Naturalnie przeciw grypie i przeziębieniu

Dieta i odżywianie

Dopadło Ciebie przeziębienie lub grypa? Szukasz sposobu by szybciej wrócić do formy? Sięgnij po naturalne produkty, które są w zasięgu Twojej ręki!

Przeciwwirusowe działanie czarnego bzu
Przeziębienie i grypa wywoływane są przez wirusy. Badania dowodzą, że zarówno owoce, jak i kwiaty bogate we flawonoidy wykazują działanie przeciwwirusowe, a do tego przeciwzapalne, przeciwgorączkowe, napotne i wspomagają układ odpornościowy. Dodatkowo mogą również prowadzić do zwiększonego wydzielania wodnistego śluzu w drogach oddechowych i ułatwienia odkrztuszania. Czarny bez możesz stosować w postaci syropów czy naparów.

Lipa łagodzi objawy przeziębienia
Lipa wykazuje działanie antyoksydacyjne, a także napotne prowadząc w ten sposób do obniżenia temperatury ciała. Ponad to łagodzi kaszel, a substancje w niej zawarte osłaniają, łagodzą, zmiękczają i nawilżają błonę śluzową gardła. Dlatego warto, abyś wykorzystał ją do inhalacji oraz w postaci naparów i syropów. Wspomagająco w bólu gardła możesz również stosować tymianek i szałwię.

Czosnek i cebula na przeziębienie
Czosnek i cebula mają udowodnione działanie przeciwdrobnoustrojowe, czosnek zarówno przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, cebula przeciwbakteryjne. Oba warzywa szczególnie skutecznie wspomagają walkę w zakażeniach  górnych dróg oddechowych ( gardło, oskrzela) oraz płuc. Czosnek ma silne właściwości odkażające, razem z cebulą działają przeciwzapalnie, są źródłem witaminy C i składników mineralnych. Z cebuli możesz przygotować sok i stosować przy przeziębieniach, wystarczy że cienkie talarki cebuli przesypiesz cukrem i pozostawisz pod przykryciem na kilka godzin. Skuteczny jest też  napar z czosnku: drobno posiekany czosnek zalej szklanką gorącego mleka  i pij codziennie na noc, możesz dodać do niego miód.  
    
Produkty o działaniu przeciwzapalnym
Przeziębienie czy grypa charakteryzują się występowaniem stanu zapalnego, początkowo w określonej części organizmu np. w gardle, a później rozpowszechniającym się na cały organizm, dlatego farmakoterapię możesz wspomóc również produktami o działaniu przeciwzapalnym takimi, jak:  kwasy omega – 3, owoce dzikiej róży, imbir, miód, aronia, czarna i czerwona porzeczka oraz maliny, papryka czy warzywa kapustne.

Mimo możliwości wspomagania powrotu do zdrowia domowymi sposobami, pamiętaj jednak, że w przypadku grypy konieczna jest konsultacja lekarska.
 

Artykuły powiązane

Dieta i odżywianie

Czy mak jest zdrowy?

Wigilia to w wielu domach czas na makiełki, kutię, makowce czy strucle. Mak jest mocno zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej, szczególnie w czasie Świąt. Czy to zdrowy smakołyk?

Dieta i odżywianie

Co jeść przy zatruciu?

Biegunka, ból, zmęczenie, często odwodnienie. Zatrucia pokarmowe zamieniają życie w koszmar, jak sobie z nimi radzić? Co i jak jeść po zatruciu - mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.

Dieta i odżywianie

Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę

Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!

Artykuły polecane dla Ciebie