Bursztynowe zdrowie - rodzaje miodu

dieta

Miód to bogate źródło składników prozdrowotnych. W zależności od rodzaju może on wywierać różny wpływ na organizm – wspierać odporność albo przeciwdziałać chorobom serca.

Głównym składnikiem miodu jest fruktoza. Ponadto w jego skład wchodzą glukoza, sacharoza i maltoza. Cukry stanowią około 85% jego zawartości. Miód to jednak nie tylko cukier. Jest również źródłem substancji azotowych: enzymów, aminokwasów i alkaloidów. Na tym jednak nie koniec. W skład miodu wchodzą także kwasy, substancje pektynowe, składniki mineralne (potas, fosfor, wapń, chlor, siarka, magnez, miedź, mangan, jod, cynk, kobalt, żelazo), barwniki, substancje aromatyczne oraz witaminy (B1, B2, B3, B6, PP, biotyna, witamina E i C).

Na przeziębienie miód lipowy

Miód lipowy jest najchętniej jadanym miodem w Polsce. Wykazuje silne właściwości antybiotyczne. Charakteryzuje się również działaniem napotnym, przeciwkaszlowym, przeciwgorączkowym, przeciwskurczowym i wykrztuśnym. Może być więc wykorzystywany w leczeniu przeziębień, grypy, zapalenia płuc oraz oskrzeli. Badania wykazały jego korzystny wpływ na usuwanie takich drobnoustrojów chorobotwórczych, jak: paciorkowce, gronkowce, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae oraz drożdżoidalne grzyby. Wspomagająco może być stosowany także w chorobach sercowo-naczyniowych.

Dzięki działaniu moczopędnemu miód lipowy usuwa obrzęki i zmniejsza ciśnienie tętnicze krwi. Z powodzeniem stosuje się go też w leczeniu schorzeń układu moczowego. Pozytywnie wpływa również na układ nerwowy, zwłaszcza przy nadpobudliwości nerwowej, nerwicy, stresie i bezsenności.

Miód manuka na grypę i ospę

Miód manuka wytwarzany jest z nektaru kwiatów krzewu manuka. Wykazuje silne działanie antybakteryjne. Stosowanie miodu manuka razem z antybiotykami może znacząco poprawić wyniki leczenia. Związki fenolowe w nim zawarte są przeciwutleniaczami i działają przeciwzapalnie. Miód manuka stosowany na rany wykazuje działanie immunostymulujące, przeciwdrobnoustrojowe i przeciwzapalne. Przyspiesza usuwanie martwych komórek i gojenie się ran oraz zmniejsza blizny. Stanowi skuteczne wsparcie w leczeniu owrzodzeń i odleżyn. Charakteryzuje się również właściwościami przeciwwirusowymi i przeciwgrzybiczymi. W badaniach wykazano jego skuteczność w zwalczaniu infekcji wywołanych wirusem ospy wietrznej. Miód manuka hamuje również replikację wirusa grypy, przez co skutecznie wspiera powrót do zdrowia.

Miód akacjowy na regenerację

Miód akacjowy zaleca się w celu regeneracji zarówno po wysiłku fizycznym, jak i umysłowym, ponieważ doskonale wzmacnia oraz wycisza organizm. To jednak nie koniec jego zalet. Korzystnie wpływa także na układ pokarmowy. Może być stosowany wspomagająco w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy. Miód akacjowy regeneruje błonę śluzową, zwiększa produkcję śluzu i poprawia sprawność żołądka i dwunastnicy. Ponadto pomaga w problemach z trawieniem, przy nadmiernej produkcji soku żołądkowego, skurczach oraz zapaleniu żołądka i jelit. Skutecznie też niszczy gronkowce, paciorkowce i laseczki zgorzeli gazowej, dlatego może być stosowany w leczeniu ran i schorzeń skóry.

W chorobach serca miód rzepakowy

Miód rzepakowy jest drugim najczęściej stosowanym miodem w Polsce. Wykazuje korzystne działanie na układ krwionośny. Usprawnia dostarczanie do mięśnia sercowego tlenu i składników odżywczych. Zwiększa potencjał skurczu serca. Pomaga zmniejszyć obrzęki, przez co obniża ciśnienie tętnicze krwi. Hamuje również rozwój miażdżycy. Dzięki zawartości boru sprzyja prawidłowemu metabolizmowi kostnemu oraz pracy tarczycy i śledziony. Poprawia funkcjonowanie pęcherzyka żółciowego i przemianę tłuszczów w wątrobie.

