Dawniej żurawinę nazywano cytryną dla ubogich. Była łatwiej dostępna, a właściwościami nie ustępuje temu egzotycznemu owocowi. Żurawina wykazuje działanie antyoksydacyjne i przeciwbakteryjne, a badania potwierdzają jej leczniczy wpływ na organizm.

Żurawina należy do rodziny płożących krzewinek o długich pędach i sztywnych liściach. Te rośliny dostarczają doskonale znanych w kuchni polskiej owoców o wyjątkowych walorach smakowych oraz zdrowotnych.

Żurawina – właściwości antybakteryjne

Badania potwierdzają, że sok z żurawiny wykazuje działanie przeciwbakteryjne. Wynika to z wysokiej zawartości związków fenolowych, które zalicza się do substancji bioaktywnych. Sprawiają one, że żurawinę stosuje się w profilaktyce i wspomaganiu leczenia bakteryjnych zakażeń dróg moczowych, zapalenia pęcherza, błony śluzowej żołądka oraz infekcji jamy ustnej.

Żurawina w walce z chorobami dróg moczowych

Sok z żurawiny zapobiega przyleganiu komórek bakterii do nabłonka układu moczowego, które może dać początek zakażeniu. Dodatkową bronią w walce z zakażeniem jest zakwaszanie przez żurawinę moczu. Ponadto podejrzewa się, że żurawina – ze względu na wysoką zawartość kwasu cytrynowego – może zapobiegać rozwojowi kamicy nerkowej. Przypisuje się jej również działanie zmniejszające ryzyko wystąpienia nowotworu gruczołu krokowego.

Antyoksydacyjne właściwości żurawiny

Obecność w żurawinie polifenoli, które mają właściwości antyoksydacyjne, sprawia, że doskonale sprawdza się ona jako produkt zalecany w profilaktyce chorób serca. Naukowcy uważają także, że flawonoidy zawarte w żurawinie zmniejszają zapadalność na choroby wieńcowe poprzez ograniczanie zakrzepów krwi oraz rozszerzanie naczyń krwionośnych. Te związki zapobiegają również utlenianiu cholesterolu, co znacząco zmniejsza ryzyko arteriosklerozy i zapychania się naczyń krwionośnych.

Żurawina – właściwości lecznicze w schorzeniach jamy ustnej

Substancje zawarte w soku z żurawiny zwalczają bakterie i węglowodany, które zlepiają się, tworząc płytkę nazębną. Ta z kolei mineralizuje się i zamienia w kamień, który systematycznie niszczy ząb. Z badań wynika, że rozcieńczony z wodą w proporcji 4:1 sok z żurawiny hamuje proces przyklejania się płytki do zębów.

Żurawina w zapobieganiu chorobom wrzodowym

Badania potwierdzają także, że jedzenie żurawiny hamuje przyleganie do komórek nabłonkowych żołądka bakterii Helicobacter pylori odpowiedzialnych za wywoływanie choroby wrzodowej. Te bakterie powodują zapalenie błony śluzowej żołądka, które nieleczone może spowodować rozwój nowotworu żołądka.

Żurawina – przetwory, które warto mieć w domu

W kuchni najczęściej wykorzystuje się żurawinę suszoną oraz przetwory z żurawiny. Można z niej przygotować dżemy, konfitury, soki i sosy, które są nieodłącznym elementem świątecznych potraw i wypieków. Konfitura z żurawiny jest doskonałym dodatkiem do mięs, np. do dziczyzny.

Największą wartość odżywczą mają świeża żurawina oraz sok z żurawiny. Uważaj na żurawinę suszoną – przed zakupem zawsze sprawdzaj etykietę. Jeśli pierwsze miejsce w składzie zajmuje cukier, produkt nie jest wart Twojej uwagi. Wybieraj tę, w której dodatek cukru jest niewielki.

Żurawina jest bogatym źródłem antyoksydantów, dostarcza również składników mineralnych i witamin C, B1, B2 oraz A. Wyniki badań wskazują, że jej spożywanie może być dobrą profilaktyką przeciwdrobnoustrojową, dlatego urozmaicaj nią swój codzienny jadłospis. Warto!