Moringa – poznaj jej niezwykłe właściwości!

Zdrowie

Lecznicze właściwości wielu roślin są znane od wieków. Niektóre z nich swoje zdrowotne skarby skrywają w każdej ze swoich części. Tak jest w przypadku drzewa z odległych zakątków Azji, jakim jest moringa. Roślina jest źródłem wielu składników odżywczych, jej owoce są niskokaloryczne i dostarczają tylko 37 kcal/100 g. Co więcej, zawierają: błonnik pokarmowy i wiele cennych składników mineralnych oraz witamin. Jej liście cechują się wyższą kalorycznością, zawierają 64 kcal/100 g i znajdują zastosowanie w naszych kuchniach, medycynie i kosmetyce. Nasiona moringi są bogate w białko, tłuszcz, wapń, żelazo, fosfor oraz witaminę E i można z nich zrobić drogocenny olejek. Co jeszcze skrywa w sobie moringa, jakie ma właściwości i zastosowanie, o których warto wiedzieć, i czy są przeciwwskazania do jej stosowania – o tym w poniższym artykule.

autor:
Redakcja enelzdrowie

Moringa – co to jest?

Moringa – co to jest? Moringa zwana również – ze względu na chrzanowy smak jej korzeni – drzewem chrzanowym to roślina, która występuje w 14 odmianach, z czego najbardziej znana jest moringa olejodajna (łac. moringa olejfera). Nazywa się ją również cudownym drzewem i drzewem długiego życia, ze względu na wiele medycznych dobrodziejstw, które skrywa każdy element tej rośliny: liście, kwiaty, korzenie, kora i nasiona.
Moringa jest silnym, szybkorosnącym, wysokim – bo sięgającym nawet do 10 metrów - wiecznie zielonym liściastym drzewem żyjącym u podnóży Himalajów. Oprócz terenów Azji moringa rośnie także w Afryce i Ameryce Łacińskiej oraz Południowej. Uprawiana jest w wielu regionach na całym świecie. Roślina ta w związku ze swoją budową jest ponadprzeciętnie odporna na trudne warunki, w tym np. susze. Nie toleruje natomiast nadmiaru wody i mrozu. Otoczona jest dużą ilością pęczków małych i owalnych liści oraz kremowych, delikatnie pachnących kwiatów.
W liściach po ich sproszkowaniu znajdziemy między innymi lek do walki z problemami niedożywienia, wszystko to ze względu na bogactwo aminokwasów, kwasów tłuszczowych oraz składników mineralnych, które znajdują się w małych listkach tego drzewa. Ale to niejedyne jej właściwości. O kolejnych opowiemy w następnych częściach artykułu.

Moringa – zastosowanie

Wyjątkowości doda morindze fakt, że ze względu na wartości odżywcze, które zawiera została zaliczona do grupy superżywności, tzw. superfoods, czyli najzdrowszych produktów na świecie. Jeśli chodzi o zastosowanie moringi, to w tym miejscu warto poruszyć wątek moringa działanie i moringa właściwości oraz wspomnieć o tym, że drzewo to:

  • działa przeciwzapalnie dzięki obecności aktywnych substancji zmniejszających ilość cytokin prozapalnych w organizmie - liście moringa zawierają aż 26 substancji hamujących procesy zapalne oraz 46 przeciwutleniaczy. Pod względem właściwości antyoksydacyjnych przewyższają nawet jagody acai;
  • chroni serce, pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu LDL, a tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych;
  • wspiera układ odpornościowy - ekstrakt pozyskany z liści tej rośliny może wspomóc pracę tego układu, a właściwości immunomodulujące mają wpływ na zwiększanie ilości białych krwinek;
  • zawarte w liściach drzewa terpenoidy pobudzają  komórki  trzustki odpowiedzialne za produkcję insuliny, więc mogą być pomocne w leczeniu cukrzycy;
  • ma wartości odżywcze – jej liście są bogatym źródłem białka, zawierają także czterokrotnie więcej wapnia niż krowie mleko, dostarczają organizmowi wiele dobroczynnych składników – jako ciekawostka – moringa zawiera czterokrotnie więcej witaminy A niż marchew, siedmiokrotnie razy więcej witaminy C niż pomarańcze, piętnaście razy więcej potasu niż banany  i 25 razy więcej żelaza niż szpinak;
  • posiada cenne składniki aktywne, które zamykane w oleju z moringi, wspomagają utrzymanie dobrej kondycji naszych włosów – olej moringa pomaga regenerować zniszczone końcówki oraz wzmocnić strukturę włosa;
  • przeciwdziała procesom starzenia skóry dzięki zawartości flawonoidów, pomaga także poprawić jej kondycję - ekstrakt z liści moringi to źródło witamin A oraz E, należących do grupy silnych przeciwutleniaczy, które wspierają utrzymanie dobrej kondycji skóry. Osoby zmagające się z problemami skórnymi, w tym cierpiące na zmiany trądzikowe powinny sięgnąć po preparaty z liści moringi;
  • w krajach rozwijających się nasiona moringi są używane do oczyszczania wody pitnej;
  • pozostałości rośliny to doskonały nawóz ekologiczny.

