Odchudzanie: morwa biała
Morwa biała to pożyteczna i dobrze znana roślina lecznicza, stosowana w profilaktyce oraz terapii otyłości. Siłą morwy białej są jej liście.
Spis treści:
rozwiń zwińWłaściwości morwy białej
Właściwości morwy białej kryją się w liściach tej rośliny. Zawierają one wiele dobroczynnie działających substancji. Są to:
- tiamina (witamina B1),
- ryboflawina (witamina B2),
- pirydoksyna (witamina B6),
- kwas nikotynowy (witamina PP),
- kwasy palmitynowy i fumarowy.
Liście morwy białej
Liście morwy białej zawierają też sterole oraz inne substancje lecznicze, takie jak eugenol, fenol, gwajakol czy salicylan metylu. Skoro są one cennym źródłem tak wielu korzystnych dla zdrowia człowieka składników. Nie dziwi więc fakt, że to właśnie herbata z morwy białej jest najpopularniejszą formą spożywania tej rośliny. Jest niezastąpiona przy walce z takimi problemami jak nadwaga lub otyłość.
Morwa biała właściwości
Prozdrowotne właściwości morwy białej są naprawdę zdumiewające! Roślina ta ma działanie przeciwcukrzycowe ze względu na substancje aktywne zawarte w jej liściach. Hamują one rozkład węglowodanów złożonych (np. skrobi) do cukrów prostych, które wchłaniają się do krwi. Dzięki temu skrobia znajdująca się w ziemniakach, makaronach i produktach zbożowych nie powoduje wzrostu stężenia cukru we krwi. Liście morwy białej zmniejszają więc trawienie cukrów złożonych i wchłanianie cukrów prostych, przez co obniżają ilość spożytych kalorii. Substancje aktywne w morwie białej suszonej obniżają także stężenie cholesterolu i trójglicerydów (tłuszczów) we krwi, dzięki czemu zmniejszają ryzyko miażdżycy. Działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne morwy sprawia, że łagodzi ona towarzyszące cukrzycy przewlekłe stany zapalne o niewielkim nasileniu. Herbata z morwy białej – jak działa?
Stosowanie preparatów z białej morwy (w tym herbaty z jej liści) pomaga w zmniejszeniu:
- poziomu cholesterolu,
- stężenia glukozy w surowicy krwi,
- łaknienia i nadmiernego apetytu.
Morwa na odchudzanie?
Jak już wcześniej wspomniano, podstawowy zestaw składników czynnych liści morwy białej korzystnie wpływa na normalizację poziomu cukru we krwi, co pozytywnie wpływa na odchudzanie. Substancje czynne z herbaty z białej morwy działają spowalniająco na aktywność enzymów odpowiedzialnych za rozkład węglowodanów w układzie pokarmowym, w tym szczególnie ograniczają metabolizm tzw. cukrów złożonych – skrobi, sacharozy. W ten sposób ograniczają ich przemianę w łatwo przyswajalną glukozę. Dzięki temu część węglowodanów przechodzi przez jelita w formie niestrawionej i zostaje wydalona. Prowadzi to do stabilizowania się poziomu cukru we krwi, ze względu na jego mniej gwałtowne wchłanianie po posiłkach. Oznacza to, że lecznicze substancje czynne z morwy białej poprzez blokowanie trawienia węglowodanów znakomicie wspomagają odchudzanie. Warto pamiętać, że cenne substancje z morwy zmniejszają również apetyt na słodycze – podstępnego wroga smukłej sylwetki. Korzyści, które dają liście tej pochodzącej z Chin rośliny, sprawiają, że warto po nią sięgnąć, szczególnie podczas odchudzania. Morwa suszona staje się też niezastąpionym elementem, jeśli interesuje Cię dieta w cukrzycy.
Usługi dla Ciebie
Artykuły powiązane
Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę
Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!
Co jeść przy zatruciu?
Biegunka, ból, zmęczenie, często odwodnienie. Zatrucia pokarmowe zamieniają życie w koszmar, jak sobie z nimi radzić? Co i jak jeść po zatruciu - mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.
Kompulsywne objadanie się – dieta
Kompulsywne jedzenie polega na przyjmowaniu dużych ilości jedzenia w krótkim czasie. Dowiedz się, jakie mogą być skutki tego zaburzenia.
Wzdęcia, niestrawność, zgaga?
Świąteczne potrawy, którym trudno się oprzeć, kuszące zapachy i dużo czasu na jedzenie. W efekcie często wzdęcia, niestrawność i zgaga. Jak sobie z tym poradzić?
Czy mak jest zdrowy?
Wigilia to w wielu domach czas na makiełki, kutię, makowce czy strucle. Mak jest mocno zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej, szczególnie w czasie Świąt. Czy to zdrowy smakołyk?