Fit słodycze, czyli zamiennik przetworzonych ciast i ciasteczek
W Polsce rośnie świadomość odnośnie tego co jemy i coraz cześciej zdajemy sobie sprawę z bezpośredniego wpływu diety nasze zdrowie. Także miłośnicy słodyczy chcą coraz częściej unikać szkodliwego wpływu substancji, które mogą znaleźć się w niektórych przetworzonych smakołykach. Wzrasta zainteresowanie fit słodyczami, które mogą być bardzo dobrym rozwiązaniem. Pod warunkiem umiejętnego doboru składników, są świetnym, bogatym w składniki odżywcze zamiennikiem dla przetworzonych ciast i ciasteczek. Podpowiadamy na co zwrócić uwagę wybierając fit słodycze.
Spis treści:
- Fit słodycze – co to znaczy?
- Fit słodycze – zamiennik wysokokalorycznych ciast i ciasteczek
- Słodycze na diecie
- Zdrowe słodycze - z jakich składników
- Jak jeszcze sprawić by słodycze były fit?
- Zdrowe słodycze – jak nie dać się oszukać?
- Pomysł na zdrowe słodycze
Fit słodycze – co to znaczy?
Przedrostek „fit” już jakiś czas temu stał się bardzo popularny. Ma zastosowanie w wielu kategoriach. Nie rzadko można spotkać takie hasła jak: być fit, fit napoje, fit dieta, fit ciasta i w tym także fit słodycze. Czym są fit słodycze? Fit słodycze to zdrowsze wersje tradycyjnych słodyczy. Sprawiają, że smak słodki może być częścią racjonalnej i zdrowej diety, jak też diety odchudzającej. Korzystny wpływ słodyczy na nastrój wcale nie musi być okupiony zdrowiem.
Fit słodycze – zamiennik wysokokalorycznych ciast i ciasteczek
To z czego warto zdawać sobie sprawę to fakt, że fit słodycze nie zawsze oznaczają niskokaloryczne słodycze. Są zdrowsze niż tradycyjne łakocie, ale często potrafią dorówywać im kalorycznością lub nawet ją przewyższać. Trudno więc mówić o zamiennikach wysokokalorycznych ciast i ciastek. Jak to możliwe? Tradycyjne słodycze to produkty bogate w cukry proste i tłuszcze. Przede wszystkim nasycone oraz trans. Czyli te, które charakteryzuje negatywny wpływ na zdrowie. W fit słodyczach zastąpione zostają olejami roślinnymi oraz orzechami i nasionami, a więc produktami bogatymi w nienasycone kwasy tłuszczowe. Wiążącymi się z pozytywnym oddziaływaniem na organizm. Jednak niezależnie od rodzaju 1g tłuszczu to zawsze źródło 9 kcal. Z kolei jeśli chodzi o źródła węglowodanów w zdrowych słodyczach, w przeciwieństwie do tradycyjnych ciast i ciastek mąka pszenna zamieniona jest na pełnoziarnistą, a cukier na jego zdrowsze zamienniki. O ile błonnik pokarmowy nie jest źródłem istotnej liczby kalorii, o tyle pozostałe węglowodany, bez względu na rodzaj, z 1g dostarczają 4 kcal.
Słodycze na diecie
Jeśli fit słodycze nie zawsze wiążą się z mniejszą kalorycznością powstaje pytanie czy słodycze na diecie mają rację bytu czy raczej pozostają marzeniem. Rozumiejąc dietę jako zdrowy i racjonalny sposób odżywiania można sobie pozwolić na fit słodycze, które będą źródłem składników odżywczych, witamin, minerałów czy też składników bioaktywnych. Równocześnie też będą odpowiednio zbilansowane w dziennym zapotrzebowaniu energetycznym. Co z dietą odchudzającą i zdrowymi słodyczami? Jest szereg modyfikacji, które pozwalają na otrzymanie fit słodyczy także o obniżonej kaloryczności.
Zdrowe słodycze - z jakich składników
Składników, które można wykorzystać do przygotowania fit słodyczy jest bez liku. Jako źródło zdrowych tłuszczy doskonale sprawdzą się: oliwa z oliwek, olej rzepakowy tłoczony na zimno, jogurt czy awokado. Często składnikiem zdrowych słodyczy są orzechy. Niosące ze sobą wiele walorów odżywczych, ale zarazem kaloryczne. Co szczególnie warto mieć na uwadze w przypadku słodyczy na diecie odchudzającej? Zamiennikami dla tłuszczy, które pozwolą obniżyć wartość energetyczną fit słodyczy będą: mus jabłkowy (3/4 musu + 1/ 4 wybranego tłuszczu), purée warzywne lub owocowe np. z dyni, batatów lub cukinii – 3/4 szklanki purée zastępuje szklankę masła, powidła śliwkowe bez cukru czy jogurt naturalny.
