- Jeśli tylko nie ma przeciwskazań medycznych, każdy może dzięki bieganiu zadbać o zdrowie i dobre samopoczucie - mówi były lekkoatleta, mistrz Europy i jeden z inicjatorów akcji Biegam Bo Lubię - Paweł Januszewski.

Bieganie i zdrowie
Bieganie to najprostsza forma fizycznej aktywności jaką możemy wykonywać. Nie wymaga wielkich nakładów finansowych, nie potrzebujemy zespołu ludzi, specjalistycznego sprzętu czy sportowej hali lub parkietu. Ważna jest decyzja o tym, że czas zadbać o swoje zdrowie i wprowadzić w życie „ruszaj się bo zardzewiejesz”. Nie ma co odkładać biegania na później, na kolejny tydzień, miesiac, czy porę roku - warunki do biegania można znaleźć praktycznie zawsze i wszędzie.
Biegać każdy może
- Najważniejsze w rozpoczynaniu biegania jest wyjcie z domu, podjęcie decyzji znalezienie przynajmniej tych 20-30 minut na wysiłek, przy czym właśnie czas jest w tym przypadku istotny - mówi były mistrz Europy w biegach przez płotki - Paweł Januszewski, który promuje bieganie między innymi w ramach akcji Biegam Bo Lubię, nad którą patronat sprawuje klinika enel-sport
Ważny początek biegania
Jeśli chcemy rozpocząć swoją przygodę z bieganiem, istotny jest mądry i bezpieczny początek. - Nie forsujmy tempa, nie nazywajmy tego nawet treningiem czy bieganiem, niech to nie będzie na początek długi dystans i zajmie nam nie więcej niż 20-30 minut - radzi doświadczony biegacz. Nie powinniśmy narażać naszego organizmu na nagły, zbyt duży wysiłek, warto natomiast postawić na jego regularność. Kto z początku przeszarżuje może nabawić się kontuzji lub zwyczajnie zniechęcić się do biegania. Lepiej zatem rozpocząć bieganie spokojnie i rozsądnie, z czasem wydłużając dystans czy intensywność.
Zobacz wideo i dowiedz się jak zacząć biegać, jakie badania warto wykonać przed rozpoczęciem regularnej aktywności i jak planować treningi. Sprawdź też jak do przygody z bieganiem podejść mądrze i bezpiecznie, nie narażając zdrowia, tylko dbając o to, by efektami sportowej aktywności było właśnie zdrowie, sportowa sylwetka i osobista satysfakcja.
Może zainteresuje Cię również
Usługi dla Ciebie
Artykuły powiązane
Jak wygrać walkę o zdrowie? Historia o zwycięstwie.
To historia o woli walki, determinacji w powrocie do zdrowia i lekarzach, którzy pomogli, gdy inni bezradnie rozkładali ręce. To też przypomnienie, o tym że po operacji nadchodzi czas rehabilitacji, którego nie wolno zmarnować.
Zerwanie więzadła krzyżowego przedniego
- Zerwanie więzadła krzyżowego przedniego to kontuzja, która coraz częściej dotyka sportowców zarówno amatorskich jak i zawodowych - mówi dr n. med. Jacek Jaroszewski, specjalista ortopedii w klinice enel-sport. Dowiedz się więcej o zerwaniu więzadeł.
Biegać lepiej i bezpieczniej
Biegamy w parkach, w lesie, po miejskich ulicach. Raz w tygodniu można wybrać się na trening lekkoatletyczny na profesjonalnej bieżni i pod okiem trenerów zadbać o zdrowe i bezpieczne bieganie.
Serce sportowca – czy sport wyczynowy może być groźny dla życia?
Czy serce sportowca jest szczególnie narażone np. na zawał? Czy sport wyczynowy może być groźny dla życia? O sercu do sportu rozmawiamy ze specjalistą kardiologii lek. Pawłem Siwołowskim.
Sportowa aktywność jesienią
- Jesień to znakomity czas, w którym możemy rozpocząć plany sylwetkowe, które chcemy zrealizować na wiosnę - mówi Dominik Dyhdalewicz, trener przygotowania motorycznego i fizjoterapeuta kliniki Enel-Sport.
