Jak hodować kiełki?

Dieta i odżywianie

Kiełki są doskonałym dodatkiem do wielu dań. Nie tylko urozmaicają codzienny jadłospis, ale też są bogate w wartości odżywcze. Sprawdź, jak wyhodować kiełki w domu i dlaczego w ogóle warto je jeść.

autor:
Redakcja enelzdrowie

Kiełki to nic innego jak wykiełkowane nasiona różnych roślin. Ze względu na swoje walory smakowe oraz zdrowotne są coraz chętniej używanym dodatkiem do sałatek, kanapek, past i wielu innych potraw.

Kiełki – rodzaje

W sklepach jest dostępnych wiele rodzajów kiełków. Można się więc zdecydować na:

  • kiełki roślin strączkowych (fasoli, grochu, soczewicy, soi),
  • kiełki zbóż (gryki, amarantusa, komosy ryżowej, owsa),
  • kiełki warzyw (rzodkiewki, brokułu, buraków),
  • kiełki orzechów oraz nasion (migdałów, pestek dyni, sezamu i słonecznika).

Kiełki najczęściej je się na surowo, chociaż można je również lekko podgotować przed podaniem.

Wartość odżywcza kiełków

Kiełki są bogatym źródłem składników mineralnych. Dostarczają też wielu witamin z grupy B (w tym kwasu foliowego) oraz witamin A, C i E. Spośród minerałów zawierają: żelazo, wapń, siarkę, cynk, magnez, selen, potas, lit i chrom, a proces kiełkowania jeszcze zwiększa ich zawartość. Ponadto kiełki są źródłem łatwo przyswajalnego białka, tłuszczu, węglowodanów i antyoksydantów, enzymów ułatwiających przyswajanie składników odżywczych oraz substancji smakowych, zapachowych i aromatycznych aktywizujących enzymy trawienne.

Kiełki – właściwości prozdrowotne

Kiełki, oprócz wysokich walorów smakowych, posiadają również liczne właściwości prozdrowotne. Zaliczamy do nich:

  • Obniżanie poziomu glukozy – według badań naukowych spożywane codziennie kiełki, szczególnie brokułu i soczewicy, obniżają stężenie hemoglobiny glikowanej oraz insuliny i zmniejszają insulinooporność. Autorzy badań wskazują, że może to być efekt niskiej zawartości cukru w kiełkach, regulowania przez nie aktywności amylazy (enzymu trawiącego węglowodany) oraz antyoksydantów.
  • Poprawianie trawienia kiełki zawierają błonnik pokarmowy, szczególnie frakcje nierozpuszczalną w wodzie. Ułatwia on transport przez jelita, bierze udział w tworzeniu się stolca i zapobiega zaparciom. Ponadto kiełki mają niższą niż nasiona zawartość glutenu oraz substancji antyodżywczych, które utrudniają wchłanianie substancji odżywiających nasz organizm.
  • Profilaktykę chorób sercowo-naczyniowych – przeprowadzone badania naukowe wskazują, że wraz z codziennym spożywaniem kiełków wzrasta stężenie cholesterolu frakcji HDL, a maleje stężenie cholesterolu ogółem i jego frakcji LDL. Przy spożywaniu kiełków brokułu zaobserwowano również spadek ilości trójglicerydów. Wciąż potrzebne są jednak kolejne badania potwierdzające te wyniki.

Jak hodować kiełki w domu?

To nic trudnego! W najprostszej wersji potrzebne do tego będą: zwykły szklany słoik, gaza oraz gumka recepturka. Do wyparzonego słoika wrzucamy odpowiednią ilość nasion kiełków (na litrowy słoik wystarczą 1,5-2 łyżki stołowe nasion) i zalewamy je ciepłą wodą. W takiej postaci zostawiamy je na noc, aby napęczniały. Rano wystarczy odlać wodę, a słoik nakryć gazą umocowaną gumką recepturką. Dwa razy dziennie nasiona trzeba przepłukać letnią wodą, ale bez konieczności zdejmowania gazy. Po płukaniu należy po prostu odwrócić słoik do góry dnem, by nadmiar wody ściekł przez gazę. Słoik należy trzymać w ciepłym miejscu do czasu aż nasiona zaczną kiełkować. Gdy kiełki osiągną 2-3 centymetry (w zależności od rodzaju kiełków trwa to od około 4 do 7 dni), można je jeść.

Czy kiełki mogą szkodzić?

Kiełki mogą spowodować wystąpienie zatrucia pokarmowego. Nasiona stosowane do produkcji kiełków są bowiem skażone powierzchniowo rodzimą mikroflorą, a ich kiełkowanie w temperaturze pokojowej przy wysokiej wilgotności środowiska sprzyja jej rozwojowi. Dlatego kiełki przeznaczone do konsumpcji mogą zawierać znaczne ilości szkodliwych bakterii, takich jak E. coli i Salmonella. Ryzyko zatrucia pokarmowego możesz ograniczyć, unikając kupowania i jedzenia śliskich kiełków o silnym zapachu i przechowując je w lodówce w temperaturze maksymalnie 8° C. Istotne jest także mycie rąk przed szykowaniem potraw z dodatkiem kiełków. W przypadku przygotowywania posiłków dla osób bardziej wrażliwych na zatrucie pokarmowe: dzieci, kobiet w ciąży oraz osób starszych, kiełki można lekko podgotować przed podaniem.

Kiełki mogą być zdrowym urozmaiceniem diety i dodatkowym źródłem składników odżywczych. Można je dodawać do sałatek, kanapek, past do pieczywa czy smoothie. Pamiętaj jednak, by zadbać o ich jakość i higienę podczas przygotowania potraw.

Artykuły powiązane

Dieta i odżywianie

Co jeść przy zatruciu?

Biegunka, ból, zmęczenie, często odwodnienie. Zatrucia pokarmowe zamieniają życie w koszmar, jak sobie z nimi radzić? Co i jak jeść po zatruciu - mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.

Dieta i odżywianie

Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę

Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!

Dieta i odżywianie

Czy mak jest zdrowy?

Wigilia to w wielu domach czas na makiełki, kutię, makowce czy strucle. Mak jest mocno zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej, szczególnie w czasie Świąt. Czy to zdrowy smakołyk?

Artykuły polecane dla Ciebie