Jak uniknąć efektu jojo?

Dieta i odżywianie

Utrata masy ciała i schudnięcie to wielki sukces. Jednak wiele osób, którym udało się zgubić zbędne kilogramy, boryka się z efektem jojo.

Efekt jojo to sytuacja, w której po schudnięciu dochodzi do wahania masy ciała i powtórnego przybierania na wadze. Efekt jojo występuje najczęściej, kiedy chudniemy zbyt szybko, stosując różne głodówki czy ekspresowe diety o bardzo małej kaloryczności.

Jak uniknąć efektu jojo?

Efektu jojo można uniknąć, jeśli po zastosowaniu diety redukcyjnej będziemy stopniowo zwiększać kaloryczność posiłków, zachowując zdrowe nawyki żywieniowe. Jednocześnie ważne jest, by nie rezygnować z aktywności fizycznej.

Jak schudnąć bez efektu jojo? Pomoże dietetyk!

Najlepsze efekty odchudzające oraz uniknięcie efektu jojo daje stosowanie diety opracowanej przez dietetyka. Dieta taka powinna być indywidualnie dopasowana do potrzeb twojego organizmu oraz zawierać niezbędne witaminy i składniki mineralne. Odchudzanie pod kontrolą dietetyka jest często wolniejsze niż̇ zastosowanie „diety-cud”, jednak efekty są trwałe i pozwalają uniknąć efektu jojo. Pod opieką specjalisty masz też pewność, że twój pomysł na odchudzanie nie przyniesie więcej szkody niż pożytku! Oczywiście dietetyk pomoże też w innych kwestiach, jak np. walka z otyłością, podpowie, jak zdrowo gotować czy w jaki sposób działa licznik kalorii.

 

Artykuły powiązane

Dieta i odżywianie

Co jeść przy zatruciu?

Biegunka, ból, zmęczenie, często odwodnienie. Zatrucia pokarmowe zamieniają życie w koszmar, jak sobie z nimi radzić? Co i jak jeść po zatruciu - mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.

Dieta i odżywianie

Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę

Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!

Dieta i odżywianie

Czy mak jest zdrowy?

Wigilia to w wielu domach czas na makiełki, kutię, makowce czy strucle. Mak jest mocno zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej, szczególnie w czasie Świąt. Czy to zdrowy smakołyk?

Artykuły polecane dla Ciebie