Róże to kwiaty hodowane już w ogrodach starożytnej mezopotamii, w Chinach, Persji czy Grecji. Prócz walorów ozdobnych, do delicji zaliczano różane wino, galaretki czy miód. Woda różana, najstarsze znane pachnidło na świecie, od tysięcy lat bywa nazywana eliksirem młodości i piękna. Głównie za sprawą jej korzystnego wpływu na stan skóry, choć woda różana ma znacznie więcej zalet. Wodę różaną można kupić w drogerii lub aptece albo też przygotować ją samodzielnie w domu.

Róże – cenny surowiec

Róże ze względu na swoje piękno i właściwości cenione były od starożytności. W Mezopotamii, Persji, Chinach czy starożytnej Grecji róże były domeną poetów, symbolem miłości, piękna i zarazem źródłem wielu produktów. Już w starożytnym Rzymie istniało przeświadczenie, że róże wykazują działanie wzmacniające i uspokajające, a także łagodzą skutki nadmiernego spożywania alkoholu. Zarówno w kosmetyce, jak i medycynie do najczęściej wykorzystywanych odmian należą: róża damasceńska, róża karbowana, róża stulistna i owoce dzikiej róży. Róże, uznawane przez starożytnych za „lekarstwo na wszystko” charakteryzują się: działaniem antyoksydacyjnym, przeciwkaszlowym, przeciwbakteryjnym, wspomagają zwalczanie mikroflory patogennej, nie niszcząc przy tym prawidłowej flory bakteryjnej, są pomocne w leczeniu demencji, poprawiają tempo oraz siłę skurczu mięśnia sercowego, zmniejszają poposiłkowy poziom glukozy we krwi i opóźniają proces starzenia się organizmu.

Woda różana - właściwości

Woda różana, inaczej hydrolat różany, jest produktem ubocznym powstającym po destylacji olejku różanego za pomocą pary wodnej. Otrzymywana jest z róży damasceńskiej, rzadziej z róży stulistnej. Woda różana została wynaleziona już w XI wieku przez Awicennę, perskiego lekarza i filozofa. Po świecie arabskim, woda różana rozlała się na całą planetę, z jej zalet można dziś korzystać we wszystkich zakątkach globu. Woda różana zawiera witaminy z grupy B, witaminę A, E i C, geraniol, cytronelol, alkohol fenyloetylowy i nerol. Jest źródłem antyoksydantów, wykazuje właściwości przeciwzapalne, antyseptyczne i przeciwbakteryjne. W badaniach wykazano, że woda różana może działać przeciwlękowo i przeciwdepresyjnie.

Woda różana – zastosowanie

Woda różana doskonale nadaje się do oczyszczania oraz pielęgnacji skóry szczególnie wrażliwej, suchej i trądzikowej. Dzięki jej zastosowaniu cera odzyskuje świeżość. Woda różana wykorzystywana jest jako tonik, doskonale odświeża skórę, regeneruje jej płaszcz ochronny, usuwa nadmiar sebum, wspomaga ukrwienie, łagodzi także podrażnienia i nawilża, zmniejsza zmarszczki. Stosowana w postaci kompresów pozwala zmniejszyć zaczerwienienia twarzy oraz zmęczenie oczu. Dlatego też stała się cennym składnikiem płynów do demakijażu.

Woda różana jest doskonałym dodatkiem do kąpieli – nawilża skórę i równocześnie koi zmysły. Pielęgnuje również włosy, w tym celu wodę różaną można dodawać do płukania włosów lub stosować jako mgiełkę wykorzystując butelkę z atomizerem. Ze względu na działanie przeciwzapalne woda różana pomocniczo może być stosowana w leczeniu bólu gardła. Łagodzi zapalenie spojówek, suchość spojówek, suchość oka, ostre zapalenie woreczka łzowego i zaćmę. Ponadto przyspiesza gojenie się ran. Dzięki działaniu przeciwdepresyjnemu i przeciwlękowemu może być wykorzystywana w leczeniu depresji, obniżonego nastroju, napięciach, demencji czy choroby Alzheimera. Może łagodzić bóle głowy, w tym celu stosuje się ją w aromaterapii oraz pod postacią okładów na czoło. Woda różana korzystnie wpływa też na pracę przewodu pokarmowego, łagodzi wzdęcia i niestrawności. Można ją wykorzystać w kuchni, jako dodatek do koktajli, lodów, ciast, mleka, dżemów, kompotów czy też sałatek.

Jak zrobić wodę różaną w domu?

Przepisów na domową wodę różaną jest kilka. Oto jedna z najprostszych metod. W celu przygotowania wody różanej w domu potrzebne są 3 – 4 garści płatków róży i woda destylowana. Płatki należy zalać wodą, aby wszystkie były przykryte, a następnie gotować pod przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie trzeba zostawić całość do ostygnięcia, odcedzić, a wodę przelać do butelki. Wodę różaną należy przechowywać w lodówce. Przydatna do użycia jest przez miesiąc. W celu wydłużenia trwałości wody różanej dodaje się do niej alkohol etylowy. Niektóre receptury zawierają dodatek cytryny

Sprawdź też: zioła

Źródła:

  1. Kalemba – Drożdż M., Cierniak A. Wpływ róż na zdrowie – farmakologiczne i biochemiczne działanie ekstraktów z płatków Rosa rugosa i Rosa damascena. Współczesne Kierunki w medycynie prewencyjnej, Oficyna Wydawnicza AFM, Kraków 2013.
  2. Włudyka B. Domowe sposoby na urodę (2). Aura 2011; 9: 34 – 35.