Rokitnik jest rośliną charakteryzującą się nie tylko wysoką wartością odżywczą, ale również bogactwem składników bioaktywnych, w tym antyoksydantów o dobroczynnym wpływie na zdrowie. Rokitnik jest skutecznym elementem profilaktyki oraz leczenia wielu chorób, w tym hipercholesterolemii. Wpływa także korzystnie na stan skóry.
Spis treści:
- Rokitnik - właściwości
- Rokitnik - zastosowanie
- Olej z rokitnika - dawkowanie
- Olej rokitnikowy – przeciwwskazania
- Rokitnik w kuchni
Rokitnik - właściwości
Rokitnik zwyczajny jest drzewem, którego każda część charakteryzuje się obecnością składników biologicznie aktywnych: witamin, flawonoidów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także składników mineralnych. Sprawiają one, że rokitnik wykazuje właściwości: przeciwutleniające, przeciwnowotworowe, hepatoochronne ( działa ochronnie na wątrobę), kardioochronne, przeciwmiażdżycowe, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne i wzmacniające odporność. Badania wskazują również, że rokitnik ma działanie przeciwnowotworowe. Sok z owoców rokitnika jest źródłem: kwasów organicznych, kwasów tłuszczowych, karotenoidów, flawonoidów, witamin ( witamina C, E, niacyna, B2, B6, B12) i składników mineralnych ( wapnia, żelaza, magnezu, potasu, miedzi, cynku, manganu). Same owoce rokitnika to dawka aż od 28 do 201 mg witaminy C w 100g owoców zależnie od odmiany, od 16 do 28mg karotenoidów ( beta – karotenu, likopenu, zeaksantyny i kantaksantyny). W 100g świeżych owoców znajduje się również od 120 do 1000mg flawonoidów.
Olej z rokietnika z kolei odznacza się wysoką zawartością takich kwasów tłuszczowych jak: omega – 3 ( kwas linolenowy), omega – 6 ( kwas linolowy), kwas oleinowy oraz palmitynowy, a ponadto bogaty jest w karotenoidy, fitosterole i tokoferole. Pochłania też promieniowanie ultrafioletowe, dlatego też jest częstym składnikiem preparatów kosmetycznych oraz wykazuje silne działanie przeciwutleniające. Natomiast liście to źródło białka o wysokiej wartości biologicznej i składników bioaktywnych, w tym w głównej mierze związków o aktywności przeciwutleniającej: flawonoidy, taniny, triterpeny, katechiny, kwas elagowy. Herbata z liści rokitnika bogata jest w: wapń, potas, magnez, żelazo, fosfor, mangan, witaminę E i beta – karoten.
Rokitnik - zastosowanie
Badania wskazują, że ekstrakty z liści rokitnika mogą zapobiegać grypie i uszkodzeniom błon śluzowych. Dobrze udokumentowane jest też lecznicze działanie preparatów z rokitnika w chorobach sercowo – naczyniowych. Obecne w rokitniku flawonoidy korzystnie oddziałują na: siłę skurczu mięśnia sercowego, zachowanie prawidłowego rytmu serca, a także hamują niszczenie kardiomiocytów, zapobiegają niedokrwieniu, obniżają ciśnienie krwi. Ponadto rokitnik reguluje poziom glukozy, zmniejsza stężenie insuliny i hemoglobiny glikowanej. Olej z rokitnika obniża stężenie cholesterolu całkowitego i jego frakcji LDL, jednocześnie podnosi poziom frakcji HDL i zmniejsza agregację płytek krwi, co zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy i pomaga w jej leczeniu.
Ekstrakt wpływa także na wszelkiego rodzaju błony śluzowe: przewodu pokarmowego, układu moczowo – płciowego, skórę i śluzówkę oka. Dlatego też olej z rokitnika stosowany jest przy terapii: aft, zapalenia dziąseł o różnej etiologii, choroby wrzodowej żołądka oraz dwunastnicy, żylaków odbytu ( hemoroidów), szczelinach odbytu, pęknięciach, stanach zapalnych pochwy, spojówek, a także: w stanach po oparzeniach termicznych i chemicznych spojówek, odmrożeniach i oparzeniach skóry, odleżynach, trudno gojących się i ropiejących ranach, podrażnieniach i uszkodzeniach skóry po radioterapii. Dzięki witaminom i mikroelementom olej rokitnikowy zapobiega rozwojowi zakrzepowego zapalenia żył oraz miażdżycy i zawałom serca.