Moringa porównywana jest do jarmużu, który mimo że na ten moment jest popularniejszy w naszym kraju, to na korzyść moringi przemawia fakt, że błonnik pokarmowy to w przypadku moringi aż 1,5-krotnie więcej tego zbawiennego regulatora przemiany materii. Co więcej, moringa zawiera także aż 48 razy więcej witaminy B2 niż jej zielony przyjaciel, jarmuż.
Liście moringi zwierają także tłuszcze - duże ilości kwasów omega-3, białko i węglowodany, są przy tym bogate w potas, żelazo, witaminę C, foliany. Stanowią także źródło kwasów fenolowych, flawonoidów, alkaloidów. Moringa to także bogate źródło manganu, chromu i boru. A jak wiadomo - mangan poprawia zdrowie naszych kości i stawów, chrom wspiera walkę ze stresem i usprawnia procesy przemiany materii, a bor wspiera prawidłową pracę mózgu. Moringa zawiera również antyoksydanty, które mogą zmniejszać ryzyko zachorowania na nowotwory.
Warto w tym miejscu dodać, że sproszkowane liście moringa zachowują swoje wartości odżywcze przez lata, nie wymagając przy tym specjalnego traktowania, co bez wątpienia czyni moringę jedną z najpopularniejszych form występowania tej rośliny.
Napar z liści moringa ma lekko słodki smak, można się więc delektować herbatami z liści tego drzewa. Można je także dodawać do sałatek. To niejedyne zastosowanie moringi w kuchni. Jej owoce i młode pędy można gotować, a liście dodawać także do zup czy koktajli.  Olejek moringa w kuchni powinien być stosowny na zimno, ponieważ poddany działaniu wysokiej temperatury może stracić część swoich wartości odżywczych, a tym samym prozdrowotnych właściwości. Moringa komponuje się zarówno z potrawami słodkimi, jak i wytrawnymi.
Ciekawym wątkiem jest także ten ‘moringa na odchudzanie jak stosować’? Otóż, moringa na odchudzanie najlepiej żeby była dodawana w formie sproszkowanej - do jogurtów, niskotłuszczowych serków, smoothie czy soków owocowo-warzywnych.
Jak widać, moringa zastowowanie znajduje naprawdę w wielu aspektach mających wpływ na ludzkie zdrowie, co więcej – naukowcy wciąż badają jej skład i odkrywają nowe, zaskakujące fakty, o których na pewno usłyszymy w niedalekiej przyszłości. Dzięki takim badaniom właściwości moringi okazało się na przykład, że to pochodzące z Indii drzewo może służyć do wytwarzania biopaliwa.

Moringa – przeciwwskazania

Poruszając wątek moringa przeciwwskazania, to naturalnym jest, że jak większość wartościowych roślin, także moringa ma jednocześnie przeciwwskazania do jej stosowania. W tym przypadku jest to okres ciąży u kobiet. Substancje zawarte w korzeniu, korze i kwiatach mogą bowiem przyczyniać się do wywoływania czynności skurczowej macicy, co z kolei może wywołać poronienie. Dlatego najbezpieczniej w okresie 9 miesięcy noszenia dziecka pod sercem zrezygnować z przyjmowania moringi w jakiejkolwiek postaci.
Ostrożność powinny zachować również osoby na stale przyjmujące leki, stosowanie moringi zawsze powinno w tym przypadku skonsultować się z lekarzem, ponieważ roślina może wchodzić w interakcje z zażywanymi na co dzień środkami.
Poza powyższymi przypadkami czerpmy jak najwięcej z dobrodziejstw tej niesamowitej rośliny.

Źródła:
Anwar F., Latif S., Ashraf M., et al., Moringa oleifera: a food plant with multiple medicinal uses, Phytother Res; 2007; 21(1); 19-22;
Kulczyński B., Gramza-Michałowska A., Grdeń M., Właściwości terapeutyczne Moringa oleifera, Borgis - Medycyna Rodzinna; 2/2017; 112-115;
Moringa - właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania, https://www.apteka-melissa.pl; 01/2022.

 

Artykuły powiązane

Zdrowie

Sporysz: skuteczny lek czy groźna trucizna?

Sporysz – mała niepozorna przypominające ziarno zboża ciemnobrązowa ‘narośl’ na kłosie żyta powodująca skażenie ziarna substancjami toksycznymi. W przeszłości jego nieświadome spożycie powodowało silne halucynacje i niebezpieczne choroby.

Zdrowie

Ketony w moczu - czy to groźne?

Badanie ogólne moczu tak jak i inne testy laboratoryjne i badania obrazowe, powinny być zawsze interpretowane przez lekarza. Warto jednak dowiedzieć się czym są ketony i z czym może być związana ich obecność w moczu. 

Zdrowie

Goździki – zdrowie w sezonie jesienno-zimowym

Goździki działają antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie, wspomagają też odporność, dlatego tym bardziej powinny znaleźć miejsce w kuchni w sezonie jesienno – zimowym. Sprawdź działanie goździków i dowiedz się komu goździki będą szczególnie pomocne!

Artykuły polecane dla Ciebie