Artykuły polecane dla Ciebie
Dieta aztecka: na czym polega i czy warto ją stosować?
Aztekowie najczęściej kojarzą nam się z osiągnięciami architektonicznymi, kulturowymi oraz naukowymi, tymczasem ten starożytny, najsilniejszy w prekolumbijskim Meksyku naród indiański słynął także ze smukłych sylwetek oraz doskonałego zdrowia. W codziennym jadłospisie tego ludu znajdowało się szereg produktów bogatych w substancje odżywcze i witaminy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Jaja i zdrowie. Czy warto jeść jajka?
Niegdyś zalecano, aby je ograniczać ze względu na wysoką zawartość cholesterolu. Dziś uważane są za dobre źródło składników bioaktywnych korzystnie oddziałujących na zdrowie. Sprawdź czy jaja są wartościowym, stałym elementem diety.
Aloes - poznaj jego różne zastosowania
Aloes to roślina o nieocenionym składzie pełnym witamin, aminokwasów, minerałów i kwasów tłuszczowych. Nie tylko korzystnie wpływa na stan skóry, ale reguluje także pracę przewodu pokarmowego i poziom cukru we krwi.
Wzdęcia, niestrawność, zgaga?
Świąteczne potrawy, którym trudno się oprzeć, kuszące zapachy i dużo czasu na jedzenie. W efekcie często wzdęcia, niestrawność i zgaga. Jak sobie z tym poradzić?
Kompulsywne objadanie się – dieta
Kompulsywne jedzenie polega na przyjmowaniu dużych ilości jedzenia w krótkim czasie. Dowiedz się, jakie mogą być skutki tego zaburzenia.
Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę
Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!
Czy mak jest zdrowy?
Wigilia to w wielu domach czas na makiełki, kutię, makowce czy strucle. Mak jest mocno zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej, szczególnie w czasie Świąt. Czy to zdrowy smakołyk?
Co jeść przy zatruciu?
Biegunka, ból, zmęczenie, często odwodnienie. Zatrucia pokarmowe zamieniają życie w koszmar, jak sobie z nimi radzić? Co i jak jeść po zatruciu - mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.
Komosa ryżowa – wartość odżywcza, właściwości i wpływ na zdrowie
Komosa ryżowa charakteryzuje się bardzo dobrą wartością odżywczą i jest źródłem składników prozdrowotnych. Dowiedz się dlaczego komosę ryżową warto włączyć do diety i jak wpływa na zdrowie.
Dieta aztecka: na czym polega i czy warto ją stosować?
Aztekowie najczęściej kojarzą nam się z osiągnięciami architektonicznymi, kulturowymi oraz naukowymi, tymczasem ten starożytny, najsilniejszy w prekolumbijskim Meksyku naród indiański słynął także ze smukłych sylwetek oraz doskonałego zdrowia. W codziennym jadłospisie tego ludu znajdowało się szereg produktów bogatych w substancje odżywcze i witaminy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Jaja i zdrowie. Czy warto jeść jajka?
Niegdyś zalecano, aby je ograniczać ze względu na wysoką zawartość cholesterolu. Dziś uważane są za dobre źródło składników bioaktywnych korzystnie oddziałujących na zdrowie. Sprawdź czy jaja są wartościowym, stałym elementem diety.
Aloes - poznaj jego różne zastosowania
Aloes to roślina o nieocenionym składzie pełnym witamin, aminokwasów, minerałów i kwasów tłuszczowych. Nie tylko korzystnie wpływa na stan skóry, ale reguluje także pracę przewodu pokarmowego i poziom cukru we krwi.
Wzdęcia, niestrawność, zgaga?
Świąteczne potrawy, którym trudno się oprzeć, kuszące zapachy i dużo czasu na jedzenie. W efekcie często wzdęcia, niestrawność i zgaga. Jak sobie z tym poradzić?
Kompulsywne objadanie się – dieta
Kompulsywne jedzenie polega na przyjmowaniu dużych ilości jedzenia w krótkim czasie. Dowiedz się, jakie mogą być skutki tego zaburzenia.
Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę
Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!