Aloes - poznaj jego różne zastosowania

Dieta i odżywianie

Aloes to roślina o nieocenionym składzie pełnym witamin, aminokwasów, minerałów i kwasów tłuszczowych. Nie tylko korzystnie wpływa na stan skóry, ale reguluje także pracę przewodu pokarmowego i poziom cukru we krwi. Wykorzystywany jest przy leczeniu wielu schorzeń i dolegliwości, ale jest także popularnym składnikiem wielu kosmetyków. Czym jest aloes, jakie ma właściwości i czy istnieją przeciwwskazania do jego zastosowania – o tym w poniższym artykule.

autor:
Redakcja enelzdrowie


Aloes – co to za roślina?

Aloes to krzewiasta roślina z rodziny Asphodelaceae (Liliaceae). Jest rośliną soczystą o barwie groszkowej z trójkątnymi, mięsistymi liśćmi o ząbkowanych krawędziach. Najczęściej pojawiającą się w domach odmianą jest aloes zwyczajny (Aloe vera), który jako jeden z nielicznych może służyć w kosmetyce i farmakologii. Najcenniejszy w jej przypadku jest miąższ posiadający ogrom właściwości. Inną odmianą jest aloes drzewiasty (Aloe arborescens), który może dorastać nawet do 3 metrów znacznie rzadziej pojawia się jako aloes w doniczce. Jak rozpoznać aloes leczniczy? Jest nim aloes uzbrojony (Aloe ferox). Wyróżnia go przede wszystkim spory rozmiar, a także wyjątkowo grube i długie liście, które nierzadko osiągają nawet do metra długości. Ten aloes leczniczy posiada wiele właściwości dzięki którym stosowany jest jako roślina na różnego rodzaju dolegliwości, w tym między innymi jako aloes na oparzenie czy aloes na trądzik.
Aloes jest więc niesamowitą rośliną leczniczą pełną bogatych wartości odżywczych. Jego liście wypełnione są jasną, żelową substancją, bogatej w wodę, resztę stanowi sucha masa, w której jest najwięcej aktywnych składników. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) aloes jest biologicznie czynną rośliną, a identyfikuje się z 75 aktywnymi składnikami.

