Dlaczego warto jeść awokado?

Dieta i odżywianie

Awokado zyskało w ostatnich latach na popularności. Mimo że nie jest słodkie, jest owocem, który zawiera w swoim składzie dobre, zdrowe tłuszcze nienasycone (kwas oleinowy) z bardzo dobrą proporcją kwasów omega 6 do omega 3, dlatego zalicza się go do grona najbardziej wartościowych produktów. Awokado nazywane jest zielonym masłem i jest kulinarnym odkryciem, z którego można zrobić pastę, dodać go do sałatek czy meksykańskiego burrito. Co więcej, awokado pomaga w walce z nadwagą oraz wspiera obniżanie stężenia ‘złego’ cholesterolu we krwi. Skąd się bierze awokado, jakie ma wartości odżywcze i z czym najlepiej serwować je na naszych stołach – o tym w poniższym artykule.

mgr. Anna Jasińska

Skąd się bierze awokado?

Awokado zwane także smaczliwką to roślina, a dokładnie wiecznie zielone drzewo hodowane i bardzo popularne w południowo-środkowym Meksyku. Wyrasta z pestki, która kiełkuje 6-8 tygodni, dalszy wzrost odbywa się dosyć dynamicznie. Uprawa owocu w Ameryce Południowej wymaga dwa razy więcej wody niż las. Wyprodukowanie jednego kilograma owocu wymaga 600 litrów wody, przez co wciąż wycina się gęstą dżunglę, aby zrobić kolejne miejsca dla plantacji tego owocu. Awokado stanie się drugim najczęściej kupowanym owocem tropikalnym, tuż po bananach.
 

Awokado – wartości odżywcze

Awokado wartości odżywcze. W Polsce najpopularniejszymi odmianami awokado jest Hass i Fuerte. Owoc dostarcza dość sporej ilości tłuszczu, bo aż 15,41 g w 100 g, co odpowiada 200 g wędzonego łososia czy 24 g (6 sztukom) orzechów włoskich. Tego tłuszczu nie należy się jednak obawiać: jest on źródłem korzystnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak kwas oleinowy. Awokado jest odpowiedzią na pytanie jak zbić cholesterol. Dzięki regularnemu spożywaniu może bowiem wspierać obniżanie stężenia złego cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL, a podnosić stężenie dobrego cholesterolu HDL.
Przy tym awokado jest źródłem:

  • jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, wspierających prace serca;
  • wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, stanowiących źródło energii;
  • błonnika pokarmowego, który wspomaga perystaltykę jelit;
  • witamin z grupy B, odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego;
  • kwasu foliowego, który wspiera budowę i odnowę komórek;
  • przeciwutleniaczy, w tym witamin A, C i E, manganu miedzi i cynku – hamujących starzenie się organizmu.

Awokado kalorie. Awokado ze względu na wysoką wartość odżywczą jest doceniane również wśród sportowców – w 100 g owocu znajdziemy 160 kcal.
Awokado właściwości. Owoc awokado ze względu na wiele wartości prozdrowotnych zalicza się do superfoods. Posiada wiele właściwości, które mają korzystny wpływ na nasze zdrowie oraz cały organizm, w tym:

  • poprawia pracę mózgu – jest cennym źródłem kwasów tłuszczowych Omega-3 i witaminy E, które są niezbędne dla prawidłowej pracy mózgu. Regularne spożycie tego owocu poprawia pamięć i koncentrację;
  • wspomaga pracę układu trawiennego – zawartość dużych ilości enzymów i błonnika pokarmowego powoduje sprawny przebieg procesów trawiennych. Owoc zapobiega zaparciom i gromadzeniu się wody w organizmie, usprawnia pracę wątroby i korzystnie wpływa na wchłanianie cennych substancji odżywczych w jelitach;
  • ma właściwości przeciwzapalne – zawarte w awokado aminokwasy i enzymy mają silne właściwości przeciwzapalne, jego systematyczne spożycie może przynosić ulgę w chorobach reumatycznych, bólach stawów czy stanach zapalnych wątroby;
  • zapobiega starzeniu się komórek skóry – awokado to bogate źródło witaminy E i glutationu - silnego antyoksydantu, który hamuje proces starzenia się skóry, jak również wspiera jej regenerację i chroni przed szkodliwym działaniem promieni ultrafioletowych;
  • wspiera narząd wzroku - zawartość luteiny i zeaksantyny mających duże znaczenie dla zdrowia oczu. Dieta bogata w awokado może zapobiec zaćmie oraz zwyrodnieniom plamki żółtej;
  • zapobiega chorobom serca – fitoskładniki i nienasycone kwasy tłuszczowe oraz zawarte w awokado obniżają ciśnienie krwi, przez co zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca i miażdżycy oraz warunkują prawidłową pracę układu naczyniowego;
  • awokado odchudza – wpływa bowiem na uczucie sytości. Jedząc awokado najadamy się, przez co długi czas nie odczuwamy głodu. Jednak jeśli zmagamy się z nadwagą, musimy umiejętnie wprowadzić je w codzienną dietę, tak aby nie zaburzyć bilansu kalorycznego.

