Jak przechowywać jedzenie?
Co i jak przechowywać w lodówce? Jakich produktów nie trzymać razem? Skorzystaj z naszych wskazówek i ciesz się jak najdłużej dobrą jakością produktów spożywczych.
Jak przechowywać żywność w lodówce?
Mimo, że w lodówce ustawiasz jedną temperaturę, która powinna wynosić 4-5⁰C, to w zależności od umiejscowienia może ona przybierać wartości w zakresie od 4 do 10⁰C. Na półce górnej panuje temperatura około 8⁰C. Będzie to idealne miejsce do przechowywania dżemów, powideł, mleka, jogurtów, kefirów, śmietany czy maślanki. Półka środkowa to temperatury rzędu 4 - 7⁰C, co stwarza najlepsze warunki dla serów twarogowych, wędlin czy domowych potraw. Na najniższych półkach panuje najniższa temperatura są więc idealnym miejscem do przechowywania surowego mięsa i ryb. Nie przechowuj jednak na jednej półce surowego mięsa i gotowych potraw. Dolne szuflady, w których panuje temperatura od 7 do 10⁰C i wyższa wilgotność przeznaczaj na warzywa i owoce. Boczne półki charakteryzują się najwyższą temperaturą około 10⁰C. Wykorzystaj je na słoiki z przetworami, soki, chrzan, musztardę, olej, sosy i jaja. Pamiętaj, że te ostatnie powinny być zamknięte w osobnym pojemniku. W lodówce zapewnij możliwość obiegu powietrza. Ograniczony jego dostęp do produktów może nasilać ich psucie.
Jak przechowywać warzywa?
Poza lodówką, z dala a od promieni słońca przechowuj pomidory i ogórki. Optymalną dla nich temperaturą podobnie jak dla papryki i cukinii jest około 10⁰C . Ziemniaki, czosnek i cebula będą miały najdłuższą trwałość, gdy zapewnisz im zaciemnione miejsce. Pod wpływem słońca i dużej wilgotności będą kiełkowały, a ziemniaki dodatkowo będą przybierały zielona barwę świadczącą o wytwarzaniu toksycznej solaniny. W lodówce umieszczaj: sałatę, kapustę, buraki bez liści, kalafior, brokuły, brukselkę, koper, natkę pietruszki, fasolkę. Warzywa korzeniowe: marchew, pietruszkę, seler, rzodkiew czy rzepę chowaj do lodówki bez łodyg. Powodują one szybszą utratę jędrności. Warzyw zielonych nie przechowuj razem z produktami wydzielającymi etylen: jabłkami, gruszkami i pomidorami. Sałaty nie trzymaj w szczelnym foliowym worku, wytwarzane są wówczas szkodliwe azotyny. Zadbaj by w pobliżu marchwi nie znalazły się ziemniaki, jabłka i gruszki. Wówczas marchew nabierze goryczy.
Jak przechowywać owoce?
Owoce tropikalne i cytrusy: banany, pomarańcze, cytryny, limonki, mandarynki, pomelo czy grejpfruty są wrażliwe na zimno. Przechowuj je w temperaturze pokojowej. Banany w lodówce szybciej czernieją. W warunkach chłodniczych przykryte ręcznikiem papierowym przetrzymuj dojrzałe: awokado, gruszki, śliwki, brzoskwinie, morele, nektarynki, wiśnie, czereśnie i jabłka. W temperaturze poniżej 10⁰C przechowuj również winogrona, truskawki, maliny, porzeczki, borówki i arbuza.
Przechowywanie chleba, makaronu i ryżu
Chleb i suche produkty takie jak: płatki zbożowe, makarony, ryż sucharki, orzechy zachowają najlepszą jakość, gdy będziesz je przechowywać w czystych, ciemnych i suchych miejscach o temperaturze poniżej 25⁰C. Podobnie produkty w puszkach. Produkty z otwartych puszek przekładaj do pojemników lub słoików, inaczej mogą nabrać w lodówce metalicznego posmaku.
Zasada „dwóch godzin”
Produktów, które wymagają przechowywania w lodówce nie przetrzymuj w temperaturze pokojowej dłużej niż dwie godziny lub godzinę, jeśli temperatura powietrza jest wyższa niż 30⁰C.
Jakich produktów najlepiej nie przechowywać?
Ze względu na niską trwałość maliny, truskawki, borówki, jagody, porzeczki najlepiej jest zjeść w dniu zerwania czy zakupu. Podobnie z pośród warzyw: szpinak czy sałata bardzo szybko tracą swoją jakość oraz zawartość składników odżywczych.
Usługi dla Ciebie
Artykuły powiązane
Kompulsywne objadanie się – dieta
Kompulsywne jedzenie polega na przyjmowaniu dużych ilości jedzenia w krótkim czasie. Dowiedz się, jakie mogą być skutki tego zaburzenia.
Czy mak jest zdrowy?
Wigilia to w wielu domach czas na makiełki, kutię, makowce czy strucle. Mak jest mocno zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej, szczególnie w czasie Świąt. Czy to zdrowy smakołyk?
Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę
Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!
Wzdęcia, niestrawność, zgaga?
Świąteczne potrawy, którym trudno się oprzeć, kuszące zapachy i dużo czasu na jedzenie. W efekcie często wzdęcia, niestrawność i zgaga. Jak sobie z tym poradzić?
Co jeść przy zatruciu?
Biegunka, ból, zmęczenie, często odwodnienie. Zatrucia pokarmowe zamieniają życie w koszmar, jak sobie z nimi radzić? Co i jak jeść po zatruciu - mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.