Boli głowa? Poznaj sposoby na kaca!
Najlepszym sposobem na uniknięcie nieprzyjemnych dolegliwości nadmiernej ilości alkoholu jest umiarkowane jego spożywanie. Komu jednak ta sztuka się nie uda, musi toczyć bohaterską walkę z kacem. Na szczęście są sposoby, by zwyciężyć.
Spis treści:
- Kac i jego przyczyny
- Ile alkoholu można wypić?
- Dlaczego boli głowa?
- Ból głowy a wymioty i nudności?
- Ból głowy a nawodnienie
- Nie dla papierosów
- Warzywa i owoce łagodzące objawy kaca
- Zioła i przyprawy dobre na kaca
- Witaminy
- Jajka
- Kawa nie na kaca
Kac i jego przyczyny
Kac jest odpowiedzią organizmu na spożytą nadmierną ilość alkoholu. Pojawiające się objawy: ból głowy, ból mięśni, ból brzucha, mdłości, wymioty, biegunka, brak apetytu, zwiększona wrażliwość na światło oraz dźwięk, niepokój, zmniejszona koncentracja i pamięć są skutkiem działania etanolu, aldehydu octowego i octanu. Dwa ostatnie związki są metabolitami alkoholu etylowego.
Ile alkoholu można wypić?
Według obliczeń objawy kaca występują jeśli w ciągu 4 – 6 godzin wypije się około 1,5g alkoholu na kilogram masy ciała. Przykładowo dla osoby ważącej 70kg granicą jest spożycie w tym czasie od 6 do 7 kieliszków wódki o pojemności 50ml lub pięć piw o pojemności 330ml i zawartości alkoholu 4,5%. Aby uniknąć kaca wskazane jest jak najwolniejsze tempo wypijania alkoholu.
Dlaczego boli głowa?
Alkohol hamuje wydzielanie wazopresyny. Jest to hormon antydiuretyczny. W skutek czego z organizmu wydalana jest większa ilość wody prowadząc do odwodnienia. Odwodnienie z kolei jest jedną z przyczyn pojawiającego się bólu głowy. Wypicie 50g alkoholu w 250ml napoju powoduje eliminację z organizmu od 600 do 1000ml moczu. Jest to do 4 razy więcej niż ilość przyjętego płynu. Do utraty wody przyczyniają się również: wymioty, biegunka oraz pocenie się. Objawy odwodnienia może zmniejszyć wypicie wody przed położeniem się spać. Drugą przyczyną pojawiającego się bólu głowy jest powstający w wyniku metabolizmu alkoholu aldehyd octowy.
Ból głowy a wymioty i nudności?
Etanol, a więc alkohol etylowy drażni błonę śluzową żołądka i jelit. W efekcie prowadzi do opóźnionego opróżniania żołądka. Może również wywoływać stan zapalny. Zwiększa produkcję kwasu żołądkowego oraz soku trzustkowego i jelitowego. Skutkiem są nudności i wymioty.
Ból głowy a nawodnienie
Przed planowanym spożyciem alkoholu warto zadbać o odpowiednie nawodnienie. Ochroni to przed nadmiernym odwodnieniem oraz pomoże w szybszym wydaleniu alkoholu z organizmu. Ważne jest także prawidłowe odżywienie i dostarczenie odpowiedniej ilości składników odżywczych. W jadłospisie powinien znaleźć się przynajmniej jeden ciepły posiłek.
Nie dla papierosów
Podczas spożywania alkoholu warto ograniczyć ilość wypalanych papierosów. Zwiększają one objawy kaca. Przykre dolegliwości potęguje mieszanie alkoholi oraz substancje dodatkowe w alkoholach, które powstają w wyniku procesu fermentacji. Unikać należy również przekąsek, które podrażniają błonę śluzową żołądka: chipsów, orzeszków oraz paluszków.
Warzywa i owoce łagodzące objawy kaca
Mango jako źródło polifenoli usprawnia działanie wątroby. Badania udowodniły, że zawarte w nim związki przyspieszają metabolizm alkoholu. Dzięki temu pomagają zmniejszyć jego stężenie w osoczu po spożyciu nadmiernych ilości. Podobne działanie wykazuje persymona. Do menu warto włączyć również szparagi, pomarańcze, winogrona, mandarynki, jabłka, marchewki, czosnek i buraki.
Zioła i przyprawy dobre na kaca
Nieprzyjemne skutki spożycia alkoholu pomaga zmniejszyć tymianek. Podobnie imbir, który dzięki antyoksydantom działa także hepatoprotekcyjnie. Łagodzi nudności, wymioty oraz biegunkę. Z kolei żeńszeń obniża stężenie alkoholu we krwi oraz aldehydu octowego. Zmniejsza też objawy kaca i toksyczność alkoholu.
Witaminy
Przy kacu należy zadbać o dostarczenie odpowiedniej ilości witaminy C i witamin z grupy B. W tym celu w jadłospisie znaleźć powinny się: cytrusy, papryka, jabłka, kiszona kapusta oraz mleko i przetwory mleczne. Do organizmu należy również dostarczyć potas. Jego dobrymi źródłami są: banany, suszone, owoce, pomidory, ziemniaki czy sok pomidorowy.
Jajka
Objawy kaca złagodzić może cysteina. Jej bogatym źródłem są jaja. Dlatego dobrym pomysłem na pierwszy posiłek będzie jajecznica, jajka gotowane na miękko lub omlet. Korzystnie wpłyną także cukry proste dostarczone z owocami czy miodem.
Kawa nie na kaca
Przy objawach kaca warto zrezygnować z kawy i środków przeciwbólowych. Podrażniają one błonę śluzową żołądka oraz nasilają dolegliwości. Popularne „czym się strułeś, tym się lecz” jest jednym z mitów, którego nie warto praktykować. W niewielkiej dawce i początkowo przyniesie złagodzenie kaca. Jednak z postępem czasu oraz dawką alkoholu zaostrza dolegliwości. Płyny warto uzupełniać wodą niegazowaną oraz sokami. Do wody można dodać glukozę i sok z cytryny.
Usługi dla Ciebie
Artykuły powiązane
Ketony w moczu - czy to groźne?
Badanie ogólne moczu tak jak i inne testy laboratoryjne i badania obrazowe, powinny być zawsze interpretowane przez lekarza. Warto jednak dowiedzieć się czym są ketony i z czym może być związana ich obecność w moczu.
Goździki – zdrowie w sezonie jesienno-zimowym
Goździki działają antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie, wspomagają też odporność, dlatego tym bardziej powinny znaleźć miejsce w kuchni w sezonie jesienno – zimowym. Sprawdź działanie goździków i dowiedz się komu goździki będą szczególnie pomocne!
Sporysz: skuteczny lek czy groźna trucizna?
Sporysz – mała niepozorna przypominające ziarno zboża ciemnobrązowa ‘narośl’ na kłosie żyta powodująca skażenie ziarna substancjami toksycznymi. W przeszłości jego nieświadome spożycie powodowało silne halucynacje i niebezpieczne choroby.
Wulwodynia, czyli chroniczny ból miejsc intymnych. Sprawdź, czy można z nią skutecznie walczyć!
Wulwodynia to chroniczny ból miejsc intymnych, którego przyczyną często jest nadmierne napięcie mięśni. W jej leczeniu stosowana jest między innymi fizjoterapia.
Jesień: przeziębienie i grypa
Jesień to czas szczególnie częstych infekcji. O tym, o co szczególnie warto zadbać w sezonie przeziębień, opowiada lekarz internista.