Wzmacnianie odporności organizmu – poznaj skuteczne sposoby!

Zdrowie

Układ odpornościowy człowieka stanowi skuteczną tarczę przeciwko wirusom, w tym również przed SARS-CoV-2 wywołującym Covid-19. Układ ten wymaga jednak odpowiedniego uzbrojenia w przeciwciała, co można osiągnąć np. poprzez szczepienia. Ale metod na wzmocnienie odporności organizmu, które będzie skutecznym rozwiązaniem do walki z różnego rodzaju infekcjami jest wiele. Jakie to metody, co jeść by być zdrowym i czy istnieją preparaty i zioła wzmacniające organizm – o tym w poniższym artykule.

autor:
Redakcja enelzdrowie

Wzmacnianie odporności organizmu

Pytanie o to, jak wzmocnić odporność organizmu pojawia się bardzo często, nie tylko na przełomie jesieni i zimy, ale również wiosną, kiedy to zmienia się pogoda i zaczynamy zrzucać grube ubrania spragnieni pierwszych promieni słonecznych. Jak wzmocnić swoją odporność? Odporność organizmu to jego zdolność do obrony przed czynnikami wywołującymi choroby, jakimi są bakterie, wirusy i grzyby. Wysoka odporność to wynik tego, na ile sprawnie działa nasz układ immunologiczny. Możemy wspierać jego działanie poprzez codzienne, zdrowe nawyki, ale też stosując naturalne wspomagacze takie jak specjalne preparaty wzmacniające odporność, zioła, dzięki którym jeszcze skuteczniej ochronimy się przed infekcjami. Warto jednak pamiętać, że wzmacnianie odporności to proces długotrwały, na który wpływa wiele czynników – również to, jak się odżywiamy, jak skomponowana jest nasza dieta, czy uprawiamy aktywność fizyczną, i czy nasz organizm ma właściwą ilość odpoczynku oraz snu. Tylko połączenie tych wszystkich punktów może stanowić receptę na wzmocnienie funkcjonowania układu immunologicznego.

Dieta wzmacniająca odporność

Osłabiony układ odpornościowy stanowi przyczynę nawracających infekcji. Właściwa dieta bogata w witaminy i mikroelementy jest jednym z czynników wzmacniających naturalną odporność. Jedną z nich jest witamina C, dlatego dieta wzmacniająca odporność powinna być bogata w: owoce jagodowe, cytrusy, czerwoną paprykę, natkę pietruszki, jabłka, dziką różę, jarmuż, brokuły, brukselkę czy kalafiora. Inną witaminą zdrowia jest witamina A znajdująca się w pomarańczowych i czerwonych warzywach oraz owocach, ale także witamina D, której bogate źródło stanowią przede wszystkim ryby i jajka. Z kolei do źródeł witaminy E należą: orzechy, ziarna, zarodki pszenicy, awokado, nasiona roślin strączkowych, ciemnozielone warzywa i one również powinny znaleźć się w naszym codziennym jadłospisie.
Mikroelementem o kluczowej roli dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego jest cynk. Wspomniany pierwiastek jest czynnikiem niezbędnym do produkcji hormonów grasicy, bierze udział w procesie dojrzewania limfocytów, a także stabilizuje błony komórkowe, umożliwiając fagocytozę. Znajdziemy go między innymi w: ostrygach, wieprzowinie, wołowinie, indyku, żółtkach jajek, drożdżach, mleku, roślinach strączkowych, kiełkach pszenicy, pestkach dyni, otrębach pszennych, cebuli, czosnku, nasionach słonecznika i sezamu. Ważnym bohaterem w temacie odporności jest także selen, który zawierają orzechy brazylijskie, owoce morza, podroby, cebula, czosnek, pomidory, tuńczyk, otręby pszenne, brązowy ryż, zielone warzywa, płatki zbożowe. Wartymi uwagi produktami w aspekcie poprawy odporności są kiszonki. W swoim składzie zawierają nie tylko witaminę C, ale również kwas mlekowy i probiotyki. Do codziennego menu włączmy także buraki, czosnek, cebulę, aronię, czarny bez, imbir, maliny, produkty zbożowe będące źródłem beta – glukanu, cytrusy, miód i propolis. Warto także stosować tłoczony na zimno olej lniany, który usprawnia nasze naturalne mechanizmy obronne, wzmacnia układ immunologiczny i dotlenia komórki.

