Co i jak przechowywać w lodówce? Jakich produktów nie trzymać razem? Skorzystaj z naszych wskazówek i ciesz się jak najdłużej dobrą jakością produktów spożywczych.

Jak przechowywać żywność w lodówce?

Mimo, że w lodówce ustawiasz jedną temperaturę, która powinna wynosić 4-5⁰C, to w zależności od umiejscowienia może ona przybierać wartości w zakresie od 4 do 10⁰C. Na półce górnej panuje temperatura około 8⁰C. Będzie to idealne miejsce do przechowywania dżemów, powideł, mleka, jogurtów, kefirów, śmietany czy maślanki. Półka środkowa to temperatury rzędu 4 - 7⁰C, co stwarza najlepsze warunki dla serów twarogowych, wędlin czy domowych potraw. Na najniższych półkach panuje najniższa temperatura są więc idealnym miejscem do przechowywania surowego mięsa i ryb. Nie przechowuj jednak na jednej półce surowego mięsa i gotowych potraw. Dolne szuflady, w których panuje temperatura od 7 do 10⁰C i wyższa wilgotność przeznaczaj na warzywa i owoce. Boczne półki charakteryzują się najwyższą temperaturą około 10⁰C. Wykorzystaj je na słoiki z przetworami, soki, chrzan, musztardę, olej, sosy i jaja. Pamiętaj, że te ostatnie powinny być zamknięte w osobnym pojemniku. W lodówce zapewnij możliwość obiegu powietrza. Ograniczony jego dostęp do produktów może nasilać ich psucie.

Jak przechowywać warzywa?

Poza lodówką, z dala a od promieni słońca przechowuj pomidory i ogórki. Optymalną dla nich temperaturą podobnie jak dla papryki i cukinii jest około 10⁰C . Ziemniaki, czosnek i cebula będą miały najdłuższą trwałość, gdy zapewnisz im zaciemnione miejsce. Pod wpływem słońca i dużej wilgotności będą kiełkowały, a ziemniaki dodatkowo będą przybierały zielona barwę świadczącą o wytwarzaniu toksycznej solaniny. W lodówce umieszczaj: sałatę, kapustę, buraki bez liści, kalafior, brokuły, brukselkę, koper, natkę pietruszki, fasolkę. Warzywa korzeniowe: marchew, pietruszkę, seler, rzodkiew czy rzepę chowaj do lodówki bez łodyg. Powodują one szybszą utratę jędrności. Warzyw zielonych nie przechowuj razem z produktami wydzielającymi etylen: jabłkami, gruszkami i pomidorami. Sałaty nie trzymaj w szczelnym foliowym worku, wytwarzane są wówczas szkodliwe azotyny. Zadbaj by w pobliżu marchwi nie znalazły się ziemniaki, jabłka i gruszki. Wówczas marchew nabierze goryczy.

Jak przechowywać owoce?

Owoce tropikalne i cytrusy: banany, pomarańcze, cytryny, limonki, mandarynki, pomelo czy grejpfruty są wrażliwe na zimno. Przechowuj je w temperaturze pokojowej. Banany w lodówce szybciej czernieją. W warunkach chłodniczych przykryte ręcznikiem papierowym przetrzymuj dojrzałe: awokado, gruszki, śliwki, brzoskwinie, morele, nektarynki, wiśnie, czereśnie i jabłka. W temperaturze poniżej 10⁰C przechowuj również winogrona, truskawki, maliny, porzeczki, borówki i arbuza.

Przechowywanie chleba, makaronu i ryżu

Chleb i suche produkty takie, jak: płatki zbożowe, makarony, ryż sucharki, orzechy zachowają najlepszą jakość, gdy będziesz je przechowywać w czystych, ciemnych i suchych miejscach o temperaturze poniżej 25⁰C. Podobnie produkty w puszkach. Produkty z otwartych puszek przekładaj do pojemników lub słoików, inaczej mogą nabrać w lodówce metalicznego posmaku.

Zasada „dwóch godzin”

Produktów, które wymagają przechowywania w lodówce nie przetrzymuj w temperaturze pokojowej dłużej niż dwie godziny lub godzinę, jeśli temperatura powietrza jest wyższa niż 30⁰C.

Jakich produktów najlepiej nie przechowywać?

Ze względu na niską trwałość maliny, truskawki, borówki, jagody, porzeczki najlepiej jest zjeść w dniu zerwania czy zakupu. Podobnie z pośród warzyw: szpinak czy sałata bardzo szybko tracą swoją jakość oraz zawartość składników odżywczych.