Dieta wątrobowa – wskazania i najważniejsze zasady

Dieta i odżywianie

Dieta wątrobowa to dieta lekkostrawna, w której należy wyeliminować przede wszystkim pokarmy ciężkostrawne, surowe i smażone, a nie tylko tłuszcze. Ma na celu ochronę wątroby i trzustki przez zmniejszenie ich aktywności wydzielniczej.

Dieta wątrobowa jest odmianą diety lekkostrawnej – powinna więc być uboga w błonnik oraz dodatkowo eliminować z jadłospisu potrawy ciężkostrawne, wzdymające i długo zalegające w żołądku.

Dieta na wątrobę – czego nie jeść?

Dieta przy chorej wątrobie powinna obejmować:

  • redukcję pokarmów zawierających duże ilości tłuszczów, szczególnie zwierzęcych,
  • ograniczenie spożywania produktów obfitujących w cholesterol,
  • odstawienie potraw smażonych, surowych i ciężkostrawnych.

Dieta na chorą wątrobę – wskazania

Dieta wątrobowa – lekkostrawna, z ograniczeniem tłuszczu i cholesterolu – ma zastosowanie głównie w przewlekłym zapaleniu i kamicy pęcherzyka żółciowego oraz dróg żółciowych, w zapaleniu wątroby, marskości wątroby oraz przewlekłym zapaleniu trzustki.

Dieta wątrobowa – zasady

Dieta przy zapaleniu wątroby to nie tylko produkty dozwolone i zabronione, ale także częstotliwość jedzenia czy stosowanie zasad zdrowego gotowania.

  • Posiłki należy spożywać regularnie, w miarę o jednakowych porach dnia, w niewielkich objętościach, 4 do 5 razy dziennie.
  • Potrawy przyrządza się głównie poprzez gotowanie w wodzie, na parze lub metodą duszenia bez obsmażania na tłuszczu.
  • Podczas stosowania diety nie podaje się potraw smażonych, pieczonych i wędzonych.

Należy pamiętać, że każda dieta powinna być dostosowana indywidualnie dla chorego. Należy uwzględnić obserwacje pacjenta i wykluczyć te pokarmy, które wywołują lub nasilają dolegliwości. Dlatego najlepiej poprosić o fachową pomoc dietetyka, który indywidualnie dopasuje jadłospis zapobiegający niedoborom w miarę naszych potrzeb i stanu zdrowia.

 

Artykuły powiązane

Dieta i odżywianie

Co jeść przy zatruciu?

Biegunka, ból, zmęczenie, często odwodnienie. Zatrucia pokarmowe zamieniają życie w koszmar, jak sobie z nimi radzić? Co i jak jeść po zatruciu - mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.

Dieta i odżywianie

Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę

Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!

Dieta i odżywianie

Czy mak jest zdrowy?

Wigilia to w wielu domach czas na makiełki, kutię, makowce czy strucle. Mak jest mocno zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej, szczególnie w czasie Świąt. Czy to zdrowy smakołyk?

Artykuły polecane dla Ciebie