To czas, gdy szczególnie chcemy zadbać o odporność i dobrą kondycję organizmu. Pomogą łatwo dostępne jesienią owoce i warzywa: dynia, cukinia, jabłko czy pigwa! O tym, co warto jeść jesienią opowiada dietetyk Natalia Torchała.
- Jesień kojarzy się często z chorobami, czy odpowiednia dieta może pomóc ich uniknąć?
Jesień to rzeczywiście czas, w którym osłabia się odporność naszego organizmu i stajemy się bardziej podatni na choroby. A odpowiednia dieta jak najbardziej może pomóc ich uniknąć. Wybrane produkty bowiem charakteryzują się działaniem przeciwzapalnym, antybakteryjnym, przeciwwirusowym czy po prostu stymulującym nasz układ odpornościowy.
- Jakie produkty powinny się znaleźć na naszym stole by wzmocnić odporność organizmu?
- Jesienią dobierając produkty do potraw goszczących na naszych stołach szczególnie warto sięgać po rozgrzewające przyprawy takie jak: imbir, kurkuma cynamon, kardamon czy goździki. Ponadto nasz układ odpornościowy wzmocni czosnek, cebula oraz warzywa i owoce bogate w witaminę C (kalafior, brokuły, brukselka, natka pietruszki, papryka, wśród owoców pigwa, jabłka i cytrusy) oraz witaminę A ( dynia, marchew, cukinia, bakłażan). Warto również zadbać o obecność w diecie tłustych ryb, które zawierają kwasy omega-3 o działaniu przeciwzapalnym.
- Co wartościowego natura oferuje nam właśnie jesienią?
- Mimo częstego przeświadczenia, że wraz z końcem lata kończy się urozmaicenie pod względem produktów w naszej kuchni, również jesień ma nam wiele do zaoferowania. Do przygotowywania posiłków możemy wykorzystać jakże wartościowe warzywa: dynię, cukinię, bakłażany, kalafior, brokuły, brukselkę, paprykę, buraki czy marchewkę. Z owoców jak najbardziej warto sięgać po jabłka oraz pigwę bogate w witaminę C, śliwki, gruszki czy żurawinę. Urozmaiceniem mogą być też grzyby zaliczane do żywności funkcjonalnej, a więc takiej, która wywiera korzystny wpływ na ludzki organizm.
- Jakie danie na jesień osobiście pani poleca?
- Serdecznie polecam zupę krem z dyni, w której nie może zabraknąć imbiru, cynamonu oraz goździków, a także prażonych pestek dyni. Jest to zupa, która świetnie sprawdzi się wśród jesiennych chłodów. Moim wyborem numer dwa jest sałatka z gotowanych buraczków, z którymi świetnie komponuje się papryka, natka pietruszki z dodatkiem soku z cytryny i oliwy z oliwek. Bomba witaminowa, która nie tylko będzie wsparciem dla naszej odporności, ale także pozytywnie wpłynie na wytwarzanie czerwonych krwinek.
Usługi dla Ciebie
Artykuły powiązane
Czy mak jest zdrowy?
Wigilia to w wielu domach czas na makiełki, kutię, makowce czy strucle. Mak jest mocno zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej, szczególnie w czasie Świąt. Czy to zdrowy smakołyk?
Co jeść przy zatruciu?
Biegunka, ból, zmęczenie, często odwodnienie. Zatrucia pokarmowe zamieniają życie w koszmar, jak sobie z nimi radzić? Co i jak jeść po zatruciu - mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.
Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę
Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!
Kompulsywne objadanie się – dieta
Kompulsywne jedzenie polega na przyjmowaniu dużych ilości jedzenia w krótkim czasie. Dowiedz się, jakie mogą być skutki tego zaburzenia.
Wzdęcia, niestrawność, zgaga?
Świąteczne potrawy, którym trudno się oprzeć, kuszące zapachy i dużo czasu na jedzenie. W efekcie często wzdęcia, niestrawność i zgaga. Jak sobie z tym poradzić?