Ukryte tłuszcze w pożywieniu
Tłuszcz, który spożywasz to nie tylko masło czy oleje roślinne. W żywności znajdują się również tłuszcze ukryte - źródło szkodliwych dla zdrowia kwasów tłuszczowych trans oraz kwasów nasyconych.
Tłuszcz jest składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jest też jednym z głównych źródeł energii. Jego obecność zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, przyswajanie witamin A, D , E i K, prawidłowy stan błon komórkowych. Sprzyja rozwojowi dzieci i młodzieży. Jest też źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Rzecz jednak w ilościach tłuszczu w diecie i jego składzie. W Twojej diecie powinno być go około 30%, co przy diecie 2000kcal daje 67g dziennie. W przeciętnej diecie tzw. tłuszcze widoczne stanowią około 45%, zaś tłuszcze zawarte w różnych produktach ( niewidoczne ) – około 55% spożywanego tłuszczu.
Źródła zdrowego ukrytego tłuszczu
Tłuszcz ukryty w jedzeniu może być zarówno korzystny, jak i niekorzystny dla Twojego zdrowia. Ten, którego spożywanie przyniesie Tobie korzyści zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe. Produktami, z którymi dostarczysz sobie jego duże ilości to orzechy, pestki dyni, nasiona słonecznika, tłuste ryby i awokado. Przykładowo 100g awokado jest źródłem 15g tłuszczu, łososia 13,6g ,a orzechów włoskich 60g. Zjadając dziennie paczkę orzechów mógłbyś zjeść dodatkowo jedynie 50g łososia, 50g awokado lub wypić 1 szklankę mleka 3,2% by zmieścić się w zalecanym limicie.
Kwasy tłuszczowe nasycone
Mleko i produkty mleczne oraz mięso to druga grupa produktów spożywczych zawierająca ukryte tłuszcze. Jednak w znacznym stopniu są one źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych oraz cholesterolu, które to spożywane w nadmiernych ilościach nie tylko wiążą się z dodatkowymi kilogramami, ale również z niekorzystnym wpływem na zdrowie, gdyż podnoszą poziom cholesterolu we krwi i zwiększają ryzyko chorób sercowo – naczyniowych.
Kwasy tłuszczowe trans
Najniebezpieczniejszą grupą produktów zawierająca ukryte tłuszcze są słodycze, produkty fast food, twarde margaryny, tłuszcze smażalnicze i żywność wysokoprzetworzona. Jest źródłem nie tylko dużej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, ale również kwasów tłuszczowych trans szczególnie niebezpiecznych dla zdrowia. Ich nadmierne spożywanie podwyższa stężenie cholesterolu całkowitego, ale również frakcji LDL, a obniża poziom cholesterolu HDL. Ponadto kwasy te sprzyjają powstawaniu zespołu metabolicznego, któremu towarzyszy otyłość, oporność na insulinę oraz cukrzyca typu 2. Przyczyniają się również do wzrostu ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego i niektórych typów nowotworów. Tłuszcze trans naturalnie występują również w mleku, wieprzowinie i wołowinie, jednak ich ilość dostarczana z tymi produktami jest bezpieczna, ponieważ nie przekracza dozwolonych 2% dziennie. Natomiast wytworzone w procesie produkcyjnym kwasy tłuszczowe trans nie podlegają pomiarom i tym bardziej znakowaniu na opakowaniach, przez co trudno jest oszacować ich dziennie spożycie.
Tłuszcze w Twojej diecie są bardzo potrzebne. Miej jednak na uwadze to, aby wybierać w większości źródła nienasyconych kwasów tłuszczowych, których uzupełnieniem mają być tłuszcze nasycone. Unikaj produktów przetworzonych dostarczających kwasów tłuszczowych trans, ponieważ żywność ma pomagać w zachowaniu zdrowia, a nie przyczyniać się do jego pogorszenia. Jeśli czujesz, że Twojej diecie przyda się pomoc specjalisty, skorzystaj z konsultacji z dietetykiem.
Usługi dla Ciebie
Artykuły powiązane
Wzdęcia, niestrawność, zgaga?
Świąteczne potrawy, którym trudno się oprzeć, kuszące zapachy i dużo czasu na jedzenie. W efekcie często wzdęcia, niestrawność i zgaga. Jak sobie z tym poradzić?
Czy mak jest zdrowy?
Wigilia to w wielu domach czas na makiełki, kutię, makowce czy strucle. Mak jest mocno zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej, szczególnie w czasie Świąt. Czy to zdrowy smakołyk?
Kompulsywne objadanie się – dieta
Kompulsywne jedzenie polega na przyjmowaniu dużych ilości jedzenia w krótkim czasie. Dowiedz się, jakie mogą być skutki tego zaburzenia.
Co jeść przy zatruciu?
Biegunka, ból, zmęczenie, często odwodnienie. Zatrucia pokarmowe zamieniają życie w koszmar, jak sobie z nimi radzić? Co i jak jeść po zatruciu - mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.
Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę
Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!