Salmonella

Uroda

Lato to czas, gdy wysokie temperatury sprzyjają rozwojowi drobnoustrojów odpowiedzialnych za zatrucia pokarmowe. Do tej grupy można zaliczyć bakterie salmonelli, zwane też pałeczkami paraduru. Jakie są objawy zatrucia salmonellą i co robić, by uniknąć zakażenia?

Co to jest salmonella? To rodzaj bakterii Gram-ujemnych, należących do rodziny Enterobacteriaceae. Rozwijają się one w wysokich temperaturach w niewłaściwie przechowywanym mięsie, jajach, mleku i wszelkich produktach mlecznych, takich jak lody czy kremy. Dlatego na zatrucie salmonellą najbardziej narażeni jesteśmy latem.

Salmonella – objawy

Objawy salmonelli wywołane na skutek zakażenia mogą pojawić się już po 8-10 godzinach, ale najczęściej widoczne są po około 24 godzinach. Należą do nich:

  • wymioty i nudności,
  • bóle brzucha,
  • ból głowy,
  • wysoka temperatura,
  • biegunka.

Warto pamiętać, że salmonella u dzieci, osób starszych, z obniżoną odpornością czy salmonella w ciąży może mieć gwałtowny przebieg i stanowić zagrożenie dla zdrowia. Jej długofalowym następstwem może być np. zespół Reitera, czyli asymetryczne zapalenie kilku stawów.

Czy salmonella jest zaraźliwa?

Salmonella – odwrotnie niż np. paciorkowiec – nie jest bakterią, która rozprzestrzenia się drogą powietrzną, czyli przez kaszel czy kichanie. Można się nią zarazić wyłącznie drogą pokarmową – aby tego uniknąć, należy przestrzegać kilku podstawowych zasad. Najważniejszą z nich jest zachowanie higieny. Po każdym kontakcie z surowym produktem powinniśmy dokładnie umyć ręce. Ponadto trzeba zadbać o higienę przedmiotów używanych w kuchni. By uniemożliwić rozwój bakterii, jedzenie trzeba przechowywać w odpowiedniej, niskiej temperaturze. Raz rozmrożonych produktów nie należy ponownie mrozić. W przypadku jajek zalecane jest umycie skorupek w gorącej wodzie. Przed przygotowaniem mięsa trzeba poddać je obróbce termicznej, gdyż pałeczki paraduru giną w temperaturze powyżej 60 stopni Celsjusza.

Salmonella – leczenie

Jeżeli mimo zachowania środków ostrożności dojdzie do zatrucia, co potwierdzą np. badania laboratoryjne, trzeba zadbać, by nie doszło do odwodnienia organizmu. Nie unikniemy wizyty u lekarza, który oprócz nawadniania zastosuje wskazaną dietę oraz leczenie antybiotykowe.

Uwaga! Salmonella jest chorobą zakaźną, która podlega obowiązkowemu zgłoszeniu do stacji sanitarno-epidemiologicznych. W przypadku żywienia zbiorowego – np. na koloniach – może bowiem występować epidemia zachorowań na salmonellozę.

 

Artykuły powiązane

Uroda

Fizjoprofilaktyka

Odpowiednia fizjoprofilaktyka znacznie zmniejszy ryzyko upadków, bólów kręgosłupa czy wady postawy. Poprawi też jakość życia, szczególnie osób starszych.         

Uroda

Buty zdrowe czy piękne?

Zmieniająca się moda nie zawsze idzie w parze ze zdrowiem. O zdrowych i niezdrowych butach rozmawiamy z lekarzem ortopedą i traumatologiem dr. n. med. Cezarym Michalakiem.

Uroda

Skórki przy paznokciach

Nieskutecznie walczysz z problemem suchych i pozadzieranych skórek przy paznokciach? Chcesz je wycinać? Sprawdź, co z tym zrobić, jak pielęgnować skórki i paznokcie?

Uroda

Jak wyciągnąć kleszcza?

Jak wyciągnąć kleszcza? Dlaczego nigdy nie wolno go smarować żadnymi substancjami? Jak radzić sobie tymi z pajęczakami przenoszącymi groźne choroby?

Artykuły polecane dla Ciebie