Dieta makrobiotyczna

Dieta i odżywianie

Makrobiotyka to nie tylko sposób odżywiania, ale również koncepcja harmonii i długowieczności. To pojęcie było znane już starożytności, ale przedstawiane współcześnie założenia dietetyczne mają swój początek w XVIII w. Czym cechuje się kuchnia makrobiotyczna? Jakie są produkty dozwolone i niedozwolone?

autor:
Redakcja enelzdrowie

Dieta makrobiotyczna to więcej niż tylko sposób żywienia. To rodzaj życiowej filozofii, zgodnie z którą utrzymując stan równowagi sił yin i yang, można osiągnąć pełnię zdrowia w każdym wymiarze.

Dieta makrobiotyczna – na czym polega?

W makrobiotycznej diecie, jak w każdej innej, należy przestrzegać ściśle określonych zaleceń. Wyróżnia się w niej dwie grupy produktów: podstawowe produkty obecne każdego dnia w jadłospisie i dodatkowe, spożywane regularnie, ale z mniejszą częstotliwością – zależnie od predyspozycji zdrowotnych. Dieta makrobiotyczna jest bogata w węglowodany, zakłada jednak spożycie małej ilości białka oraz cukru (jak wiadomo, spożywanie cukru i choroby bardzo często idą ze sobą w parze). Żywienie makrobiotyczne wyklucza również spożywanie tłuszczów zwierzęcych.

Odżywianie makrobiotyczne – produkty dozwolone

Jakie produkty dopuszcza dieta makrobiotyczna? Przepisy uwzględniają przede wszystkim produkty zbożowe z pełnego ziarna, które powinny stanowić 50-60% całego dziennego pożywienia. Drugie w kolejności są warzywa – ich udział to 20- 25%. Dozwolone formy ich obróbki to gotowanie na parze, pieczenie, smażenie, a także marynowanie. Gotowane warzywa powinny stanowić 2/3, a surowe – maksymalnie 1/3 codziennego jadłospisu. Należy jednak unikać pomidorów, ziemniaków, papryki i bakłażanów, które są podejrzewane o nasilanie stanów zapalnych. Nasiona roślin strączkowych powinny uzupełniać dietę w 10%. W jadłospisie należy również uwzględnić algi morskie (kombu, wakame, nori) w ilości około 1 łyżeczki.

Dieta makrobiotyczna – produkty uzupełniające

Ryby i owoce morza są dozwolone w diecie osób zdrowych kilka razy w tygodniu w niewielkiej ilości. Jako przekąska mogą się czasem pojawić także prażone nasiona i orzechy, przyprawione solą morską lub sosem sojowym. Owoce, najlepiej gotowane lub suszone, mogą być spożywane kilka razy w tygodniu – z pominięciem owoców tropikalnych, których należy unikać. 2-3 razy w tygodniu dozwolony jest deser w postaci placków, budyniu, ciastek czy leguminy. W ograniczonych ilościach można także stosować oleje roślinne.

Dieta makrobiotyczna – zasady

Zasady diety makrobiotycznej zakładają unikanie takich produktów jak: kawa, cukier, miód, czekolada, napoje i dania produkowane przemysłowo, produkty importowane z dalekich krajów, warzywa niesezonowe, pikantne przyprawy i soda oczyszczona. Dodatkowo należy ograniczyć lub całkowicie wykluczyć produkty wytworzone z udziałem drożdży.

Dieta makrobiotyczna – odchudzanie nie dla wszystkich!

Wiele osób zastanawia się nad następstwami prowadzenia diety makrobiotycznej. Efekty prowadzonej w rozsądny, zdrowy sposób diety, to m.in. redukcja masy ciała. Warto pamiętać, że dieta makrobiotyczna zakłada jednak bardzo wysokie spożycie węglowodanów, a małe tłuszczów i białek, co może się okazać bardzo szkodliwe szczególnie dla osób z problemami zdrowotnymi. Chcąc zmienić drastycznie swój sposób odżywiania, warto więc się skonsultować ze specjalistą: lekarzem (może to być internista, lekarz rodzinny lub diabetolog, w przypadku osób chorych na cukrzycę) lub dietetykiem.

Artykuły powiązane

Dieta i odżywianie

Co jeść przy zatruciu?

Biegunka, ból, zmęczenie, często odwodnienie. Zatrucia pokarmowe zamieniają życie w koszmar, jak sobie z nimi radzić? Co i jak jeść po zatruciu - mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.

Dieta i odżywianie

Czy mak jest zdrowy?

Wigilia to w wielu domach czas na makiełki, kutię, makowce czy strucle. Mak jest mocno zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej, szczególnie w czasie Świąt. Czy to zdrowy smakołyk?

Dieta i odżywianie

Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę

Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!

Artykuły polecane dla Ciebie