Czy istnieją produkty przyspieszające odchudzanie? Podpowiadamy!
W celu redukcji wagi kluczowe jest przestrzeganie diety, czyli dostarczanie organizmowi mniejszej ilości energii niż jej potrzebuje. Zwykle na efekty odchudzania trzeba poczekać. Czy jednak istnieją produkty, które przyspieszają odchudzanie? Jakie to produkty? Wyjaśniamy to w poniższym artykule.
Spis treści:
Nadwaga jest efektem dostarczania organizmowi większej ilości energii, niż jest on w stanie spalić. Zapotrzebowanie energetyczne zależy od kilku czynników, między innymi od aktualnej wagi oraz prowadzonego trybu życia. Więcej energii spala osoba, która ciężko pracuje fizycznie lub uprawia sport niż taka, która ma siedząca pracę, a jedyną jej aktywnością jest kilkuminutowy spacer.
Zapotrzebowanie energetyczne organizmu zależne jest także od płci (kobiety potrzebują mniej energii niż mężczyźni) oraz zmienia się z wiekiem. Im jesteśmy starsi, tym mniej energii potrzebujemy, powinniśmy więc z wiekiem ograniczać kaloryczność posiłków. Jeżeli tego nie robimy, po jakimś czasie skutkuje to nadwagą.
Skuteczny sposób na odchudzanie polega na stosowaniu diety, która dostarcza wszystkich potrzebnych składników pokarmowych (czyli białek, tłuszczów i węglowodanów oraz witamin i mikroelementów), ale jednocześnie dostarcza mniej energii niż wynosi zapotrzebowanie organizmu. Wówczas organizm spala nagromadzone tłuszcze, co skutkuje redukcją wagi
Czy istnieją produkty przyspieszające odchudzanie?
W skutecznym prowadzeniu procesu zrzucania wagi pomaga aktywność fizyczna. Niektóre osoby stosują także w tym celu specjalne produkty na odchudzanie. Czy słusznie?
W internecie można znaleźć informacje na temat różnych substancji odchudzających. Mogą to być produkty zawierające składniki bioaktywne o różnorodnym oddziaływaniu, na przykład pęczniejące w przewodzie pokarmowym, hamujące apetyt, biorące udział w gospodarce węglowodanowej, powodujące spalanie rezerw tłuszczowych czy ograniczające przyswajanie tłuszczu pochodzącego ze spożywanych produktów.
Zdarza się, że niektóre z produktów reklamowanych jako odchudzające to specyfiki, których działanie nie zostało udowodnione, poza tym wywołują one często negatywne skutki uboczne. Ich przyjmowanie może więc prowadzić do poważnych zaburzeń zdrowotnych, a nawet do śmierci.
Oczywiście, na rynku dostępne są także bezpieczne suplementy diety, czyli produkty uzupełniające dietę, które mogą pomóc w odchudzaniu.
W Polsce nadzór nad wprowadzaniem do obrotu handlowego suplementów diety sprawuje Główny Inspektorat Sanitarny. Obowiązkiem tej instytucji jest rejestracja produktu, kontrola jego zgodności z wymaganiami prawa żywnościowego oraz badanie, czy suplement diety nie ma właściwości produktu leczniczego. Niestety, w przeciwieństwie do leków suplementy diety nie są szczegółowo badane przed wejściem na rynek. W przypadku podejrzenia występowania wady, Główny Inspektorat Sanitarny wszczyna odpowiednie postępowanie, lecz do czasu jego zakończenia producent nie ma obowiązku wycofania produktu z rynku.
Suplementy diety, aby zostać wprowadzone do obrotu, muszą spełniać wymagania Ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia z 25 sierpnia 2006 roku (Dz.U. z 2010 r. nr 136, poz. 914 z późn. zm.), rozporządzenia ministra zdrowia w sprawie składu oraz oznakowania suplementów diety z 9 października 2007 roku (Dz.U. z 2007 r. nr 196, poz. 1425 z późn. zm.) a także rozporządzenia ministra rolnictwa i rozwoju wsi z 23 grudnia 2014 roku w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz.U. 2015 poz. 29).
Jakie produkty przyspieszają odchudzanie? Zarejestrowane produkty wspomagające odchudzanie to środki spożywcze, które uzupełniają dietę o substancje wykazujące efekt fizjologiczny. Do najczęściej stosowanych składników bioaktywnych zawartych w takich suplementach należą: chrom, ekstrakt z zielonej herbaty, ekstrakt z gorzkiej pomarańczy, L-karnityna i błonnik.
