Sezon na grzyby w pełni! Zbieramy je chętnie i jeszcze chętniej się nimi zajadamy. Czy wiemy jednak, jakie składniki odżywcze mają grzyby jadalne, jakie są właściwości grzybów i jaki wpływ mają one na nasz organizm? O grzybach opowiada dietetyk Enel-Med mgr Natalia Torchała.

Redakcja: Czy grzyby są zdrowe?
Mgr Natalia Torchała, dietetyk: Grzyby mają udokumentowany korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Wartość odżywcza grzybów jest spora, bo znajdziemy w nich wiele substancji niezbędnych dla naszego organizmu, takich jak: białka, węglowodany, kwasy tłuszczowe, witaminy, składniki mineralne, błonnik pokarmowy, a także tzw. substancje bioaktywne. Właśnie względu na zawartość tych ostatnich związków, które wywierają pozytywny wpływ na ludzki organizm, grzyby zaliczane są również do grupy produktów określanych mianem żywności funkcjonalnej.
W literaturze naukowej znajdziemy informacje o zdrowotnych właściwościach grzybów. Są to m.in. właściwości immunostymulujące, czyli pobudzające układ odpornościowy, przeciwnowotworowe, hipoglikemiczne (obniżające poziom cukru we krwi) i antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe. Wśród właściwości grzybów wymienia się ponadto hamowanie syntezy cholesterolu, obniżanie ciśnienia krwi oraz zmniejszanie agregacji płytek krwi. Wpływają więc one także na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.
Co zawierają takie rodzaje grzybów jak borowiki i podgrzybki?
M.T.: Borowiki szlachetne i podgrzybki charakteryzują się największą zawartością potasu oraz obecnością β-glukanów, a więc polisacharydów o działaniu immunostymulującym, przeciwnowotworowym, hipoglikemicznym i antyoksydacyjnym. Znajdziemy w nich również kwasy tłuszczowe oraz składniki mineralne, takie jak; fosfor, magnez, żelazo czy fluor, a także witaminy z grupy B.
Czy jedzenie grzybów może zaszkodzić?
M.T.: Sięgając po grzyby jadalne, powinniśmy pamiętać o tym, że są one ciężkostrawne. Odpowiedzialna jest za to chityna, nietrawiona przez człowieka. Z tego powodu grzybów nie poleca się dzieciom do 7. roku życia oraz osobom starszym. Drugim zagrożeniem są metale ciężkie. Grzyby charakteryzują się bowiem niestety wysoką zdolnością do kumulowania metali ciężkich w owocnikach. Stąd też nie zaleca się spożywać jednorazowo więcej niż 250 g grzybów. Nie należy także przyrządzać w ciągu tygodnia więcej niż 1-2 posiłki, w skład których wchodzą grzyby.
Czy zatem warto jeść grzyby?
M.T.: Warto urozmaicać dietę w grzyby z dwóch powodów. Po pierwsze – ze względu na zawartość składników bioaktywnych i ich pozytywnego wpływu na ludzki organizm. Po drugie – ponieważ nadają potrawom wyjątkowy smak i aromat, w ten sposób wzbogacają naszą codzienną dietę.
Data aktualizacji:
Usługi dla Ciebie
Artykuły powiązane
Co jeść przy zatruciu?
Biegunka, ból, zmęczenie, często odwodnienie. Zatrucia pokarmowe zamieniają życie w koszmar, jak sobie z nimi radzić? Co i jak jeść po zatruciu - mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.
Kompulsywne objadanie się – dieta
Kompulsywne jedzenie polega na przyjmowaniu dużych ilości jedzenia w krótkim czasie. Dowiedz się, jakie mogą być skutki tego zaburzenia.
Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę
Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!
Wzdęcia, niestrawność, zgaga?
Świąteczne potrawy, którym trudno się oprzeć, kuszące zapachy i dużo czasu na jedzenie. W efekcie często wzdęcia, niestrawność i zgaga. Jak sobie z tym poradzić?
Czy mak jest zdrowy?
Wigilia to w wielu domach czas na makiełki, kutię, makowce czy strucle. Mak jest mocno zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej, szczególnie w czasie Świąt. Czy to zdrowy smakołyk?