Jak rozpoznać anoreksję?

Zdrowie

Anoreksja to celowe i świadome ograniczanie ilości spożywanych posiłków w celu utraty masy ciała, przy jednoczesnym zaburzonym postrzeganiu własnej wagi i sylwetki. Co warto wiedzieć o anoreksji? Jak ją rozpoznać?

autor:
mgr Ewa Zygmanowska

Specjalista dietetyki klinicznej i żywienia

Czym jest anoreksja?

Anoreksja czyli jadłowstręt psychiczny często zaczyna się niewinnie, w sposób niezauważalny przez otoczenie. Na początek najczęściej pojawia się decyzja o rozpoczęciu odchudzania, jednak mimo widocznych efektów żadna osiągnięta waga nie daje chorym satysfakcji. Osoby zmagające się z anoreksją mimo znacznej utraty masy ciała, wciąż widzą potrzebę dalszego odchudzania i wprowadzania coraz bardziej restrykcyjnej diety. 

Objawy anoreksji

Wśród objawów anoreksji najbardziej widocznym jest szybka utrata masy ciała. W ciągu miesiąca chorzy mogą stracić od kilku, do nawet kilkunastu kilogramów. Pojawia się także uczucie ciągłego zmęczenia, chorym towarzyszy uczucie chłodu i zimna. Występują bóle głowy, omdlenia, spada ciśnienie tętnicze, odczuwa się też zaburzenia koncentracji. Na skutek niedoborów pokarmowych w organizmie obniża się miedzy innymi poziom białka, żelaza, niedożywienie sprawia że pojawiają się kolejne zaburzenia. U kobiet może dojść do zatrzymania miesiączkowania na dłużej niż trzy kolejne cykle. 

Choroba sprawia, że pogarsza się nie tylko stan fizyczny, ale też stan psychiczny. Pojawia się strach przed potencjalnym zwiększeniem masy ciała, zmienia się postrzeganie własnej sylwetki, rozmiarów i masy ciała. Chorzy unikają też wspólnego spożywania posiłków z rodziną lub bliskimi, często ukrywając swoje problemy przed najbliższymi. 

Czym grozi anoreksja?

Mogą pojawić się między innymi objawy osteoporozy, zaburzenia gospodarki wodno – elektrolitowej, objawy w układzie sercowo – naczyniowym, endokrynologicznym czy pokarmowym. Przy anoreksji dochodzi do nieprawidłowego funkcjonowania układ krwionośnego, wysoce prawdopodobne jest wystąpienie niedokrwienia mięśnia sercowego. W organizmie chorego dochodzi też do zmian hormonalnych, które w konsekwencji mogą prowadzić do niepłodności.

Artykuły powiązane

Zdrowie

Goździki – zdrowie w sezonie jesienno-zimowym

Goździki działają antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie, wspomagają też odporność, dlatego tym bardziej powinny znaleźć miejsce w kuchni w sezonie jesienno – zimowym. Sprawdź działanie goździków i dowiedz się komu goździki będą szczególnie pomocne!

Zdrowie

Ketony w moczu - czy to groźne?

Badanie ogólne moczu tak jak i inne testy laboratoryjne i badania obrazowe, powinny być zawsze interpretowane przez lekarza. Warto jednak dowiedzieć się czym są ketony i z czym może być związana ich obecność w moczu. 

Zdrowie

Sporysz: skuteczny lek czy groźna trucizna?

Sporysz – mała niepozorna przypominające ziarno zboża ciemnobrązowa ‘narośl’ na kłosie żyta powodująca skażenie ziarna substancjami toksycznymi. W przeszłości jego nieświadome spożycie powodowało silne halucynacje i niebezpieczne choroby.

Artykuły polecane dla Ciebie