Badania wykazały, że suplementacja błonnikiem wpływa pozytywnie na efektywność leczenia otyłości. U osób przyjmujących suplementy zawierające błonnik, które miały zdiagnozowaną chorobę metaboliczną, stwierdzono znaczący spadek masy ciała. Z kolei badania skuteczności działania chromu, L-karnityny, ekstraktu z zielonej herbaty oraz ekstraktu z gorzkiej pomarań-czy dają rozbieżne wyniki. Pojawia się natomiast coraz więcej informacji o potencjalnych skutkach ubocznych. Przykładowo spożywanie wysokich dawek ekstraktu z zielonej herbaty może powodować poważne uszkodzenie wątroby (szczególnie jeśli suplement przyjmowany jest na pusty żołądek).
Suplementy diety można stosować pomocniczo jako uzupełnienie diety. Natomiast komponując jadłospis warto w nim uwzględniać naturalne produkty żywnościowe, które dzięki swoim właściwościom wspierają i ułatwiają proces odchudzania. Jakie to produkty?
Jakie grupy produktów na szybkie odchudzanie?
Produkty wspomagające zrzucanie wagi, to takie, które powodują uczucie sytości, a jednocześnie zawierają mało kalorii, są to produkty zawierające dużo błonnika, czyli warzywa.
Jakie produkty można więc polecić na odchudzanie? Mogą to być takie warzywa jak sałata, rzodkiewki, brokuły, seler, szpinak, kalafior, buraki, pomidory czy papryka.
Walkę z niepotrzebnymi kilogramami wspomaga także spożywanie świeżych owoców. Można urozmaicać swoje posiłki również owocami suszonymi, lecz ich spożycie nie powinno być zbyt duże z uwagi na wyższą zawartość cukru. Lepiej unikać natomiast spożywania soków, nektarów i napojów, gdyż są one pozbawione błonnika, przez co nie dają uczucia sytości. Zalecane są również orzechy i migdały, jednak w niewielkich ilościach, ze względu na ich dużą kaloryczność.
Kolejną grupą produktów, którą warto wdrożyć w przypadku chęci redukcji masy ciała, są pełnoziarniste produkty zbożowe. W przeciwieństwie do ich "białych" odpowiedników są bogatym źródłem omawianego wcześniej błonnika, zawierają spore ilości białka, a także dostarczają wielu witamin i składników mineralnych kluczowych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu (między innymi witamin z grupy B, żelaza, cynku, magnezu, potasu, selenu). Mimo panujących obecnie trendów promujących diety niskowęglowodanowe, badania jednoznacznie wskazują, iż ograniczenie węglowodanów nie powoduje lepszych efektów w odchudzaniu.
Produkty na odchudzanie to też produkty o dużej zawartości białka, które przyspieszają przemianę materii, czyli ryby, jaja, chude mięso (na przykład drobiowe i cielęce), niskotłuszczowe produkty mleczne (bez dodatku cukru), nasiona roślin strączkowych, napój sojowy, tofu. Zwiększanie ilości białka ogranicza utratę masy mięśniowej, a także korzystnie wpływa na sytość poposiłkową, co pomaga ograniczać podjadanie między posiłkami.
Poznaj najlepsze produkty na odchudzanie!
Do naturalnych produktów, które były szeroko badane w kontekście redukcji masy ciała zaliczamy zieloną herbatę. Ochotnicy, którzy w ramach badań przyjmowali przez 12 tygodni ekstrakt zielonej herbaty, mieli niższą masę ciała i mniejszą ilość tkanki tłuszczowej.
Tak działa składnik zielonej herbaty zwany EGCG (czyli galusan epigallokatechiny – organiczny związek chemiczny z grupy flawonoidów, polifenol pochodzenia roślinnego), który pozwala zarówno redukować już istniejącą tkankę tłuszczową jak i zapobiega tworzeniu się nowej. Natomiast polifenole zawarte w zielonej herbacie wpływają na wchłanianie składników w przewodzie pokarmowym, hamując aktywność enzymów, które rozkładają wielocukry oraz trawiących tłuszcze. W rezultacie zmniejsza się przyswajanie tłuszczu w jelitach. EGCG zmniejsza także rozpuszczalność cholesterolu w kwasach żółciowych, co skutkuje obniżeniem jego poziomu we krwi.
Ma również silne działanie przeciwnowotworowe.
Niestety, nie wszystkie badania wykazały takie rezultaty. Metaanaliza uwzględniająca badania na różnych populacjach nie wykazała znaczącej utraty masy ciała w wyniku spożywania zielonej herbaty. Wyjątek stanowili mieszkańcy Japonii.