Miód rzepakowy wspomaga usuwanie toksyn. Skutecznie pomaga w leczeniu bakteryjnego zapalenia dróg oddechowych, osłabiając kaszel i podnosząc odporność. Jego stosowanie zaleca się w zaburzeniach nerek i układu moczowego, stanach zapalnych żołądka oraz dwunastnicy, w przebiegu choroby wrzodowej.

Miód wrzosowy w chorobach układu moczowego

Miód wrzosowy charakteryzuje się silnymi właściwościami antyoksydacyjnymi. Może być jadany przez osoby chorujące na cukrzycę typu II. Szczególnie polecany jest w schorzeniach nerek, miedniczek nerkowych, układu moczowego i gruczołu krokowego. Wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i moczopędne, co sprawia, że skutecznie pomaga w problemach z oddawaniem moczu, przy zapaleniu pęcherza moczowego, kamicy nerkowej i obrzękach. Usuwa toksyczne produkty przemiany materii i usprawnia diurezę.

Miód wrzosowy może być również stosowany pomocniczo w leczeniu chorób układu oddechowego: zapaleniu gardła, migdałków podniebiennych i śluzówki jamy ustnej. Poprawia trawienie i wchłanianie składników odżywczych. W zaparciach i biegunkach wspomaga regenerację flory bakteryjnej. Stymuluje też układ odpornościowy i pomaga w leczeniu chorób skórnych, np. trądziku.

Miód gryczany na niedokrwistość

Miód gryczany odgrywa ważną rolę w prewencji chorób sercowo-naczyniowych oraz w leczeniu niedokrwistości z niedoboru żelaza. Nie tylko poprawia wytrzymałość, elastyczność i przepuszczalność ścian naczyń włosowatych, ale też, dzięki usuwaniu wolnych rodników, hamuje rozwój miażdżycy. Zapobiega powstawaniu wybroczyn, pękaniu naczyń oraz wylewom. Wspomaga leczenie dusznicy bolesnej, nerwicy żołądka i serca.

Regularnie spożywany miód gryczany powoduje wzrost stężenia hemoglobiny we krwi. Badania wykazały, że może też wspomagać odbudowę kości po złamaniach oraz chronić przed chorobami nowotworowymi. Miód gryczany jest również wskazany w infekcjach przebiegających z gorączką. Jego spożywanie poprawia pamięć oraz wzrok.

Miód nie dla wszystkich

Ze względu na zagrożenie botulizmem dziecięcym miodu nie należy podawać dzieciom przed ukończeniem pierwszego roku życia. U osób z alergią na pyłek pszczeli lub białko pszczele może także wystąpić współwrażliwość na miód. Rozsądek w jego spożywaniu należy zachować również w przypadku cukrzycy.

Artykuły powiązane

dieta

Marchew na jesień!

Wspomaga odporność, poprawia wzrok, działa ochronnie na układ sercowo – naczyniowy. To nie jedyne zalety tego pomarańczowego warzywa. Koniecznie włącz je do jesiennego menu i wypróbuj nasz przepis na ciasto marchewkowe.

dieta

Zioła na zdrowie i dobre samopoczucie

Lubczyk, pokrzywa, skrzyp polny, lawenda czy żeń – szeń stanowią wartościowy dodatek do codziennej diety. Sprawdź, jak zioła mogą pomóc zadbać o zdrowie i dobre samopoczucie dla Ciebie i Twoich bliskich.

dieta

Zdrowe odchudzanie!

Jakie błędy najczęściej popełniamy przy odchudzaniu? O czym warto pamiętać gubiąc zbędne kilogramy? Jak zdrowo się odchudzać mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.

dieta

Rzeżucha - superfood nie tylko na święta

Dla wielu osób rzeżucha to po prostu nieodłączny element świątecznej dekoracji i tradycja. Warto jednak wiedzieć, że rzeżuchę śmiało można włączyć do grupy “superfood”. Dzięki składnikom odżywczym i bioaktywnym rzeżucha stanowi cenny element diety korzystnie wpływający na funkcjonowanie organizmu. Wskazana jest szczególnie w okresie wiosennego przesilenia.

Artykuły polecane dla Ciebie