nich: mdłości, dyskomfort w żołądku i biegunki. Przeciwwskazany jest u kobiet w ciąży, gdyż może spowodować poronienie na wczesnych etapach ciąży lub przedwczesny poród.

 

Źródła:

  1. Lamer – Zarawska E., Chwała C., Gwardys A. Rośliny w kosmetyce i kosmetologii przeciwstarzeniowej. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012.
  2. Pamanjaneyulu A. V. et al. Multifarious Uses Of Castor. International Journal od Economis Plants 2017; 4 (4): 170 – 176.