Czy warto jeść ramen – pupularny japoński rosół

Dieta i odżywianie

Nie tylko my mamy swój polski, tradycyjny rosół. Kuchnia azjatycka ma ramen – długo gotowany wywar mięsny, warzywny lub rybny wzbogacony o nieskończoną ilość zdrowych i pysznych dodatków, które nadają mu nie tylko pyszny smak i aromat, ale również wzbogacają tę zupę o szereg właściwości zdrowotnych. Ten definiujący kulturę jedzenia XXI-wiecznej Japonii przysmak znany jest niemal na całym świecie. Czym jest ramen, w jaki sposób się go przyrządza, czy można go zrobić w domu i jak powinno się go jeść – o tym w poniższym artykule.

mgr Ewa Zygmanowska

Co to jest ramen?

Co to jest ramen? Ramen to japoński rosół z makaronem, który jest bardzo popularny w Japonii i na całym świecie. Chociaż istnieją tysiące odmian ramenu, to u jego podstaw leży baza bulionowa tare, długi, cienki makaron pszenny i cały asortyment dodatków. Ta wielość dodatków powoduje, że zupa odżywia, ale i wzmacnia odporność organizmu, co więcej - łagodzi problemy trawienne. Ramen tak jak tradycyjny rosół właściwości posiada całą masę wartości odżywczych i prozdrowodnych. Lecznicze właściwości rosołu obserwowano od wieków. Wartość odżywcza i zawartość kalorii w ramenie różni się w zależności od zawartych w nim składników, ale jest on posiłkiem bogatym w białka, tłuszcze nasycone oraz węglowodany. Jest to zupa bogata w produkty pełne witamin i składników odżywczych. W ramenie znajdziemy rownież witaminy z grupy B, witaminę A oraz potas i żelazo. Ramen będzie więc świetnym posiłkiem na długo utrzymujące przeziębienie.
Ramen w odpowiednich ilościach może być też dobrym rozwiązaniem na problemy z krążeniem. Jeśli użyjemy do jego ugotowania cebuli, która zawiera dużą ilość witaminy C i która kojarzy się nie tylko z zapobieganiem przeziębienia i odpornością, ale i odgrywa ważną rolę w utrzymaniu prawidłowych funkcji naczyń krwionośnych, to zadbamy tym samym o poprawę krążenia. Kwas askorbinowy zawarty w witaminie C powoduje obniżenie stężenia cholesterolu we krwi, przyczynia się tym samym do zmniejszenia poziomu tromboksanu odpowiedzialnego za skurcz naczyń krwionośnych, a także usuwa z układu krążenia wolne rodniki, które inicjują zmiany miażdżycowe. Do gotowania ramenu używa się także kapusty pak choi, która zawiera duże ilości witaminy K, zapewniającej odpowiednie krzepnięcie krwi. Co więcej, ułatwia ona wchłanianie wapnia w kościach, hamując w ten sposób wbudowywanie się go w ściany naczyń krwionośnych i w efekcie ograniczając ich zwapnienie.
Jeśli do ramenu dodamy natkę pietruszki będącą źródłem witamin A i C, dorzucimy używany imbir, który zawiera substancje bioaktywne pozytywnie wpływające na stan układu krążenia i odpowiedni przepływ krwi, wtedy zupa będzie jeszcze bogatsza w elementy diety mającej dobry wpływ na układ krążenia. Ramen gotowany na wywarze z ryb to źródło kwasów z rodziny omega-3 (kwas dokozaheksaenowy (DHA) i eikozapentaenowy (EPA)), które poprawiają przepływ krwi w naczyniach krwionośnych obniżając cholesterol we krwi, zwiększając jednocześnie elastyczność naczyń krwionośnych i modulując aktywności komórek układu odpornościowego.

Jak jeść ramen?

Jeśli chodzi o odpowiedź na pytanie jak jeść ramen, to - zgodnie z zasadami japońskiej kultury - powinien być podawany w misce do raamenu, bardzo gorący, a jedzony przy użyciu pałeczek (hashi) oraz łyżki. Nitki makaronu nawija się na pałeczki jednocześnie podtrzymując je od dołu łyżką, następnie przy użyciu pałeczek zjada się kawałki ryb, warzyw i mięsa. Kultura sugeruje by jedzeniu ramenu towarzyszyło siorbanie – zasysanie powietrza podczas jedzenia w naturalny sposób chłodzi zawarty w nim makaron, a jednocześnie wyraża uznanie dla kucharza.

Jak zrobić ramen?

