Dieta kapuściana!

Dieta i odżywianie

Dieta kapuściana (prezydencka) to tania, prosta i niskokaloryczna dieta, której podstawowym składnikiem jest kapusta. W ciągu tygodnia pozwala schudnąć nawet do 3-4 kg.

autor:
Redakcja enelzdrowie

Dieta kapuściana polega na wprowadzeniu do jadłospisu dużych ilości warzyw, w szczególności kapusty włoskiej. Reguluje ona pracę jelit, oczyszcza je i działa moczopędnie. Należy jednak pamiętać, że dieta kapuściana nie dostarcza odpowiednich ilości białka, minerałów i witamin, dlatego nie można jej stosować dłużej niż przez tydzień.

Dieta kapuściana – zalety

Dieta kapuściana, mimo że jest dość wymagająca i monotonna, ma wielu zwolenników. Do plusów jej stosowania z pewnością należą:

  • dostarczanie dużej ilości błonnika pokarmowego, który przeciwdziała zaparciom i reguluje pracę jelit,
  • szybka redukcja masy ciała,
  • dostarczanie sporej dawki witaminy C, która wspomaga odporność organizmu,
  • dostarczanie fosforu, manganu, potasu i siarki,
  • cena wykorzystywanych produktów i łatwość stosowania.

Dieta kapuściana – wady

Mimo że dieta kapuściana przynosi szybkie efekty, jej stosowanie może być związane z pewnymi niedogodnościami. Taka dieta:

  • jest monotonna,
  • jest uboga w składniki mineralne i białko,
  • może powodować uczucie zmęczenia i bóle głowy,
  • często prowadzi do efektu jo-jo,
  • może powodować wzdęcia.

Dieta kapuściana – zasady

Dieta kapuściana trwa 7 dni i polega na jedzeniu w tym czasie określonych produktów – przede wszystkim zupy kapuścianej, którą można spożywać bez żadnych ograniczeń.

Dieta kapuściana – jadłospis

Podstawą żywienia podczas siedmiu dni trwania diety jest zupa kapuściana.

Przepis na zupę kapuścianą:

  • główka kapusty włoskiej (jest łatwiej strawna niż biała),
  • 5 pomidorów,
  • 1 papryka zielona,
  • 1 papryka czerwona,
  • 3 cebule,
  • 3 gałązki selera naciowego,
  • 3 litry wody,
  • 2 listki laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu,
  • łyżeczka kminku,
  • łyżeczka majeranku.

Wszystkie warzywa poszatkuj i ugotuj z przyprawami do miękkości. Gorącą zupę przelej do słoików, a gdy wystygnie – przechowuj w lodówce.

Dieta kapuściana – efekty

Stosowana maksymalnie przez tydzień, dieta kapuściana pozwala schudnąć nawet do 3-4 kilogramów. Jej stosowanie najlepiej jednak skonsultować z dietetykiem – on poleci najlepsze dla danej osoby sposoby na zdrowe odchudzanie!

Artykuły powiązane

Dieta i odżywianie

Co jeść przy zatruciu?

Biegunka, ból, zmęczenie, często odwodnienie. Zatrucia pokarmowe zamieniają życie w koszmar, jak sobie z nimi radzić? Co i jak jeść po zatruciu - mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.

Dieta i odżywianie

Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę

Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!

Dieta i odżywianie

Czy mak jest zdrowy?

Wigilia to w wielu domach czas na makiełki, kutię, makowce czy strucle. Mak jest mocno zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej, szczególnie w czasie Świąt. Czy to zdrowy smakołyk?

Artykuły polecane dla Ciebie