Co jeść na małopłytkowość?
Małopłytkowość oznacza spadek liczby płytek krwi. Może prowadzić do anemii i trudnych do zatrzymania krwawień. Poza podejmowanym leczeniem, korzystnie na liczbę płytek krwi wpłynie odpowiednia dieta.
Spis treści:
- Płytki krwi (trombocyty)
- Małopłytkowość co to jest?
- Dieta przy trombocytopenii
- Małopłytkowość a Witamina B12
- Małopłytkowość a kwas foliowy
- Małopłytkowość a żelazo
- Małopłytkowość a witamina C
- Małopłytkowość a witamina D
- Małopłytkowość a witamina K
- Małopłytkowość a kwasy omega-3
- Małopłytkowość a trawa pszeniczna i chlorofil
- Granat, papaja i trawa pszeniczna
- Produkty obniżające liczbę płytek krwi
- Jak zmniejszyć starty witamin?
- Małopłytkowość - pomysł na posiłki
Płytki krwi (trombocyty)
Płytki krwi to najmniejsze elementy morfotyczne krwi. Ich funkcja sprowadza się do uczestnictwa w tworzeniu czopu płytkowego w miejscu uszkodzenia naczynia krwionośnego oraz procesach krzepnięcia krwi.
Małopłytkowość co to jest?
Małopłytkowość, inaczej trombocytopenia, to obniżenie liczby płytek krwi poniżej normy. Ich ilość powinna wynosić powyżej 150x109/l. Objawia się krwawieniami, krwiakami oraz wybroczynami skórnymi. Może prowadzić do anemii.
Dieta przy trombocytopenii
Podejmowane leczenie można wesprzeć odpowiednią dietą. Dobrze skomponowane posiłki dostarczą witamin oraz składników mineralnych: kwasu foliowego, witaminy B12, C, D, K oraz żelaza, kwasów omega – 3 i chlorofilu. Niezbędnych do wytwarzania trombocytów, a także sprzyjających ich powstawaniu. Ważny jest również sposób przygotowania potraw, aby zminimalizować straty składników odżywczych.
Małopłytkowość a Witamina B12
Źródłami witaminy B12 są jedynie produkty pochodzenia zwierzęcego. Szczególnie bogate w witaminę B12 są podroby. A ponadto znajduje się ona również w: wołowinie, wieprzowinie, jajach, rybach (pstrąg, łosoś, tuńczyk, śledź, sandacz), małżach, mleku i jego przetworach.
Małopłytkowość a kwas foliowy
Kwas foliowy jest witaminą niezbędną dla prawidłowej produkcji komórek krwi. Jego bogatym źródłem są: fasola czarne oczko, fasola biała, orzechy, soczewica, ciecierzyca, sałata rzymska, natka pietruszki, szpinak, brukselka, kalafior, buraki, komosa ryżowa, drożdże, nieaktywne płatki drożdżowe, nasiona słonecznika, kasza gryczana, jaglana, daktyle, awokado, pomarańcze, a także mięso. Aby zwiększyć przyswajalność kwasu foliowego warto go dostarczać wraz z witaminą C, B6 i B12.
Małopłytkowość a żelazo
Najlepszymi źródłami żelaza są produkty pochodzenia zwierzęcego: wołowina, wieprzowina, podroby, jaja ryby oraz ostrygi. Przyswajalność wynosi 20%. Dobrymi roślinnymi źródłami żelaza są: soja, zboża, zioła, owoce, zielone warzywa, kukurydza, groch, czarna fasola, kakao. Jednak przyswajalność jest na poziomie zaledwie 1-5%. Można ją zwiększyć przez dodatek produktów zawierających witaminę C.
Małopłytkowość a witamina C
Witamina C jest składnikiem nie tylko ważnym dla odporności. Pomaga również w prawidłowym funkcjonowaniu płytek krwi. Zwiększa przyswajalność żelaza. Do jej źródeł należą: cytrusy, maliny, truskawki, porzeczki, jabłka, papryka, dzika róża, natka pietruszki, brukselka, kalarepa, kapusta.
Małopłytkowość a witamina D
Witamina D oprócz zapewnienia prawidłowej budowy układu kostnego wpływa również na komórki szpiku kostnego. Według japońskiego badania witamina D odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu krwiotwórczych komórek macierzystych, komórek szpiku kostnego biorących udział w produkcji czerwonych i białych krwinek oraz płytek krwi. Jej źródłami są: tłuste ryby i jaja. Jej ilość dostarczana z dietą nie zaspokaja dziennego zapotrzebowania. W miesiącach letnich uzupełniana jest przez syntezę skórną. W okresie jesienno – zimowym zaleca się jej suplementację.
