Jest produktem ubocznym w produkcji serów. Jako źródło pełnowartościowego białka i składników mineralnych jest doskonałym uzupełnieniem codziennej diety, zwłaszcza osób aktywnych fizycznie. Dodatkowo wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych.

Skład serwatki

Serwatka z mleka jest źródłem wielu cennych i wartościowych składników odżywczych. Są to: białka, tłuszcz, laktoza, kwasy organiczne, składniki mineralne ( wapń, magnez, fosfor, potas, chlor, sód, cynk, żelazo, jod, miedź) i witaminy ( B5, B2, B6, C).

W toku produkcji wytwarzane są dwa rodzaje serwatki różniące się składem. Serwatka podpuszczkowa, inaczej słodka pozyskiwana jest przy produkcji serów dojrzewających. Serwatka kwasowa pochodząca z produkcji serów twarogowych. Ta druga charakteryzuje się wyższą zawartością kwasu mlekowego oraz minerałów i niższą ilością białek.

Cenne białka

Składnikami, na które warto zwrócić uwagę w serwatce są białka. To przede wszystkich z ich obecności wynikają właściwości serwatki.  Jest ona źródłem: β- laktoglobulin, α – laktoalbuminy, laktoferyny, laktoperoksydazy, immunoglobulin, lizozymu. Są to białka pełnowartościowe. O korzystnym wpływie na twoje zdrowie. Stanowią źródło bioaktywnych peptydów.

Właściwości antynowotworowe serwatki

Dzięki obecności α – laktoalbumin, β- laktoglobulin i laktoferyny serwatka wykazuje właściwości antynowotworowe. Ponadto α – laktoalbumina stanowi czynnik immunologiczny i zwiększa odporność, działa ochronnie na śluzówkę żołądka. Jako źródło tryptofanu i cysteiny wpływa także na poprawę zdolności radzenia sobie ze stresem i zmniejsza ryzyko wystąpienia depresji. Pełni również funkcję nośnika wapnia.

Ochrona przed wolnymi rodnikami

Serwatka ma właściwości antyoksydacyjne. Wynikają one z obecności β- laktoglobulin oraz laktoferyny. Dzięki czemu wspomaga neutralizacje wolnych rodników. Hamuje również utlenianie tłuszczu mlekowego.

Układ odpornościowy

Immunoglobuliny obecne w serwatce wzmacniają twój system odpornościowy. Zapobiegają adhezji mikroorganizmów, hamują metabolizm bakterii oraz niszczą je. Wpływają także neutralizująco na toksyny i wirusy. Wspomagane są przez laktoferynę, lizozym oraz laktoperoksydazę. Laktoferyna wykazuje właściwości antybakteryjne przeciwko Escherichia coli. Hamuje wzrost i przenoszenie patogennych bakterii jelitowych. Zmniejsza ryzyko infekcji kandydozą oraz Helicobacter pylori. Łagodzi objawy wirusowego zapalenia wątroby typu C. Laktoferynę charakteryzują też właściwości przeciwzapalne i bakteriostatyczne. Dzięki temu stanowi ochronę przed patogennymi grzybami, wirusami i bakteriami. Jednocześnie może zwiększać podatność bakterii na działanie antybiotyków.  Ma korzystny wpływ na ograniczenie występowania przewlekłych biegunek. Lizozym oraz laktoperoksydaza charakteryzują się działaniem antybiotykopodobnym.

Bioaktywne peptydy

Serwatka jest źródłem bioaktywnych peptydów. Stają się one aktywne dopiero po ich uwolnieniu z białek w procesie trawienia. Wówczas wpływają na funkcjonowanie twojego organizmu. Mogą wykazywać właściwości: antybakteryjne, immunoregulacyjne, przeciwzakrzepowe, obniżające ciśnienie krwi oraz stężenie cholesterolu. Wiążą składniki mineralne, wpływają na pracę mięśni gładkich i działają antyoksydacyjnie.

Nie taka straszna laktoza

Obok białek serwatka dostarcza również laktozy. Popularnie nazywanej cukrem mlecznym. Jest ona nie tylko nośnikiem energii. Zwiększa wchłanianie wapnia w jelitach. Wiąże także kwasy tłuszczowe i stymuluje aktywność lipazy trzustkowej. Enzymu odpowiedzialnego za trawienie tłuszczy. Laktoza generuje również wzrost prawidłowej mikroflory jelitowej: Bifidobacterium oraz Lactobacillus acidophilus.

Koncentrat białka serwatkowego i suszona serwatka – uważaj!

Serwatka otrzymana w procesie produkcji serów jest produktem o małej trwałości. Charakteryzuje się również nieatrakcyjnym kolorem i zapachem. Dzięki procesom technologicznym można jednak ją wykorzystać do produkcji: śmietanki serwatkowej, zagęszczonej czy suszonej serwatki. W tej formie serwatka znalazła zastosowanie jako dodatek w cukiernictwie, piekarstwie i mleczarstwie. Gdzie stanowi wartościowy dodatek podnoszący wartość odżywczą tych produktów. Wartym polecenia są napoje serwatkowe z probiotykami. Ponadto z serwatki otrzymuje się również koncentraty i izolaty białka serwatkowego. Stosowane jako uzupełnienie diety w białko. Jeśli zależy tobie na jakości i  dobroczynnym działaniu białek serwatkowych wybieraj koncentraty i izolaty białka serwatkowego. Serwatka suszona charakteryzuje się bowiem zawartością aż 70% cukru i zaledwie 12 – 15% białka. A stosowane przy jej produkcji wysokie temperatury niestety prowadzą dodatkowo do niszczenia białka. W przeciwieństwie do niej koncentraty zawierają do 86%, a izolaty ponad 90% białek serwatkowych.