Zupa ramen to kwintesencja smaku. Do jego przyrządzenia stosowana jest esencja umieszczana na dnie miski do ramen. Wyróżnia się trzy rodzaje baz. Shio tare jest lekka i klarowna, o słonym smaku, souyu tare ma w składzie mieszankę sosów sojowych, co nadaje jej ciemny kolor. Baza miso zrobiona jest ze sfermentowanej soi i ma orzechowy posmak. Przyrządzając ramen do jednej z tych baz dodaje się gorący bulion. Makaron ramen dodawany do zupy ma w swoim składzie mąkę pszenną, wodę oraz kansui - alkaliczną, słoną wodę mineralną wzbogaconą węglanami i kwasami. Ten składnik nadaje makaronowi charakterystyczną przeżuwalność i elastyczność, a także nadaje mu ziemisty, żółty kolor. Czasami błędnie uważa się, że makaron ramen zawiera jajko ze względu na żółty odcień, ale nie znajdziemy jaj w jego składzie.
Jeśli chodzi o dodatki do ramen, są one kwestią indywidualnych upodobań smakowych, mogą być nimi owoce morza, grzyby shiitake, wodorosty wakame czy jajka.
Jak zrobić ramen? Nie istnieje jeden konkretny przepis na ramen. W związku z dostępnością wielu składników wykreowanych zostało wiele pomysłów na gotowanie tej ulubionej zupy azjatyckich smakoszy. Do najbardziej rozpoznawalnych rodzajów ramenu należy:
•    shio-ramen, zbliżona do klasycznej odmiany zupa na bazie kurczaka, ewentualnie z dodatkiem pulpetów, ryb, kapusty, szczypiorku, pora czy pędów bambusa;
•    tonkotsu-ramen o smaku wieprzowiny;
•    shōyu-ramen oparty na sosie sojowym;
•    miso-ramen silnie doprawiony pastą sojową miso.
W Japonii ramen dzieli się w zależności od regionu pochodzenia, gdzie każdy charakteryzują nieco inne tradycje gastronomiczne, a co za tym idzie używa się do jego sporządzenia innych składników. Przykładowymi rodzajami ramenu są:
•    Sapporo ramen – podawany z dodatkiem miso, słodkiej kukurydzy, wieprzowiny, czosnku i masła, a dodatkowo często także i owoców morza, takich jak kalmary czy mięso z kraba;
•    Kitakata ramen – przygotowywany w oparciu o wywar z wieprzowiny i suszonych sardynek, a sam makaron jest znacznie grubszy niż w innych częściach Japonii;
•    Tokyo ramen – to tradycyjny wywar z kurczaka doprawiany sosem sojowym, z dodatkami takimi jak: szpinak, jajko, wodorosty nori oraz plastry wołowiny;
•    Yokohama ramen – przygotowany z długich, prostych nitek makaronu na bazie bulionu wieprzowego z sosem sojowym;
•    Hakata ramen – to gęsty bulion z kości wieprzowych z cienkim makaronem, smażonym czosnkiem, marynowanym imbirem, sezamem oraz marynowanymi zielonymi pędami gorczycy.
Do wyboru mamy więc ramen z wieprzowiną, suszonymi sardynkami, ramen z kurczakiem czy wege ramen, czyli wegetariański ramen.
Ramen przepis. Ramen składniki. Zupa ramen przepis.
Do dużego garnka wlewamy 2,5 l wody, dokładamy do niego mięso, np. wołowinę, umyte i obrane warzywa: marchewkę i pietruszkę, natkę, czosnek. Wywar gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 6 godzin. Pamiętamy, by zbierać i pozbywać się pojawiające szumowiny z mięsa. Do gotującego się bulionu dokładamy pokrojony na kawałki imbir.
W międzyczasie gotujemy jajka na twardo, wkładając je do zagotowanej już wody i trzymając je w niej ok. 8 minut. Grzyby zalewamy wrzątkiem, gotujemy pod przykryciem do napęcznienia (ok. 5 minut), a następnie szatkujemy. Makaron ramen gotujemy postępując zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Po 6 godzinach gotowania bulionu wyławiamy wszystkie składniki. Zdejmujemy mięso z kości, pozbywamy się tłuszczu i włókien. Pozbywamy się całej reszty gotowanych składników zostawiając marchewkę. Na dno miski wlewamy wybraną bazę, do niej dolewamy gorący wywar, dokładając mięso, grzyby, garść glonów wakame, połówki jajek na twardo, makaron oraz chilli, całość posypujemy posiekaną dymką. Tak przyrządzony ramen jemy gorący podawany w specjalnych miskach.  Taki domowy ramen posłuży nam na pewno na zdrowie.


Źródla:
Domowy ramen z tofu, https://barczynska-dietetyk.pl/domowy-ramen-z-tofu/
Gibała M., Janowski G. J., Znaczenie diety w prewencji oraz wyrównaniu nadciśnienia tętniczego; Choroby Serca i Naczyń 2016, tom 13, nr 4; 265–270;
https://kuchniasmaku.pl
Ramen - przepis na ramen, jak zrobić, jak jeść? Czym jest ramen?  https://zdrowie.tvn.pl/

 

Artykuły powiązane

Dieta i odżywianie

Czy mak jest zdrowy?

Wigilia to w wielu domach czas na makiełki, kutię, makowce czy strucle. Mak jest mocno zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej, szczególnie w czasie Świąt. Czy to zdrowy smakołyk?

Dieta i odżywianie

Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę

Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!

Dieta i odżywianie

Co jeść przy zatruciu?

Biegunka, ból, zmęczenie, często odwodnienie. Zatrucia pokarmowe zamieniają życie w koszmar, jak sobie z nimi radzić? Co i jak jeść po zatruciu - mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.

Artykuły polecane dla Ciebie