Jadłospis rocznego dziecka – co powinien, a czego nie powinien jeść maluch?
Mały człowiek po pierwszych urodzinach wyrusza w kulinarną podróż! Warto zadbać o to, by jego posiłki były nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Jak skomponować śniadanie dla rocznego dziecka? Na jakich zasadach powinno opierać się karmienie rocznego dziecka? Co może, a czego nie powinno jeść roczne dziecko? Odpowiadamy na najczęstsze pytania o żywienie rocznego dziecka!
Dieta rocznego dziecka nie powinna się już składać wyłącznie z mleka jako głównego pożywienia. Rozpiera go energia, a jego zapotrzebowanie kaloryczne na witaminy oraz składniki mineralne wzrasta. To dobra pora, by do menu rocznego dziecka wprowadzić nowe tekstury i smaki!
Jadłospis dla rocznego dziecka – pod względem liczby spożywanych posiłków – powinien być podobny do diety rodziców. Maluchowi należy podawać pięć mniejszych posiłków dziennie.
Jadłospis rocznego dziecka – czego unikać?
Jelita małego człowieka są już dość dobrze rozwinięte, jednak istnieją produkty, których lepiej mu nie podawać. Menu dla rocznego dziecka powinno być więc zgodne z następującymi zasadami:
- omijamy potrawy tłuste i smażone w głębokim tłuszczu,
- unikamy pikantnych i słonych przypraw,
- nie podajemy dziecku słodkich napojów gazowanych, słodkich herbatek i słodzonych napojów owocowych,
- nie stosujemy żywności mocno przetworzonej (kostki rosołowe, zupki w proszku, dania gotowe),
- unikamy słodyczy w codziennym jadłospisie.
Co może jeść roczne dziecko?
Jeśli chodzi o to, co powinno jeść roczne dziecko, w menu należy koniecznie uwzględnić:
- warzywa i owoce, szczególnie z ekologicznych upraw,
- mleko – cały czas jest bardzo ważne, gdyż dostarcza niezbędny wapń,
- nabiał w postaci jogurtów i serków,
- produkty zbożowe – w przypadku zaparć u dziecka produkty razowe,
- mięso, ryby i jaja – są szczególnie ważne, gdyż dostarczają dziecku białka.
Jeśli nie chcesz popełniać błędów lub masz wątpliwości dotyczące posiłków dla rocznego dziecka, warto skonsultować jadłospis swojej pociechy z dietetykiem. Dbanie o zdrowie dziecka i jego prawidłowy rozwój poprzez dietę to czasami szansa, by także rodzice poprawili jakość swoich posiłków!
Usługi dla Ciebie
Artykuły powiązane
Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę
Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!
Kompulsywne objadanie się – dieta
Kompulsywne jedzenie polega na przyjmowaniu dużych ilości jedzenia w krótkim czasie. Dowiedz się, jakie mogą być skutki tego zaburzenia.
Czy mak jest zdrowy?
Wigilia to w wielu domach czas na makiełki, kutię, makowce czy strucle. Mak jest mocno zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej, szczególnie w czasie Świąt. Czy to zdrowy smakołyk?
Co jeść przy zatruciu?
Biegunka, ból, zmęczenie, często odwodnienie. Zatrucia pokarmowe zamieniają życie w koszmar, jak sobie z nimi radzić? Co i jak jeść po zatruciu - mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.
Wzdęcia, niestrawność, zgaga?
Świąteczne potrawy, którym trudno się oprzeć, kuszące zapachy i dużo czasu na jedzenie. W efekcie często wzdęcia, niestrawność i zgaga. Jak sobie z tym poradzić?
Artykuły polecane dla Ciebie
Dieta aztecka: na czym polega i czy warto ją stosować?
Aztekowie najczęściej kojarzą nam się z osiągnięciami architektonicznymi, kulturowymi oraz naukowymi, tymczasem ten starożytny, najsilniejszy w prekolumbijskim Meksyku naród indiański słynął także ze smukłych sylwetek oraz doskonałego zdrowia. W codziennym jadłospisie tego ludu znajdowało się szereg produktów bogatych w substancje odżywcze i witaminy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Jaja i zdrowie. Czy warto jeść jajka?
Niegdyś zalecano, aby je ograniczać ze względu na wysoką zawartość cholesterolu. Dziś uważane są za dobre źródło składników bioaktywnych korzystnie oddziałujących na zdrowie. Sprawdź czy jaja są wartościowym, stałym elementem diety.
Aloes - poznaj jego różne zastosowania
Aloes to roślina o nieocenionym składzie pełnym witamin, aminokwasów, minerałów i kwasów tłuszczowych. Nie tylko korzystnie wpływa na stan skóry, ale reguluje także pracę przewodu pokarmowego i poziom cukru we krwi.
Wzdęcia, niestrawność, zgaga?
Świąteczne potrawy, którym trudno się oprzeć, kuszące zapachy i dużo czasu na jedzenie. W efekcie często wzdęcia, niestrawność i zgaga. Jak sobie z tym poradzić?
Kompulsywne objadanie się – dieta
Kompulsywne jedzenie polega na przyjmowaniu dużych ilości jedzenia w krótkim czasie. Dowiedz się, jakie mogą być skutki tego zaburzenia.
Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę
Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!
Czy mak jest zdrowy?
Wigilia to w wielu domach czas na makiełki, kutię, makowce czy strucle. Mak jest mocno zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej, szczególnie w czasie Świąt. Czy to zdrowy smakołyk?
Co jeść przy zatruciu?
Biegunka, ból, zmęczenie, często odwodnienie. Zatrucia pokarmowe zamieniają życie w koszmar, jak sobie z nimi radzić? Co i jak jeść po zatruciu - mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.
Komosa ryżowa – wartość odżywcza, właściwości i wpływ na zdrowie
Komosa ryżowa charakteryzuje się bardzo dobrą wartością odżywczą i jest źródłem składników prozdrowotnych. Dowiedz się dlaczego komosę ryżową warto włączyć do diety i jak wpływa na zdrowie.
Dieta aztecka: na czym polega i czy warto ją stosować?
Aztekowie najczęściej kojarzą nam się z osiągnięciami architektonicznymi, kulturowymi oraz naukowymi, tymczasem ten starożytny, najsilniejszy w prekolumbijskim Meksyku naród indiański słynął także ze smukłych sylwetek oraz doskonałego zdrowia. W codziennym jadłospisie tego ludu znajdowało się szereg produktów bogatych w substancje odżywcze i witaminy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Jaja i zdrowie. Czy warto jeść jajka?
Niegdyś zalecano, aby je ograniczać ze względu na wysoką zawartość cholesterolu. Dziś uważane są za dobre źródło składników bioaktywnych korzystnie oddziałujących na zdrowie. Sprawdź czy jaja są wartościowym, stałym elementem diety.
Aloes - poznaj jego różne zastosowania
Aloes to roślina o nieocenionym składzie pełnym witamin, aminokwasów, minerałów i kwasów tłuszczowych. Nie tylko korzystnie wpływa na stan skóry, ale reguluje także pracę przewodu pokarmowego i poziom cukru we krwi.
Wzdęcia, niestrawność, zgaga?
Świąteczne potrawy, którym trudno się oprzeć, kuszące zapachy i dużo czasu na jedzenie. W efekcie często wzdęcia, niestrawność i zgaga. Jak sobie z tym poradzić?
Kompulsywne objadanie się – dieta
Kompulsywne jedzenie polega na przyjmowaniu dużych ilości jedzenia w krótkim czasie. Dowiedz się, jakie mogą być skutki tego zaburzenia.
Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę
Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!