Ciasta z warzywami

Dieta i odżywianie

Ciasto marchewkowe, z cukinią, dynią albo brownie z buraka. Asortyment ciast często opatrzony nazwą „fit” i  „zdrowe”. Czy w warzywnej wersji ciasta rzeczywiście są lepsze i zdrowsze?

Warzywa dodawane do ciast pełnią w nich wielorakie funkcje. Mogą nadawać charakterystyczny smak, czasem również kolor, mogą być zamiennikami jajek oraz tłuszczu, zmieniając wartość odżywczą, zapewniając odpowiednią wilgotność i konsystencję ciast. Pamiętaj jednak by wraz z dodatkiem warzyw redukować ilość cukru, ponieważ przetworzone warzywa są również jego źródłem i mogą wpływać na podwyższenie indeksu glikemicznego ciasta.

Warzywa jako zamiennik jajek
Warzywa świetnie sprawdzają się jako niskokaloryczny zamiennik jaj, tak jak ich odpowiednik w postaci puree doskonale spełnią funkcję spoiwa. By uzyskać pożądany efekt zastąp 1 jajo purée z wybranego warzywa, np. z dyni, batatów, marchewki, cukinii, buraków w ilości 60 g. Taka zamiana zmniejszy ilość kalorii o ok. 60kcal, tłuszczu o 6g i poprawi zawartość błonnika pokarmowego. Mniejsza będzie niestety ilość białka, zmianie ulegną zawartości poszczególnych składników mineralnych i witamin w zależności od wybranego warzywa.

Warzywa jako zamiennik tłuszczu
W ciastach warzywa wykorzystać możesz również jako zamiennik tłuszczu. W tym celu użyć możesz dynię, bataty, marchew, cukinię, buraki. 3/4 szklanki puree ( 90g) odpowiada  1 szklance masła (240g). Aby nadać odpowiednią fakturę ciastu warto, abyś dodał odrobinę oleju do musu warzywnego. Dokonując takiej zamiany zmniejszasz wartość kaloryczną ciasta o niemalże 1700 kcal!

Fasola w ciastach
Fasola dodawana do ciast umożliwia redukcję dodatku mąki nawet całkowicie. W ten sposób obniża indeks glikemiczny ciasta, zwiększa zawartość białka, składników mineralnych i witamin.

Dodatek warzyw do ciast niesie niewątpliwie pozytywny wpływ na ich wartość odżywczą. Pamiętaj jednak, że w zalecanych ilościach również jaja i tłuszcze nie szkodzą oraz źródłem składników odżywczych, a ciasta nawet w wersji „fit” są źródłem kalorii i nie można jeść ich całkiem bezkarnie!

Artykuły powiązane

Dieta i odżywianie

Czy mak jest zdrowy?

Wigilia to w wielu domach czas na makiełki, kutię, makowce czy strucle. Mak jest mocno zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej, szczególnie w czasie Świąt. Czy to zdrowy smakołyk?

Dieta i odżywianie

Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę

Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!

Dieta i odżywianie

Co jeść przy zatruciu?

Biegunka, ból, zmęczenie, często odwodnienie. Zatrucia pokarmowe zamieniają życie w koszmar, jak sobie z nimi radzić? Co i jak jeść po zatruciu - mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.

Artykuły polecane dla Ciebie