Kasza jaglana nazywana bywa królową kasz. Świetnie sprawdza się w diecie lekkostrawnej, bezglutenowej lub jako uzupełnienie diety podstawowej. Możesz ją podawać do dań wytrawnych, a także przygotować z niej jaglankę na śniadanie czy mus z owocami na deser. Sprawdź, dlaczego powinna być obecna także w Twoim menu.
Spis treści:
Kasza jaglana, a wraz z nią mąka jaglana, jest produkowana z prosa. Obecna jest w polskiej kuchni od stuleci. Ceni się ją za walory smakowe, odżywcze i działanie prozdrowotne. Są osoby, dla których 3-dniowy detoks jaglany – czyli spożywanie przez 3 dni dań na bazie kaszy jaglanej – to ważny element odżywania.
Kasza jaglana – lekkostrawna czy nie?
Kasza jaglana dorównuje wartością odżywczą kaszy gryczanej. Jej głównym składnikiem są węglowodany o niższej zawartości błonnika pokarmowego, co czyni ją lekkostrawną. Tłuszcz stanowi niewielki procent składu. Przeważają w nim kwasy tłuszczowe nienasycone. Spożywając kaszę jaglaną dostarczysz sobie również sporej ilości dobrej jakości białka. Jest bogatsze od pszenicy w niezbędne aminokwasy. Kasza jaglana zawiera witaminy B1, B2, B6 i kwas pantotenowy. Jest też dobrym źródłem magnezu, potasu, cynku, miedzi, manganu i krzemu. W 100 g kaszy jaglanej znajduje się aż 4,8 mg. Aby przyswoić żelazo w większym stopniu, warto do dania dodać źródło witaminy C – np. paprykę, pomarańcze, maliny czy truskawki.
Kasza jaglana – dieta dla zdrowia!
Kasza jaglana należy do najzdrowszych produktów zbożowych. Jej atutem jest działanie alkalizujące, a więc odkwaszające organizm. Ze względu na małą zawartość błonnika może być stosowana w chorobach przewodu pokarmowego. Brak glutenu czyni ją cennym składnikiem diety osób chorych na celiakię. Zawarta w niej lecytyna obniża poziom cholesterolu oraz tłuszczu we krwi, zapobiega zlepianiu płytek krwi i powstawaniu zakrzepów naczyń wieńcowych, opóźnia proces starzenia, ponad to zapobiega utracie pamięci, poprawia zdolność koncentracji i ułatwia zapamiętywanie. Białko kaszy jaglanej obniża poziom glukozy i insuliny we krwi, może chronić wątrobę przed uszkodzeniami spowodowanymi szkodliwymi substancjami. Prowadzone badania sugerują, że może też wpływać na metabolizm cholesterolu, podnosząc stężenie frakcji HDL. Mogą ją spożywać osoby z takimi chorobami, jak podagra. Dieta uwzględniająca kaszę jaglaną jest bez wątpienia bardzo zdrowia!
Kasza jaglana – przepisy prostsze niż myślisz!
Kasza jaglana doskonale smakuje w daniach wytrawnych, jak i w potrawach przygotowywanych na słodko. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do gulaszu, ryby czy zapiekanki. Stworzysz z niej cuda na śniadanie. Jaglanka z orzechami i owocami będzie bombą odżywczą na resztę dnia. Smacznym i zdrowym dodatkiem do domowego musli są też ekspandowane jagły. Możesz z niej również przygotować budyń, a na przekąskę koktajl. Na deser polecamy brownie z kaszy jaglanej lub przepyszne jaglane kuleczki. W menu świetnie komponują się również wszelkiego rodzaju placuszki z kaszy jaglanej i ulubionych warzyw.
Kaszę jaglaną charakteryzuje posmak goryczki. Aby się go pozbyć, kaszę przelej wrzątkiem i podpraż przez około minutę mieszając – wówczas będziesz cieszyć się wspaniałym jej smakiem.
Bogactwo składników odżywczych, działanie prozdrowotne i mnogość potraw, w których możesz zastosować kaszę jaglaną nie pozostawiają wątpliwości dlaczego nazywana jest królową kasz. Ciesz się jej smakiem i wypróbuj również nasz pomysł na jaglankę!
Jaglanka z owocami i orzechami
Składniki:
- kasza jaglana – 50 g,
- mleko 2% - 250 g,
- maliny, banan lub mango – 120 g,
- migały – 14 g,
- orzechy włoskie – 10 g.
Przygotowanie: Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem, podprażyć i zalać mlekiem, gotować na wolnym ogniu około 15 minut, po ugotowaniu dodać owoce i posiekane migdały oraz orzechy. Można również dodać miód. Smacznego!
Usługi dla Ciebie
Artykuły powiązane
Co jeść przy zatruciu?
Biegunka, ból, zmęczenie, często odwodnienie. Zatrucia pokarmowe zamieniają życie w koszmar, jak sobie z nimi radzić? Co i jak jeść po zatruciu - mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.
Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę
Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!
Czy mak jest zdrowy?
Wigilia to w wielu domach czas na makiełki, kutię, makowce czy strucle. Mak jest mocno zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej, szczególnie w czasie Świąt. Czy to zdrowy smakołyk?
Wzdęcia, niestrawność, zgaga?
Świąteczne potrawy, którym trudno się oprzeć, kuszące zapachy i dużo czasu na jedzenie. W efekcie często wzdęcia, niestrawność i zgaga. Jak sobie z tym poradzić?
Kompulsywne objadanie się – dieta
Kompulsywne jedzenie polega na przyjmowaniu dużych ilości jedzenia w krótkim czasie. Dowiedz się, jakie mogą być skutki tego zaburzenia.
Artykuły polecane dla Ciebie
Dieta aztecka: na czym polega i czy warto ją stosować?
Aztekowie najczęściej kojarzą nam się z osiągnięciami architektonicznymi, kulturowymi oraz naukowymi, tymczasem ten starożytny, najsilniejszy w prekolumbijskim Meksyku naród indiański słynął także ze smukłych sylwetek oraz doskonałego zdrowia. W codziennym jadłospisie tego ludu znajdowało się szereg produktów bogatych w substancje odżywcze i witaminy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Jaja i zdrowie. Czy warto jeść jajka?
Niegdyś zalecano, aby je ograniczać ze względu na wysoką zawartość cholesterolu. Dziś uważane są za dobre źródło składników bioaktywnych korzystnie oddziałujących na zdrowie. Sprawdź czy jaja są wartościowym, stałym elementem diety.
Aloes - poznaj jego różne zastosowania
Aloes to roślina o nieocenionym składzie pełnym witamin, aminokwasów, minerałów i kwasów tłuszczowych. Nie tylko korzystnie wpływa na stan skóry, ale reguluje także pracę przewodu pokarmowego i poziom cukru we krwi.
Wzdęcia, niestrawność, zgaga?
Świąteczne potrawy, którym trudno się oprzeć, kuszące zapachy i dużo czasu na jedzenie. W efekcie często wzdęcia, niestrawność i zgaga. Jak sobie z tym poradzić?
Kompulsywne objadanie się – dieta
Kompulsywne jedzenie polega na przyjmowaniu dużych ilości jedzenia w krótkim czasie. Dowiedz się, jakie mogą być skutki tego zaburzenia.
Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę
Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!
Czy mak jest zdrowy?
Wigilia to w wielu domach czas na makiełki, kutię, makowce czy strucle. Mak jest mocno zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej, szczególnie w czasie Świąt. Czy to zdrowy smakołyk?
Co jeść przy zatruciu?
Biegunka, ból, zmęczenie, często odwodnienie. Zatrucia pokarmowe zamieniają życie w koszmar, jak sobie z nimi radzić? Co i jak jeść po zatruciu - mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.
Komosa ryżowa – wartość odżywcza, właściwości i wpływ na zdrowie
Komosa ryżowa charakteryzuje się bardzo dobrą wartością odżywczą i jest źródłem składników prozdrowotnych. Dowiedz się dlaczego komosę ryżową warto włączyć do diety i jak wpływa na zdrowie.
Dieta aztecka: na czym polega i czy warto ją stosować?
Aztekowie najczęściej kojarzą nam się z osiągnięciami architektonicznymi, kulturowymi oraz naukowymi, tymczasem ten starożytny, najsilniejszy w prekolumbijskim Meksyku naród indiański słynął także ze smukłych sylwetek oraz doskonałego zdrowia. W codziennym jadłospisie tego ludu znajdowało się szereg produktów bogatych w substancje odżywcze i witaminy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Jaja i zdrowie. Czy warto jeść jajka?
Niegdyś zalecano, aby je ograniczać ze względu na wysoką zawartość cholesterolu. Dziś uważane są za dobre źródło składników bioaktywnych korzystnie oddziałujących na zdrowie. Sprawdź czy jaja są wartościowym, stałym elementem diety.
Aloes - poznaj jego różne zastosowania
Aloes to roślina o nieocenionym składzie pełnym witamin, aminokwasów, minerałów i kwasów tłuszczowych. Nie tylko korzystnie wpływa na stan skóry, ale reguluje także pracę przewodu pokarmowego i poziom cukru we krwi.
Wzdęcia, niestrawność, zgaga?
Świąteczne potrawy, którym trudno się oprzeć, kuszące zapachy i dużo czasu na jedzenie. W efekcie często wzdęcia, niestrawność i zgaga. Jak sobie z tym poradzić?
Kompulsywne objadanie się – dieta
Kompulsywne jedzenie polega na przyjmowaniu dużych ilości jedzenia w krótkim czasie. Dowiedz się, jakie mogą być skutki tego zaburzenia.
Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę
Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!