Zdrowy pomysł na lato: ogórki!
Mają orzeźwiający smak i kwysoką zawartość wody. Doskonale nadają się na upały - zapobiegają odwodnieniu. Ogórki w każdej postaci kryją w sobie wiele wartościowych składników. Dowiedz się komu i dlaczego szczególnie pomogą ogórki. Sprawdź nasz przepis na zdrowie.
Ogórki – profilaktyka odwodnienia
Ze względu na dużą zawartość wody oraz potas, ogórki są skuteczną metodą w zapobieganiu odwodnieniu. Dodawaj je do wody wraz z miętą. Zapewnisz sobie orzeźwienie oraz większe spożycie płynów. Odpowiednie nawodnienie jest ważne w profilaktyce zaparć, kamieni nerkowych oraz niezbędne dla prawidłowej pracy jelit.
Ogórki – dobra przekąska w diecie odchudzającej
Pół szklanki ogórków (52g) to zaledwie 8 kcal. Stanowią więc one doskonałą przekąskę i dodatek do potraw dla osób przebywających na diecie odchudzającej. Są źródłem błonnika pokarmowego usprawniającego pracę przewodu pokarmowego i zapobiegającego zaparciom. Ogórki zawierają również beta-karoten, witaminę C, kwas foliowy, witaminy B1, B2, B6 i niacynę. Dostarczają wapnia, fosforu, cynku, miedzi i żelaza. Ogórki gruntowe zapewnią więcej wartościowych składników niż szklarniowe.
Witamina K na mocne kości
Ogórki to dobre źródło witaminy K. Obok odpowiedniej ilości w diecie wapnia, witaminy D oraz magnezu, jest ona równie potrzebna w budowaniu mocnych kości oraz zapobieganiu ich pękaniu i złamaniom.
Ogórki dobre w profilaktyce nowotworów
Ogórki podobnie jak pozostałe warzywa z rodziny dyniowatych są źródłem związków o działaniu antyoksydacyjnym – polifenoli: flawonoidów, lignanów i triterpenów. Oznacza to, że mogą wspomagać profilaktykę nowotworów. Składniki te działają również przeciwzapalnie. Badania przeprowadzone przez brytyjskich naukowców i opublikowane na łamach British Journal of Nutrition wskazują na ich działanie zmniejszające ryzyko rozwoju raka piersi i prostaty. Dodatkowo ogórki zawierają także substancje nazywane kukurbitacyny o działaniu przeciwnowotworowym. Wyniki badań opublikowane w „Cancer research” wskazują, że związki te mogą chronić przed rozwojem raka trzustki.
Ogórki w profilaktyce chorób sercowo – naczyniowych
Dzięki zawartości błonnika pokarmowego, potasu i magnezu ogórki są produktem, który możesz stosować wspomagająco w profilaktyce chorób sercowo – naczyniowych. Obecne w nich polifenole oraz kukurbitacyny pomagają w zapobieganiu miażdzycy, a błonnik obniża poziom cholesterolu.
Ogórki w diecie cukrzycowej
Ogórki mogą pomagać w kontroli i profilaktyce cukrzycy. Charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym i obecnością błonnika pokarmowego.
Wpływ ogórków na skórę
Plasterki ogórka stosowane na skórę działają chłodząco i łagodząco. Zmniejszają obrzęk, podrażnienie, a dzięki składnikom przeciwzapalnym także stany zapalne skóry. Ogórki mogą łagodzić oparzenia słoneczne. Umieszczone na oczach pomogą zmniejszyć poranny obrzęk.
Ogórki kiszone
Ogórki kiszone są przetworem szczególnie wskazanym w diecie ze względu na wspomaganie odporności. Nie tylko ze względu na zawartość witaminy C, ale również na kwas mlekowy. Wytwarzany jest przez bakterie fermentacji mlekowej, które sprzyjają utrzymaniu prawidłowej mikroflory przewodu pokarmowego. Kwas mlekowy ponadto usprawnia pracę przewodu pokarmowego i zwiększa przyswajalność składników odżywczych.
Ogórki – na co uważać?
Ogórki po zerwaniu mogą być traktowane warstwą wosku. Nie myj ich przed przechowywaniem, ale koniecznie umyj dokładnie przed spożyciem. Unikaj ogórków, które mają pomarszczone lub uschnięte zakończenia. Możesz je przechowywać w lodówce do tygodnia. Ogórki mogą charakteryzować się dużą zawartością pestycydów. Staraj się kupować te ze sprawdzonych gospodarstw, które unikają stosowania pestycydów do ich uprawy.
Ogórki to skarbnica składników mineralnych, witamin i składników o działaniu prozdrowotnym. Korzystaj z ich dobroczynnego działania w każdej postaci: dodatku do napojów, sałatek czy zup. Wypróbuj nasz przepis na kiszone ogórki i ciesz się ich smakiem.
Przepis na ogórki kiszone
Składniki:
Ogórki gruntowe
koper
czosnek
chrzan
liście winogrona
liście czarnej porzeczki
liście wiśni
Zalewa
1 łyżka soli
1 litr wody
Sposób przygotowania:
Ogórki i koper umyj. Czosnek i chrzan obierz i rozdrobnij. Ogórki układaj w słoikach pionowo, jaśniejszym końcem do góry. Do każdego słoika dodaj 2 ząbki czosnku, 3 kawałki chrzanu, niedużą gałązkę kopru. Możesz również dodać 1 liść winogrona, czarnej porzeczki i wiśni. Zalej słoik zimną lub letnią zalewą. Dobrze zakręć i odstaw do fermentacji. Smacznego!
