Granat zdrowia - zastosowanie i właściwości granatu

Dieta i odżywianie

Owoc granatu w starożytności stanowił symbol płodności i długowieczności. Zyskał miano rajskiego owocu. Esencję granatu stanowią jego pestki, których każdy granat skrywa od 400 do 800. Stanowi bardzo cenny składnik diety za sprawą polifenoli, czyli przeciwutleniaczy. Sprawdź jak granat może wpływać na Twój organizm. Dlaczego i w jaki sposób granat może podnieść odporność organizmu? Czy granat faktycznie jest jednym z najzdrowszych owoców na naszym rynku?

autor:
Redakcja enelzdrowie

Granat – składniki odżywcze

Owoc granatu zawiera aż od 10 do 20% cukrów, a ponadto około 2 do 5% kwasów organicznych (w tym przede wszystkim jabłkowego i cytrynowego) oraz 1,5% białek. Jest źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B6, B12, kwas foliowy, kwas pantotenowy), witaminy A, C, E i beta- karotenu. W granacie znajdują się też takie składniki mineralne jak: wapń, potas, cynk, miedź i selen. Dodatkowo granat to bogactwo związków fenolowych i flawonoidów, w tym niezwykle ważnych antocyjanów. W 100 g granat dostarcza 83 kcal, a jego indeks glikemiczny wynosi 54, a więc zaliczany jest to produktów o niskim indeksie glikemicznym.

Granat – wpływ na zdrowie

Ze względu na obecność związków fenolowych oraz flawonoidów granat charakteryzuje się silnymi właściwościami przeciwutleniającymi. Przypisuje się mu właściwości: przeciwzapalne, hipoglikemiczne (obniżające stężenie glukozy we krwi), kardioochronne (hipotensyjne, hipolipemiczne) i przeciwnowotworowe. W badaniach wykazano, że spożywanie soku z granatu powoduje obniżenie stężenia trójglicerydów, obniżenie cholesterolu całkowitego i frakcji LDL. Dlatego też uważa się, że jest on czynnikiem zmniejszającym ryzyko miażdżycy i innych chorób układu krążenia. Dowiedziono też, że sok z granatu redukuje poziom glukozy i insulinooporność. Ponadto granat pozytywnie oddziałuje na florę bakteryjną, przyczyniając się do wzrostu bakterii probiotycznych. Wykazuje również właściwości antybakteryjne, najsilniejsze wobec Staphylococcus aureus (gronkowiec złocisty) oraz przeciwgrzybicze przeciw Candida albicans. Udokumentowano też działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne soku z granatu na płytkę nazębną. Granat może być pomocny w leczeniu choroby zwyrodnieniowej stawów oraz raka prostaty. Wykazano, że sok z granatu może łagodzić biegunkę wywołaną stanem zapalnym, jak również sam stan zapalny przewodu pokarmowego. Spożywanie granatu może też poprawiać pamięć.

Granat w kosmetyce

Owoc i skórka granatu znalazły zastosowanie również w przemyśle kosmetycznym. Są cennym składnikiem kosmetyków pielęgnacyjnych. Granat korzystnie wpływa na skórę ze względu na działanie przeciwzapalne, zapobiega też powstawaniu przebarwień skóry i opóźnia starzenie się skóry dzięki zawartości polifenoli.

Olej z nasion granatu

Dobroczynnym działaniem na skórę charakteryzuje się olej z nasion granatu tłoczony na zimno. Pomaga eliminować wolne rodniki, działa łagodząco i odnawiająco. Kosmetyki z jego udziałem sprawiają, że skóra jest lepiej nawilżona, odżywiona, odświeżona i szybciej się regeneruje. Stanowi dodatek do preparatów przeznaczonych do cery trądzikowej, przeciw oparzeniom słonecznym oraz zranieniom skóry. Stosowany jest również w leczeniu trądziku różowatego. Charakteryzuje się też dobroczynnym działaniem na skórę dojrzałą, ponieważ wykazuje właściwości przeciwzmarszczkowe.

Granat – jaki owoc wybrać?

Jakość owoców granatu zależna jest od zawartości cukru, kwasów w soku, a także wielkości i koloru skórki. Owoce wysokiej jakości powinny się charakteryzować atrakcyjną skórką, małymi lub miękkimi pestkami w otoczce, brakiem oparzeń słonecznych, pęknięć oraz skaleczeń. Słodkie granaty mają skórkę żółtawo – zieloną, natomiast kwaśne i słodko – kwaśne czerwonawą.

Granat – kulinarne inspiracje

Granat doskonale smakuje na surowo, cenne składniki dostarczy także w postaci soku lub syropu. Może być dodatkiem do deserów i sałatek, wówczas najlepiej łączyć go z cytrusami. W wersji wytrawnej sprawdzi się w towarzystwie awokado, kaszy jaglanej, sera pleśniowego, fety, ricotty. Będzie też dobrym dodatkiem do mięs.

Sałatka z awokado i granatem

Składniki:

  • dowolny mix sałat,
  • 1 awokado,
  • 1/3 granatu,
  • 4 rzodkiewki
  • Sos winegret:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka octu winnego,
  • sól,
  • pieprz,
  • pół ząbka czosnku.

Sposób przygotowania:

Sałatę umyć, przełożyć do miski, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z połową sosu winegret. Wyłożyć na dwa talerze. Awokado pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą oraz pieprzem, dodać do sałaty. Rzodkiewki pokroić w plasterki, wyłuskać pestki granaty, dodać do sałatki. Polać resztą sosu winegret.

Źródła:

  1. Zielonka – Brzezicka J. Wybrane owoce jako źródło cennych składników stosowanych w kosmetologii. Post Fitoter 2017; 18 (2): 126 – 131.
  2. Kulczyński B., Gramza – Michałowska A. Granat – Tropikalny owoc boagty w związki bioaktywne o właściwościach prozdrowotnych. Nauka Przyroda Technologie 2015; 9 (3). 
  3. Boniakowska I. et al. rodukty naturalne dobroczynne i cenne dla kosmetologii: miód i produkty pszczele, czekolada, owoce granatu i winogron oraz aloes. Studenckie zeszyty naukowe. Kosmetologia 2016; 1 (1): 28 – 46. 
  4.  Ergun M. Pomegranate. Tropical and Subtropical Fruits: Postharvest Physiology, Processing and Packaging. John Wiley & Sons, 2012.
  5. Kumari A. et al. Pomegranate ( Punica granatum) – Overview. International Journal of Pharmaceutical and Chemical Sciences. 2012; 1 (4): 1218 – 1222.

Artykuły powiązane

Dieta i odżywianie

Czy mak jest zdrowy?

Wigilia to w wielu domach czas na makiełki, kutię, makowce czy strucle. Mak jest mocno zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej, szczególnie w czasie Świąt. Czy to zdrowy smakołyk?

Dieta i odżywianie

Co jeść przy zatruciu?

Biegunka, ból, zmęczenie, często odwodnienie. Zatrucia pokarmowe zamieniają życie w koszmar, jak sobie z nimi radzić? Co i jak jeść po zatruciu - mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.

Dieta i odżywianie

Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę

Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!

Artykuły polecane dla Ciebie