Alergia pokarmowa to niepożądana i nieprawidłowa reakcja układu immunologicznego występująca po spożyciu pokarmów zawierających alergeny. Zobacz, co może powodować alergię.
Liczba osób cierpiących na alergie z roku na rok wzrasta. Problem dotyczy od 20 do 30% ludzi na świecie. Coraz częściej występują również alergie pokarmowe. Cierpi na nie około 6% dzieci oraz 3 - 4% dorosłych. Podejrzewa się, że liczby te mogą być większe, ponieważ alergie pokarmowe nie zawsze są rozpoznawane.
Alergia pokarmowa to niepożądana i nieprawidłowa reakcja układu immunologicznego występująca po spożyciu pokarmów. Powoduje ona wystąpienie różnych objawów klinicznych. Mogą to być: rekcje skórne (podrażnienie, wysypka, pokrzywka), reakcje ze strony układu oddechowego (katar, nawracające infekcje, zapalenie uszu, obrzęk krtani, astma), układu pokarmowego (nudności, wymioty, biegunka, bóle brzucha) czy reakcje neurologiczne (rozdrażnienie, zaburzenia snu, migrena, bóle głowy).
Przedstawiamy najczęstsze alergeny pokarmowe:
Usługi dla Ciebie
Artykuły powiązane
Czy mak jest zdrowy?
Wigilia to w wielu domach czas na makiełki, kutię, makowce czy strucle. Mak jest mocno zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej, szczególnie w czasie Świąt. Czy to zdrowy smakołyk?
Kompulsywne objadanie się – dieta
Kompulsywne jedzenie polega na przyjmowaniu dużych ilości jedzenia w krótkim czasie. Dowiedz się, jakie mogą być skutki tego zaburzenia.
Co jeść przy zatruciu?
Biegunka, ból, zmęczenie, często odwodnienie. Zatrucia pokarmowe zamieniają życie w koszmar, jak sobie z nimi radzić? Co i jak jeść po zatruciu - mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.
Wzdęcia, niestrawność, zgaga?
Świąteczne potrawy, którym trudno się oprzeć, kuszące zapachy i dużo czasu na jedzenie. W efekcie często wzdęcia, niestrawność i zgaga. Jak sobie z tym poradzić?
Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę
Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!