Usługi dla Ciebie
Artykuły powiązane
Wzdęcia, niestrawność, zgaga?
Świąteczne potrawy, którym trudno się oprzeć, kuszące zapachy i dużo czasu na jedzenie. W efekcie często wzdęcia, niestrawność i zgaga. Jak sobie z tym poradzić?
Kompulsywne objadanie się – dieta
Kompulsywne jedzenie polega na przyjmowaniu dużych ilości jedzenia w krótkim czasie. Dowiedz się, jakie mogą być skutki tego zaburzenia.
Co jeść przy zatruciu?
Biegunka, ból, zmęczenie, często odwodnienie. Zatrucia pokarmowe zamieniają życie w koszmar, jak sobie z nimi radzić? Co i jak jeść po zatruciu - mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.
Czy mak jest zdrowy?
Wigilia to w wielu domach czas na makiełki, kutię, makowce czy strucle. Mak jest mocno zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej, szczególnie w czasie Świąt. Czy to zdrowy smakołyk?
Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę
Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!
Artykuły polecane dla Ciebie
Dieta aztecka: na czym polega i czy warto ją stosować?
Aztekowie najczęściej kojarzą nam się z osiągnięciami architektonicznymi, kulturowymi oraz naukowymi, tymczasem ten starożytny, najsilniejszy w prekolumbijskim Meksyku naród indiański słynął także ze smukłych sylwetek oraz doskonałego zdrowia. W codziennym jadłospisie tego ludu znajdowało się szereg produktów bogatych w substancje odżywcze i witaminy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Jaja i zdrowie. Czy warto jeść jajka?
Niegdyś zalecano, aby je ograniczać ze względu na wysoką zawartość cholesterolu. Dziś uważane są za dobre źródło składników bioaktywnych korzystnie oddziałujących na zdrowie. Sprawdź czy jaja są wartościowym, stałym elementem diety.
Aloes - poznaj jego różne zastosowania
Aloes to roślina o nieocenionym składzie pełnym witamin, aminokwasów, minerałów i kwasów tłuszczowych. Nie tylko korzystnie wpływa na stan skóry, ale reguluje także pracę przewodu pokarmowego i poziom cukru we krwi.
Wzdęcia, niestrawność, zgaga?
Świąteczne potrawy, którym trudno się oprzeć, kuszące zapachy i dużo czasu na jedzenie. W efekcie często wzdęcia, niestrawność i zgaga. Jak sobie z tym poradzić?
Kompulsywne objadanie się – dieta
Kompulsywne jedzenie polega na przyjmowaniu dużych ilości jedzenia w krótkim czasie. Dowiedz się, jakie mogą być skutki tego zaburzenia.
Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę
Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!
Czy mak jest zdrowy?
Wigilia to w wielu domach czas na makiełki, kutię, makowce czy strucle. Mak jest mocno zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej, szczególnie w czasie Świąt. Czy to zdrowy smakołyk?
Co jeść przy zatruciu?
Biegunka, ból, zmęczenie, często odwodnienie. Zatrucia pokarmowe zamieniają życie w koszmar, jak sobie z nimi radzić? Co i jak jeść po zatruciu - mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.
Komosa ryżowa – wartość odżywcza, właściwości i wpływ na zdrowie
Komosa ryżowa charakteryzuje się bardzo dobrą wartością odżywczą i jest źródłem składników prozdrowotnych. Dowiedz się dlaczego komosę ryżową warto włączyć do diety i jak wpływa na zdrowie.
Dieta aztecka: na czym polega i czy warto ją stosować?
Aztekowie najczęściej kojarzą nam się z osiągnięciami architektonicznymi, kulturowymi oraz naukowymi, tymczasem ten starożytny, najsilniejszy w prekolumbijskim Meksyku naród indiański słynął także ze smukłych sylwetek oraz doskonałego zdrowia. W codziennym jadłospisie tego ludu znajdowało się szereg produktów bogatych w substancje odżywcze i witaminy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Jaja i zdrowie. Czy warto jeść jajka?
Niegdyś zalecano, aby je ograniczać ze względu na wysoką zawartość cholesterolu. Dziś uważane są za dobre źródło składników bioaktywnych korzystnie oddziałujących na zdrowie. Sprawdź czy jaja są wartościowym, stałym elementem diety.
Aloes - poznaj jego różne zastosowania
Aloes to roślina o nieocenionym składzie pełnym witamin, aminokwasów, minerałów i kwasów tłuszczowych. Nie tylko korzystnie wpływa na stan skóry, ale reguluje także pracę przewodu pokarmowego i poziom cukru we krwi.
Wzdęcia, niestrawność, zgaga?
Świąteczne potrawy, którym trudno się oprzeć, kuszące zapachy i dużo czasu na jedzenie. W efekcie często wzdęcia, niestrawność i zgaga. Jak sobie z tym poradzić?
Kompulsywne objadanie się – dieta
Kompulsywne jedzenie polega na przyjmowaniu dużych ilości jedzenia w krótkim czasie. Dowiedz się, jakie mogą być skutki tego zaburzenia.
Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę
Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!