Jadłospis rocznego dziecka – co powinien, a czego nie powinien jeść maluch?
Mały człowiek po pierwszych urodzinach wyrusza w kulinarną podróż! Warto zadbać o to, by jego posiłki były nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Jak skomponować śniadanie dla rocznego dziecka? Na jakich zasadach powinno opierać się karmienie rocznego dziecka? Co może, a czego nie powinno jeść roczne dziecko? Odpowiadamy na najczęstsze pytania o żywienie rocznego dziecka!
Dieta rocznego dziecka nie powinna się już składać wyłącznie z mleka jako głównego pożywienia. Rozpiera go energia, a jego zapotrzebowanie kaloryczne na witaminy oraz składniki mineralne wzrasta. To dobra pora, by do menu rocznego dziecka wprowadzić nowe tekstury i smaki!
Jadłospis dla rocznego dziecka – pod względem liczby spożywanych posiłków – powinien być podobny do diety rodziców. Maluchowi należy podawać pięć mniejszych posiłków dziennie.
Jadłospis rocznego dziecka – czego unikać?
Jelita małego człowieka są już dość dobrze rozwinięte, jednak istnieją produkty, których lepiej mu nie podawać. Menu dla rocznego dziecka powinno być więc zgodne z następującymi zasadami:
- omijamy potrawy tłuste i smażone w głębokim tłuszczu,
- unikamy pikantnych i słonych przypraw,
- nie podajemy dziecku słodkich napojów gazowanych, słodkich herbatek i słodzonych napojów owocowych,
- nie stosujemy żywności mocno przetworzonej (kostki rosołowe, zupki w proszku, dania gotowe),
- unikamy słodyczy w codziennym jadłospisie.
Co może jeść roczne dziecko?
Jeśli chodzi o to, co powinno jeść roczne dziecko, w menu należy koniecznie uwzględnić:
- warzywa i owoce, szczególnie z ekologicznych upraw,
- mleko – cały czas jest bardzo ważne, gdyż dostarcza niezbędny wapń,
- nabiał w postaci jogurtów i serków,
- produkty zbożowe – w przypadku zaparć u dziecka produkty razowe,
- mięso, ryby i jaja – są szczególnie ważne, gdyż dostarczają dziecku białka.
Jeśli nie chcesz popełniać błędów lub masz wątpliwości dotyczące posiłków dla rocznego dziecka, warto skonsultować jadłospis swojej pociechy z dietetykiem. Dbanie o zdrowie dziecka i jego prawidłowy rozwój poprzez dietę to czasami szansa, by także rodzice poprawili jakość swoich posiłków!
Usługi dla Ciebie
Artykuły powiązane
Kompulsywne objadanie się – dieta
Kompulsywne jedzenie polega na przyjmowaniu dużych ilości jedzenia w krótkim czasie. Dowiedz się, jakie mogą być skutki tego zaburzenia.
Czy mak jest zdrowy?
Wigilia to w wielu domach czas na makiełki, kutię, makowce czy strucle. Mak jest mocno zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej, szczególnie w czasie Świąt. Czy to zdrowy smakołyk?
Wzdęcia, niestrawność, zgaga?
Świąteczne potrawy, którym trudno się oprzeć, kuszące zapachy i dużo czasu na jedzenie. W efekcie często wzdęcia, niestrawność i zgaga. Jak sobie z tym poradzić?
Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę
Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!
Co jeść przy zatruciu?
Biegunka, ból, zmęczenie, często odwodnienie. Zatrucia pokarmowe zamieniają życie w koszmar, jak sobie z nimi radzić? Co i jak jeść po zatruciu - mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.