Aloes – właściwości

Jeśli chodzi o wątek aloes-właściwości, to warto w tym miejscu wspomnieć o jego składzie. Głównym składnikiem aloesu poza wodą, której zawartość wynosi 98,5%, jest błonnik pokarmowy. Jest on źródłem tłuszczy, a wśród nich kwasów tłuszczowych, w tym arachidonowego, linolowego, linolenowego i innych. Dzięki licznym związkom biologicznie czynnym korzystnie oddziałuje na funkcjonowanie organizmu człowieka. Zawiera w swoim składzie również taniny, saponiny, flawonoidy, antrachinonowe połączenia glikozydów nasercowych, enzymy, aminokwasy endo- i egozgenne, a także witaminy A, C, E, B12, kwas foliowy, cholinę oraz składniki mineralne - wapń, chrom, miedź, magnez, mangan, selen, potas i cynk. Wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Charakteryzuje się też aktywnością przeciwutleniającą, wspomaga układ odpornościowy, zwiększa stężenie insuliny oraz obniża poziom glukozy we krwi. Aloes działa również przeciwbakteryjnie.
Aloes na co pomaga? Aloes zmniejsza ryzyko występowania chorób nowotworowych. Odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego, jego suplementacja zwiększa skuteczność obrony organizmu przed patogenami. Aloes może być również stosowany na rany, przyspiesza bowiem proces ich gojenia poprzez zwiększenie syntezy kolagenu, co więcej - działa przeciwzapalnie. Liść aloesu doskonale nadaje się również przy leczeniu oparzeń. W tym celu wystarczy przekroić liść aloesu na pół, a następnie przyłożyć do rany, aby przyspieszyć proces gojenia. Roślina ta zawiera również substancje, które łagodzą procesy zapalne i uśmierzają ból. Dlatego też aloes bardzo często zaleca się stosować w nerwobólach czy reumatyzmie. Aloes stosuje się także przy dolegliwość, jaką jest przewlekła szczelina odbytu, czyli pęknięcie szczeliny odbytu. Aloes w postaci maści, żelu czy chusteczek do higieny intymnej łagodzi bolesne objawy i przyspiesza procesy gojenia. Warto również zainteresować się wątkiem aloes na oparzenia słoneczne, ponieważ – pomimo braku badań laboratoryjnych aloes znany jest jako roślina łagodząca skórę, która była wystawiona na zbyt wysoką ekspozycję na słońce. Naturalny żel, który wypełnia grube liście rośliny może być śmiało używany jako naturalny balsam do opalania i po opalaniu, ma bowiem właściwości łagodzące oparzenia.
Aloes w postaci żelu łagodzi zmiany spowodowane przez wirusa opryszczki. Dodatkowo może być stosowany przy zaparciach, jak również stymuluje organizm do oczyszczania z toksyn i zapewnia równowagę bakteryjną w jelicie grubym.
W dermatologii aloes jest składnikiem preparatów o działaniu oczyszczającym, nawilżającym i ściągającym. Bardzo często stosowany jest jako dodatek do kremów, szamponów, balsamów, mydeł, emulsji przed i po opalaniu, płynów do kąpieli oraz maseczek. Balsamy i kremy zawierające w swoim składzie aloes są przeznaczone do pielęgnacji skóry suchej oraz wrażliwej, a także łuszczącej. Produkty z tym składnikiem doskonale nadają się do skóry atopowej oraz podrażnionej.
Warto również stosować aloes na twarz, wzmacnia bowiem stopień jej nawilżenia, łagodzi stany zapalne i podrażnienia, zmniejsza obrzęki i opuchliznę. Łatwo wnika do głębszych warstw skóry, gdzie zostaje przekształcony w prostaglandyny, co pomaga chronić skórę przed infekcjami, ale także hamować rozwój alergii, poza tym likwiduje stany zapalne i zapobiega przedwczesnemu starzeniu skóry. Aloes łagodzi zaczerwienia skóry, wspiera procesy regeneracji naskórka, dostarczając cennych składników odżywczych. Działa jak naturalny peeling, poprawia mikrokrążenie, spłyca powstałe już zmarszczki i wygładza skórę. Ułatwia leczenie trądziku różowatego, młodzieńczego, cellulitu, egzemy i łuszczycy. Stosowanie soku przyśpiesza gojenie ran, a także zmniejsza stany zapalne, zmiękcza, odżywia i nawilża skórę. Miąższ z aloesu skutecznie zwęża pory, a także doskonale nadaje się do walki z rozstępami – skutecznie zmniejsza ich widoczność.
Aloes do picia ma bardzo bogaty skład. Oprócz wody, która w nim dominuje, zawiera m.in. kwasy tłuszczowe, błonnik pokarmowy, aminokwasy, lektyny, witaminy, składniki mineralne, saponiny. Sok z aloesu działa m.in. przeciwbólowo, przeciwbakteryjnie, ściągająco, przeczyszczająco. Jedną z najlepszych właściwości aloesu jest to, że picie soku pobudza układ immunologiczny, a co za tym idzie pobudza organizm do walki z chorobami.
Mówi się, że spożywanie czystego miąższu z aloesu ma zbawienny wpływ na cukrzycę i stany nieprawidłowej tolerancji glukozy. Roślina zawiera cynk i mangan, które wraz w witaminą B6 pobudzają trzustkę do zrównoważonej produkcji insuliny, kontrolującej i regulującej poziom cukru we krwi. U cukrzyków regularnie pijących miąższ z aloesu obserwuje się obniżanie poziomu cukru we krwi. Ważne jest regularne spożywanie miąższu.
Warto stosować także aloes na włosy ze względu na właściwości nawilżające - nawilża włosy i skórę głowy, łagodzi jej swędzenie, likwiduje suchy łupież, odżywiając przy tym cebulki włosów. Wszystko dzięki zawartym w roślinie składnikom: witaminie A, B2, C i E oraz aminokwasom. Aloes dodatkowo wzmacnia zniszczone włosy, wygładza je oraz ułatwia ich rozczesywanie.

Aloes – przeciwwskazania

Aloes właściwości ma bez liku, ale jak większość produktów, są także przeciwwskazania co do jego stosowania. Jeśli chodzi o wątek sok z aloesu – przeciwwskazania, nie powinny spożywać go kobiety w ciąży i karmiące piersią, osoby z hemoroidami, chorobą nerek i jelit. Jednak poza tymi sytuacjami warto mieć w domu aloes w doniczce lub innej postaci i w pełni korzystać z bogactwa tej rośliny bez względu czy jest to żel z aloesu, sok z aloesu czy ukryte w kosmetykach dobrodziejstwa. Przy zakupie soku z aloesu szczególną uwagę należy zwrócić na skład produktu, by spełniał on swoją rolę warto kupować przede wszystkim produkty zawierające 99% soku z aloesu.

Źródła:

Matejczyk M., Golonko A., Chilmon E. Aloe vera – wybrane właściwości biologiczne; Cicil and Environmental Engineering; 8; 2017;

Raiser U., Aloes dla zdrowia i urody Właściwości i zastosowanie terapeutyczne, Wyd. Jedność; 2020;

Zamiara K. Aloes – jego tajemnicza moc; Farm Pol. 2010; 66(7); 495-497.

 

Artykuły powiązane

Dieta i odżywianie

Co jeść przy zatruciu?

Biegunka, ból, zmęczenie, często odwodnienie. Zatrucia pokarmowe zamieniają życie w koszmar, jak sobie z nimi radzić? Co i jak jeść po zatruciu - mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.

Dieta i odżywianie

Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę

Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!

Dieta i odżywianie

Czy mak jest zdrowy?

Wigilia to w wielu domach czas na makiełki, kutię, makowce czy strucle. Mak jest mocno zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej, szczególnie w czasie Świąt. Czy to zdrowy smakołyk?

Artykuły polecane dla Ciebie