Małopłytkowość a witamina K
W przypadku osób zagrożonych niedoborem witaminy K warto zadbać o obecność w jadłospisie produktów będących jej źródłem. A mianowicie: jarmużu, szpinaku, natki pietruszki, kapusty, sałaty, mięsa. Odpowiednia ilość witaminy K może przyczynić się do wzrostu liczby płytek krwi.
Małopłytkowość a kwasy omega-3
Produkty bogate w kwasy omega-3 zwiększają odporność organizmu i mogą również korzystnie wpływać na ilość płytek krwi. Dobrymi ich źródłami są: tłuste ryby i olej lniany.
Małopłytkowość a trawa pszeniczna i chlorofil
Badania wskazują, że chlorofil może również wspomagać wytwarzanie płytek krwi. Jest on antyoksydantem. Bardzo często jako polecany produkt będący jego źródłem pojawia się trawa pszeniczna. Jednak w diecie uwzględnić można również inne produkty dostarczające duże ilości chlorofilu. A mianowicie: szpinak, jarmuż, sałatę, kapustę, natkę pietruszki czy koperek. Lepszy efekt da picie świeżo wyciśniętego soku lub smoothie niż zjedzenie surowych bądź ugotowanych warzyw.
Granat, papaja i trawa pszeniczna
Produktami, które korzystnie wpływają na liczbę płytek krwi są granat i papaja. Warto w jadłospisie ująć również sok z marchwi oraz buraków. Zwiększa on produkcje komórek krwi.
Produkty obniżające liczbę płytek krwi
Niektóre produkty spożywcze i składniki żywności mogą obniżać liczbę płytek krwi. W małopłytkowości warto wyeliminować z diety: alkohol, aspartam, sok żurawinowy, tahini ( pasta z prażonego sezamu), chininę ( składnik toników, gorzkiej cytryny i gorzkich melonów).
Jak zmniejszyć starty witamin?
Dzięki odpowiedniemu sposobowi przygotowania potraw można zmniejszyć starty niezbędnych składników. W ten sposób zwiększając ilość dostarczanych witamin i składników mineralnych. Kwas foliowy ulega niszczeniu wskutek działania wysokiej temperatury. Podobnie jak witamina B12 czy witamina C. Duża ich część wypłukiwana jest też z wodą. Jako obróbkę termiczną zaleca się gotowanie na parze. Zgodnie z wynikiem badań straty kwasu foliowego w wyniku gotowania szpinaku oraz brokułów na parze są niewielkie w porównaniu z surowymi warzywami. Nie zaobserwowano strat kwasu foliowego w czasie grillowania wołowiny. Warzywa i owoce zaleca się spożywać w jak największej ilości w postaci surowej lub w postaci soków. A ich gotowanie zaczynać od wrzącej wody.
Małopłytkowość - pomysł na posiłki
Przykładowo dobrym sposobem na dostarczenie sporej dawki kwasu foliowego będzie smoothie ze szpinaku, natki pietruszki i pomarańczy. Czy też sok z buraka i jabłka, który będzie również źródłem żelaza. Do kanapek można przygotować pastę lub pasztet z ciecierzycy i soczewicy w połączeniu z mięsem, które dostarczy witaminy B12 i żelaza oraz papryką – źródłem witaminy C. Dodać można do niej oleju lnianego zawierającego kwasy omega – 3. Idealnym daniem obiadowym będzie chuda wołowina z komosą ryżową, sałatką z buraczków, czerwonej papryki i natki pietruszki skropionej olejem lnianym.
Usługi dla Ciebie
Artykuły powiązane
Czy mak jest zdrowy?
Wigilia to w wielu domach czas na makiełki, kutię, makowce czy strucle. Mak jest mocno zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej, szczególnie w czasie Świąt. Czy to zdrowy smakołyk?
Kompulsywne objadanie się – dieta
Kompulsywne jedzenie polega na przyjmowaniu dużych ilości jedzenia w krótkim czasie. Dowiedz się, jakie mogą być skutki tego zaburzenia.
Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę
Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!
Wzdęcia, niestrawność, zgaga?
Świąteczne potrawy, którym trudno się oprzeć, kuszące zapachy i dużo czasu na jedzenie. W efekcie często wzdęcia, niestrawność i zgaga. Jak sobie z tym poradzić?
Co jeść przy zatruciu?
Biegunka, ból, zmęczenie, często odwodnienie. Zatrucia pokarmowe zamieniają życie w koszmar, jak sobie z nimi radzić? Co i jak jeść po zatruciu - mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.