Zamiast białej mąki pszennej dobrym wyborem będzie mąka pszenna pełnoziarnista, orkiszowa, żytnia, owsiana, jaglana, z ciecierzycy, amarantusa, gryczana czy z brązowego ryżu. Zdrowszą alternatywą dla cukru jest syrop klonowy, miód, syrop z agawy, melasa, stewia, ksylitol (ma niski indeks glikemiczny i dwa raz mniej kalorii) i erytrol (charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym).
Jak jeszcze sprawić by słodycze były fit?
Wykorzystać do ich przygotowania tzw. superfoods, czyli „super żywność”. Do tej grupy produktów zaliczyć można: kaszę jaglaną, amarantus, komosę ryżową, nasiona konopii, chia, siemię lniane, nasiona słonecznika, pestki dyni, borówki, jagody, żurawinę, awokado, owoce goji, suszone śliwki, jabłka, figi, rokitnik, masło orzechowe, orzechy, w tym brazylijskie, włoskie i migdały. Wybierając suszone owoce warto czytać etykietę i do koszyka dodawać te bez dodatku cukru. Zdrowym dodatkiem urozmaicającym smak jest też kakao czy cynamon oraz wiórki kokosowe.
Zdrowe słodycze – jak nie dać się oszukać?
Sięgając po gotowe fit słodycze koniecznie warto zwrócić uwagę na etykietę. Nie zawsze wszystko, co z nazwy jest fit okazuje się takim w rzeczywistości i idzie w parze z dobrym składem oraz jakością. Jeśli w składzie znajduje się: cukier, syrop glukozowo – fruktozowy, syrop jęczmienny, syrop kukurydziany, fruktoza, nie są to raczej zdrowe słodycze.
Pomysł na zdrowe słodycze
Przepisów na fit słodycze jest wiele,;przez ciasta, muffiny, batony czy ciastka po musy i desery. Oto jeden z naszych pomysłów na fit batony:
Potrzebne składniki na 12 sztuk:
- 1,5 szklanki pestek dyni (lub dowolnych orzechów),
- 0,5 szklanki wiórków kokosowych,
- 7 łyżek sezamu,
- 5 łyżek siemienia lnianego,
- 1/4 szklanki otrębów żytnich,
- 1/4 łyżeczki cynamonu,
- 0,5 szklanki miodu lub syropu klonowego,
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 1 łyżka nasion chia,
- 100g gorzkiej czekolady,
- szczypta soli.
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza, formę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pestki dyni, wiórki kokosowe, sezam oraz siemię lniane wysypać na blachę i podprażyć 10 minut w piekarniku. Wyjąć i przestudzić. Odłożyć 3 łyżki i dodać nasiona chia. Resztę podprażonych składników zmiksować z cynamonem, otrębami, solą do uzyskania konsystencji mąki. Zagotować miód z olejem, ekstraktem waniliowym, dodać zmiksowane składniki. Wymieszać. Przełożyć do przygotowanej foremki i docisnąć palcami. Na wierzchu posypać odłożonymi nasionami. Docisnąć je do ciasta, wstawić do piekarnika na 15 minut i ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie zatapiać w niej batony pokrojone w prostokąty. Uwaga: jeden baton to źródło: 289 kcal, 8,64 g białka, 20 g tłuszczu, 17 g węglowodanów, 4,92 g błonnika pokarmowego. Smacznego!
Źródła:
1. Ciborowska H., Rudnicka A. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012.
2. Hryniewiecki L., Gawęcki J. Żywienie człowieka: podstawy nauki o żywieniu. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2017.
Usługi dla Ciebie
Artykuły powiązane
Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę
Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!
Czy mak jest zdrowy?
Wigilia to w wielu domach czas na makiełki, kutię, makowce czy strucle. Mak jest mocno zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej, szczególnie w czasie Świąt. Czy to zdrowy smakołyk?
Wzdęcia, niestrawność, zgaga?
Świąteczne potrawy, którym trudno się oprzeć, kuszące zapachy i dużo czasu na jedzenie. W efekcie często wzdęcia, niestrawność i zgaga. Jak sobie z tym poradzić?
Co jeść przy zatruciu?
Biegunka, ból, zmęczenie, często odwodnienie. Zatrucia pokarmowe zamieniają życie w koszmar, jak sobie z nimi radzić? Co i jak jeść po zatruciu - mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.
Kompulsywne objadanie się – dieta
Kompulsywne jedzenie polega na przyjmowaniu dużych ilości jedzenia w krótkim czasie. Dowiedz się, jakie mogą być skutki tego zaburzenia.