Lato to pora roku obfita w świeże owoce potrafiące dawać nam potężną dawkę zdrowia. Wśród nich, nie tylko na przekąskę polecają się wiśnie oraz czereśnie. Świetnie smakują na surowo lub jako dodatek do śniadań, deserów czy koktajli. Ich zaletą jest nie tylko smak, ale również wartość odżywcza. Sprawdź jak wpływają na Twój organizm, komu szczególnie pomogą?

Wiśnie – wartość odżywcza

Wiśnie w 100g dostarczają 49 kcal, prawie 10g węglowodanów, 0,5g tłuszczów oraz 0,9g białka. Zawierają także 1,04g błonnika pokarmowego. Są źródłem witamin: C, E, A, B1, B2, B6, kwasu foliowego i beta - karotenu oraz składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, fosforu. Ponadto w ich skład wchodzą antyoksydanty w postaci: kwasów fenolowych i polifenoli (głównie antocjany, a także katechiny). Zawierają także: tryptofan, serotoninę i melatoninę. Indeks glikemiczny wiśni wynosi 22, co czyni z nich doskonałą przekąskę dla diabetyków. Warto przy tym jednak pamiętać, że wszelkiego rodzaju przetwory z wiśni (dżemy, konfitury, kompoty) zawierają spory dodatek cukru, co już przy cukrzycy wskazane nie jest.

Wiśnie – wpływ na zdrowie

Ze względu na swój skład wiśnie wspomagają leczenie: stanów gorączkowych, przeziębienia, grypy oraz tarczycy. Obecne w wiśniach antocjany działają ochronnie na naczynia włosowate układu krążenia i serca oraz wykazują działanie przeciwzapalne. Wiśnie charakteryzują się też właściwościami przeciwutleniającymi oraz antynowotworowymi. Zmniejszają ból mięśniowy, niszczenie mięśni po wysiłku fizyczny oraz wspomagają regenerację. Obniżają stężenie hemoglobiny glikowanej u kobiet chorujących na cukrzycę, u osób otyłych zmniejszają stężenie trójglicerydów. Zmniejszając stres oksydacyjny w organizmie zmniejszają tym samym ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, nowotworów i otyłości. Badania dowodzą, że spożywanie wiśni wiąże się z obniżeniem CRP (białko ostrej fazy, poziom przekraczający normę świadczy o stanie zapalnym). Ponadto wiśnie zmniejszają stężenie kwasu moczowego dlatego są cennym składnikiem diety osób cierpiących na dnę moczanową. Doniesienia naukowe wskazują, że poprawiają jakość snu i wpływają na jego długość, polepszają pamięć oraz nastrój

Wiśnie – zastosowanie kulinarne

Wiśnie to owoce bardzo soczyste, aromatyczne i lekko kwaśne. Lekko kwaśny smak sprawia, że znacznie cześciej na przekąskę na surowo wybierane są czereśnie. Natomiast wiśnie sprawdzają się jako surowiec do produkcji soków, kompotów, nalewek, konfitur, dżemów i frużelin, jako dodatek do ciast, smoothie, koktajli, sałatek owocowych. Na letnie obiady polecają się pierogi z wiśniami lub chłodnik. Dla dzieci, z wiśni warto przygotować zdrowy domowy kisiel. Wystarczy woda, wiśnie i skrobia ziemniaczana. Zamiast cukru warto użyć miodu.

Czereśnie

Czereśnie charakteryzują się wyższą zawartością węglowodanów niż wiśnie wynoszącą 13,3g/ 100g, co przedkłada się również na indeks glikemiczny czereśni równy 62. Dlatego też dla diabetyków bardziej wskazane są wiśnie niż czereśnie. 100g czereśni to dawka 63 kcal, 0,3g tłuszczów i 1g białka. Podobnie jak wiśnie są źródłem witamin: A, E, C, B1, B2, B6, kwasu foliowego, beta – karotenu, potasu, magnezu, wapnia, fosforu i składników bioaktywnych, w tym antyoksydantów, dlatego też również wykazują właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe, zmniejszają dolegliwości związane z dną moczanową i ryzyko chorób układu sercowo – naczyniowego, otyłości i nowotworów. Publikacje naukowe wskazują, że wiśnie zawierają więcej polifenoli ogółem, natomiast czereśnie są bogatszym źródłem antocjanów.

Czereśnie – kulinarne inspiracje

Czereśnie to równie wdzięczny dodatek w kuchni. Sprawdzą się w ciastach i babeczkach. Sos z czereśniowy będzie wspaniałym uzupełnieniem dań z polędwiczek, a surowe owoce zaskakującym dodatkiem do sałatek.

Sałatka z czereśniami, bobem i kalarepką

Składniki na 2 porcje:

  • 2/3 szklanki ugotowanego oraz obranego bobu,
  • kilka liści sałaty lodowej lub rzymskiej,
  • 1 kalarepka,
  • 2 garście czereśni,
  • 60g sera feta,
  • 4 łyżki syropu klonowego,
  • 2 łyżki soku z limonki,
  • 1 pęczek świeżego estragonu,
  • 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka różowego pieprzu.
  • Sposób wykonania:

Bób ugotować w osolonej wodzie, przestudzić i obrać. Odmierzyć potrzebną ilość. Na talerzu położyć liście sałaty. Kalarepkę zetrzeć na tarce na cienkie płatki, położyć na sałacie, posypać listkami estragonu oraz przepołowionymi i wypestkowanymi czereśniami. Fetę pokroić w kostkę i posypać po sałatce.

Sos:

W miseczce wymieszać oliwę z syropem klonowym, sokiem z limonki, natką, rozgniecionym w moździerzu różowym pieprzem, doprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem, polać po sałatce. Smacznego!

Źródła:

  1. Banaś A., Korus A. Wartości odżywcze i wykorzystanie w żywieniu owoców truskawki i wiśni. Med Rodz 2016; 19 (3): 158 – 162.
  2. Ferretti G. et al. Cherry Antioxidants: From Farm to Table. Molecules 2010; 15: 6993 – 7005.
  3. Kelly D. S., Adkins Y., Laugero K. D. A Review of the Healt Benefits of Cherries. Nutrients 2018; 10, 368.