Kto nie powinien jeść awokado. Jak większość produktów, również awokado ma przeciwwskazania do jego spożywania. Ze względu na zawartość dużej ilości cholesterolu frakcji HDL-C awokado powinny unikać osoby, które mają zawyżony poziom złego cholesterolu. W takich przypadkach awokado może znacznie zwiększyć ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej. Wzrost ryzyka zachorowania szacuje się nawet na 80 procent.
Szczególną ostrożność muszą zachować również alergicy - owoce awokado są bowiem bardzo częstym alergenem. Osoby, które mają alergię na lateks niejednokrotnie wykazują reakcję alergiczną po spożyciu niektórych owoców, jednym z nich jest właśnie awokado. Co więcej, awokado zawiera spore ilości histaminy, której nie powinni spożywać alergicy, ponieważ prowadzi do nasilenia objawów w chorobach alergicznych

Z czym jeść awokado?

Z czym jeść awokado? Może ono występować zarówno w roli dodatku do potraw, ale może również stanowić ich bazę, jak np. w guacamole - pikantnej paście dodawanej do mięs czy warzyw z grilla, czy jako dip do chipsów. Doskonale sprawdza się jako składnik w kuchni wege.
Awokado świetnie sprawdzi się też się jako składnik sałatki z awokado, w tych o wyrazistych składnikach pozwoli delikatnie zneutralizować ich smak – jest idealnym dodatkiem na przykład w sałatce z pomarańczy.
Kanapka z awokado - owoc możemy układać pokrojony w plastry na kanapki z pomidorami czy innymi składnikami. Może być używane jako dodatek do koreczków. Smakosze dodają je również do jajecznicy. Poza tym awokado doskonale komponuje się z również z serami, pieczarkami czy krewetkami.
Co zrobić z awokado? Różnego rodzaju smarowidła czy pasty. Tutaj sekretem jest dojrzałe awokado - gwarancją dobrego smaku tego owocu jest jego dojrzałość. Owoc niedojrzały będzie cierpki i gorzki. Jeśli zdarzy nam się kupić niedojrzałe awokado, wystarczy owinąć je folią aluminiową i odłożyć w chłodne miejsce na 1-2 dni. Miękkie, dojrzałe awokado to idealna baza na takie potrawy jak pasta z awokado, pasta z awokado i jajka. Pasta jajeczna z awokado to urozmaicenie podstawowej wersji pasty jajecznej – w tej wersji z zielonym owocem oprócz jajek dodajemy skropione sokiem cytrynowym i posiekane w kostkę awokado i wyciśnięty czosnek oraz ulubione suszone zioła.
Warto  tym miejscu wspomnieć również o produkcie, jakim jest olej z awokado, który jest stosowany zarówno w kosmetyce, medycynie, jak i w kuchni jako cenny dodatek do potraw. Olej z awokado przyjmowany doustnie zapobiega chorobom przyzębia, zmniejsza objawy zapalenia stawów, obniża poziom złego cholesterolu, wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej. Główną wartością awokado wykorzystywaną w branży kosmetycznej jest zawartość fitosteroli, zdolnych do wnikania w skórę. Jest również świetnym kosmetykiem do włosów, szczególnie suchych, pozwala bowiem na zachowanie ich odpowiedniego poziomu nawilżenia – dzięki zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych sprawia, że olej uszczelnia łuski włosów, zapobiegając nadmiernej utracie wilgoci. Dodatkowo karotenoidy zapewniają ochronę przed negatywnym wpływem promieniowania UV oraz zanieczyszczeń z powietrza.

 


Źródła:
Booth S., Avocado, MD MPH; 07/2020;
Piejko L., Awokado – najzdrowszy owoc? jak wpływa na nasze zdrowie, akademiaadietetyki.pl    

 

Artykuły powiązane

Dieta i odżywianie

Co jeść przy zatruciu?

Biegunka, ból, zmęczenie, często odwodnienie. Zatrucia pokarmowe zamieniają życie w koszmar, jak sobie z nimi radzić? Co i jak jeść po zatruciu - mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.

Dieta i odżywianie

Czy mak jest zdrowy?

Wigilia to w wielu domach czas na makiełki, kutię, makowce czy strucle. Mak jest mocno zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej, szczególnie w czasie Świąt. Czy to zdrowy smakołyk?

Dieta i odżywianie

Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę

Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!

Artykuły polecane dla Ciebie