Preparaty i zioła wzmacniające odporność    

Nie zawsze mamy możliwość dostarczyć wszystkich niezbędnych składników poprzez odpowiednią dietę, a prawidłowy poziom witamin i mikroelementów w organizmie jest bardzo ważny dla naszego zdrowia. W tej sytuacji z pomoc mogą przyjść preparaty i suplementy – mali bohaterowie, którzy staną na straży naszej odporności. Jednym z nich jest witamina D3, której suplementacja wpłynie na stymulowanie rozwoju komórek systemu immunologicznego. Obniża ona również poziom cząsteczek prozapalnych. Z kolei witamina E jest nie tylko silnym antyoksydantem, lecz pośrednio pobudza również odpowiedź układu odpornościowego. Brak jest badań klinicznych świadczących o wzmacnianiu odporności przez witaminę E we wszystkich grupach wiekowych, jednak część wyników wykazało, że roczna suplementacja witaminy E zwiększa odporność osób w podeszłym wieku. Tran to kolejny preparat, który jest stosowany w celu podniesienia odporności. Jego składniki w postaci kwasów omega – 3, a w przypadku tranu z wątroby rekina również alkilogliceroli i skwalenu stymulują układ odpornościowy i nasilają produkcję przeciwciał oraz leukocytów.
Włączenie ziół do diety to idealne rozwiązanie dla osób, które szukają naturalnych sposobów na wzmocnienie odporności. Warto sięgać po te rośliny, które są źródłem witamin i wykazują działanie antyoksydacyjne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Jednym z najcenniejszych ziół podnoszących odporność jest jeżówka purpurowa. Nasila ona proces wychwytywania i pochłaniania wirusów oraz bakterii przez komórki układu odpornościowego, a także pobudza leukocyty do wydzielania substancji przeciwwirusowych. Możemy również sięgnąć po bogate w witaminy C i A czarny bez oraz dziką różę. O naszą florę bakteryjną, która jest kluczowa dla wysokiej odporności organizmu, najlepiej zadba aloes.
Mało kto zdaje sobie sprawę, że centrum naszego zdrowia i odporności mieszka w jelitach. Błonnik stanowi podłoże dla dobrych bakterii, które tworzą cenną mikroflorę jelita grubego i uczestniczą w procesie fermentacji włókna pokarmowego rozkładając jego frakcje. Dzięki spożywaniu błonnika bakterie mnożą się i dzięki namnażaniu skuteczniej bronią naszej odporności i zmniejszają ryzyko zachorowania. Ważnym efektem w procesie fermentowania błonnika przez bakterie jest także produkcja witamin K i B12.
Bardzo ważne są także zioła wzmacniające odporność – po które warto sięgnąć? Jednym z najbogatszych źródeł polifenoli, czyli związków roślinnych mających działanie antyoksydacyjne i wspierające nasz układ odpornościowy jest czystek siwy – Cistus incanus L. Jest to roślina, o której można powiedzieć, że jest naturalną bronią przeciw wirusom i bakteriom. Innym cennym ziołem podnoszącym odporność jest jeżówka purpurowa, która nasila proces wychwytywania i pochłaniania wirusów i bakterii oraz pobudza leukocyty do wydzielania substancji przeciwwirusowych. Źródłem witamin C i A są natomiast czarny bez i dzika róża, a florę bakteryjną wzmocni aloes. Jeśli lubimy napary, sięgajmy po te z lipy, pokrzywy, rumianku i wspomnianego czystka, wpłyną pozytywnie na wzmacnianie odporności organizmu.

Źródła:
Farr M., Tajniki odporności, Wydawnictwo Kobiece; 2021; 68-75;
Ritchel M., Niewidzialna obrona. Przełomowe odkrycia dotyczące układu immunologicznego, Wydawnictwo Muza; 2019; 56-58;
Wierzbicka I., Jak wzmocnić odporność, Wydawnictwo Zwierciadło; 2020; 135-154.

 

Artykuły powiązane

Zdrowie

Ketony w moczu - czy to groźne?

Badanie ogólne moczu tak jak i inne testy laboratoryjne i badania obrazowe, powinny być zawsze interpretowane przez lekarza. Warto jednak dowiedzieć się czym są ketony i z czym może być związana ich obecność w moczu. 

Zdrowie

Sporysz: skuteczny lek czy groźna trucizna?

Sporysz – mała niepozorna przypominające ziarno zboża ciemnobrązowa ‘narośl’ na kłosie żyta powodująca skażenie ziarna substancjami toksycznymi. W przeszłości jego nieświadome spożycie powodowało silne halucynacje i niebezpieczne choroby.

Zdrowie

Goździki – zdrowie w sezonie jesienno-zimowym

Goździki działają antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie, wspomagają też odporność, dlatego tym bardziej powinny znaleźć miejsce w kuchni w sezonie jesienno – zimowym. Sprawdź działanie goździków i dowiedz się komu goździki będą szczególnie pomocne!

Artykuły polecane dla Ciebie