W stanach zapalnych układu pokarmowego rokitnik zmniejsza dolegliwości bólowe, wspomaga leczenie nadżerek i wrzodów. Olej z rokitnika charakteryzuje się też korzystnym wpływem na skórę: chroni przed szkodliwym działaniem promieniowania UVA i UVB, wyrównuje koloryt skóry, wykazuje właściwości przeciwzmarszczkowe i regenerujące, przeciw trądzikowe, reguluje wydzielanie sebum, ujędrnia i uelastycznia skórę. Stosowany miejscowo przyspiesza gojenie się ran, zwiększa syntezę kolagenu i powoduje wzrost stężenia hydroksyproliny oraz heksozoaminy. Znalazł również zastosowanie w leczeniu atopowego zapalenia skóry, łuszczycy, tocznia rumieniowatego, trądziku i przewlekłych dermatoz. Olej rokitnikowy wskazany jest w pielęgnacji skóry suchej, szorstkiej, z tendencją do łuszczenia się i swędzącej. Wyciągi z owoców rokitnika znajdują zastosowanie w leczeniu: ostrych i przewlekłych stanów zapalnych jamy ustnej i gardła, błon śluzowych przewodu pokarmowego, w tym: owrzodzeń jamy ustnej i wrzodów żołądka.
Olej z rokitnika - dawkowanie
Zalecana dawka oleju z rokitnika to od kilku kropel do 5 ml ( 1 łyżeczka) na dzień lub 3 razy dziennie zależnie od wybranego preparatu o czym informuje ulotka. W przypadku wątpliwości warto skonsultować dawkowanie z farmaceutą lub lekarzem, jeśli olej ma służyć celom leczniczym. W przypadku choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy można stosować pół łyżeczki oleju 3 razy dziennie przed posiłkiem, przy stanach zapalnych jamy ustnej wskazane jest 2 – 3 razy dziennie płukać jamę ustną olejem. Przy hemoroidach zaleca się smarować okolice odbytu 1- 2 razy dziennie,.
Olej rokitnikowy – przeciwwskazania
Przeciwwskazania do stosowania oleju rokitnikowego stanowią: stany zapalne wątroby oraz trzustki i ostre stany zapalne pęcherzyka żółciowego. Wszelkie wątpliwości warto rozwiać w towarzystwie lekarza lub dietetyka.
Rokitnik w kuchni
Rokitnik korzystnie wpływa na organizm nie tylko w postaci suplementów. Jego owoce czy liście można samodzielnie wykorzystać w kuchni. Owoce rokitnika doskonale nadają się do spożywania na surowo lub w postaci dżemów, galaretek, konfitur i soków. Można z nich również przygotować nalewki i wina. Sprawdzą się jako dodatek do ciast i deserów. Sok z rokitnika z powodzeniem może zastąpić sok z cytryny. Z kolei z suszonych liści rokitnika przygotować można zdrowy napar.
Spis treści:
- Bośko P, Biel W. Właściwości lecznicze rokitnika zwyczajnego. Postępy fitoterapii 2017; 1: 36 – 41.
- Cybula M., Wszelaki M. Lecznicze zastosowanie oleju rokitnikowego. Postępy fitoterapii 2001; 2-3: 24.
- Reisch – Kozeił L., Niemyska K. Zastosowanie oleju z rokitnika w kosmetologii. Kosmetologia estetyczna 2020; 9 (2): 187 – 191.
- Malinowska P., Olas B. Rokitnik – Roślina wartościowa dla zdrowia. Kosmos. Problemy Nauk Biologicznych 2016; 65 (2): 285 – 292.
- Ulanowska K., Skalski B., Olas B. Rokitnik zwyczajny ( Hippophae rhamnoide L.) jako źródło związków o aktywności przeciwnowotworowej i radioprotekcyjnej. Postępy Hig Med Dosw 2018; 72: 240 – 252.
- Piłat B., Zadernowski R. Rokitnik zwyczajny w profilaktyce nowotworowej. Postępy fitoterapii 2019; 2: 111 – 117.

Usługi dla Ciebie
Artykuły powiązane
Woda brzozowa
Woda brzozowa, którą często określa się jako sok brzozowy czy też oskoła, to bogactwo naturalnych składników. Ceniona jest od wieków ze względu na swoje właściwości. Sprawdź jak może wpływać na twój organizm.
Zdrowe odchudzanie!
Jakie błędy najczęściej popełniamy przy odchudzaniu? O czym warto pamiętać gubiąc zbędne kilogramy? Jak zdrowo się odchudzać mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.
Zioła na zdrowie i dobre samopoczucie
Lubczyk, pokrzywa, skrzyp polny, lawenda czy żeń – szeń stanowią wartościowy dodatek do codziennej diety. Sprawdź, jak zioła mogą pomóc zadbać o zdrowie i dobre samopoczucie dla Ciebie i Twoich bliskich.
Hipoglikemia - co to jest, przyczyny, objawy i leczenie
Hipoglikemia jest zaburzeniem gospodarki węglowodanowej u człowieka, mogącym wystąpić nie tylko u osób chorych na cukrzycę. Zbyt niski poziom glukozy we krwi może być niebezpieczny. Dowiedz się więcej na temat tego schorzenia.
Marchew na jesień!
Wspomaga odporność, poprawia wzrok, działa ochronnie na układ sercowo – naczyniowy. To nie jedyne zalety tego pomarańczowego warzywa. Koniecznie włącz je do jesiennego menu i wypróbuj nasz przepis na ciasto marchewkowe.