Produktami potencjalnie pomocnymi w redukcji masy ciała są również zamienniki cukru. Część z nich posiada mniejszą ilość kilokalorii od zwykłego cukru stołowego (np. ksylitol o 40% mniej), inne zaś są praktycznie bezkaloryczne (np. erytrytol).
Na polskim rynku istnieją również specjalnie dobrane mieszanki ziołowe, które po zastosowaniu mają wspomagać redukcję masy ciała. Zwykle są to jednak zioła o działaniu moczopędnym i przeczyszczającym, a utrata masy ciała po ich zastosowaniu nie jest wynikiem utraty tkanki tłuszczowej. Ponadto długotrwałe stosowanie ziół działających moczopędnie i przeczyszczająco może skutkować działaniami niepożądanymi, takimi jak zaburzenia elektrolitowe oraz upośledzenie czynności wątroby i nerek.
Warto także pamiętać o dodawaniu do potraw takich przypraw jak czarny pieprz, kurkuma, chili, cynamon, imbir czy bazylia, mogą to być w pewnym stopniu także produkty przyspieszające odchudzanie.
Do produktów wspomagających redukcję masy ciała zaliczany jest także ocet jabłkowy, chociaż jego działanie w tym zakresie nie zostało udowodnione za pomocą rzetelnych badań naukowych, podobnie jak działanie przeciwzapalne i obniżające poziom cholesterolu.
Warto podkreślić, że wymienione produkty wspomagają jedynie działania mające na celu zredukowanie nadmiernej masy ciała.
Jeżeli chcielibyśmy stosować produkty na szybkie odchudzanie, to trzeba wyraźnie powiedzieć, że nie ma takich produktów. Podstawą do osiągnięcia w tym zakresie sukcesu jest przede wszystkim zmiana stylu życia, polegająca na stosowaniu odpowiedniej diety oraz aktywności fizyczna.
Źródła:
Waszkiewicz-Robak B., Świderski F., Preparaty wspomagające odchudzanie na polskim rynku, Przemysł Spożywczy, 2003, T. 57, nr 9, 18-22
Maszewska M., Florowska A., Pekul J., Suplementy diety wspomagające odchudzanie, Przemysł Spożywczy, 2019, T. 73, nr 4
Całka J., A. Zasadowski, J. Juranek, Niektóre aspekty leczniczego działania zielonej herbaty, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 2008, XLI (1), 5-14
Platta A., Rola diety bogatoresztkowej w profilaktyce i leczeniu zaparć, otyłości, cukrzycy i chorób układu sercowo-naczyniowego, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, 2014, 86, 154-166
Baraniak J., Kania-Dobrowolska M., Działanie moczopędne wybranych surowców roślinnych, Postępy Fitoterapii, 2019; 20(3), 194-198
Wnęk D., Ocet jabłkowy – właściwości i przygotowanie, Medycyna Praktyczna
Stępień K.A., Niewiarowski J., Harasimiuk A., Powszechność suplementów diety a zagroże-nia związane z ich zastosowaniem. Biuletyn Wydziału Farmaceutycznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, 2019, 9:51-59.
Wierzejska R., Suplementy diety – panaceum na współczesne dolegliwości zdrowotne czy triumf reklamy? Medycyna Rodzinna, 2017, 2, 136-142.
Durbas M., Suplementy diety wspomagające odchudzanie, Medycyna Praktyczna
Jurgens T.M., Whelan A.M., Killian L. i wsp., Green tea for weight loss and weight mainte-nance in overweight or obese adults (Review), "Cochrane Database Syst. Rev." 12, 2012.
Usługi dla Ciebie
Artykuły powiązane
Wzdęcia, niestrawność, zgaga?
Świąteczne potrawy, którym trudno się oprzeć, kuszące zapachy i dużo czasu na jedzenie. W efekcie często wzdęcia, niestrawność i zgaga. Jak sobie z tym poradzić?
Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę
Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!
Kompulsywne objadanie się – dieta
Kompulsywne jedzenie polega na przyjmowaniu dużych ilości jedzenia w krótkim czasie. Dowiedz się, jakie mogą być skutki tego zaburzenia.
Czy mak jest zdrowy?
Wigilia to w wielu domach czas na makiełki, kutię, makowce czy strucle. Mak jest mocno zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej, szczególnie w czasie Świąt. Czy to zdrowy smakołyk?
Co jeść przy zatruciu?
Biegunka, ból, zmęczenie, często odwodnienie. Zatrucia pokarmowe zamieniają życie w koszmar, jak sobie z nimi radzić? Co i jak jeść po zatruciu - mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.