Zwiększa się fala niepokojących doniesień związanych z koronawirusem 2019-nCoV, tzw. wirusem z Wuhan, drobnoustrojem wywołującym zapalenie płuc. W Europie laboratoryjnie potwierdzone przypadki zakażenia nowym koronawirusem odnotowano już prawie we wszystkich krajach. Sprawdź czym jest koronawirus i jak się przed nim chronić. Jakie są czynniki sprzyjające zakażeniu, kto jest szczególnie narażony?

Czym są koronawirusy?
Koronawirusy to rodzina wirusów występujących u ssaków i ptaków, wywołujących objawy od lekkiego przeziębienia po ciężką niewydolność oddechową. Chociaż koronawirusy poznano i opisano już w latach 60-tych XX wieku, zaczęło o nich być głośno kilkanaście lat temu, przy okazji epidemii wirusa SARS. Dziś koronawirusy powróciły na pierwsze strony gazet i serwisów internetowych, które ostrzegają przed możliwą pandemią.
Epidemia i pandemia - czym się od siebie różnią?
Według definicji WHO (World Health Organization - Światowa Organizacja Zdrowia), epidemia to „występowanie w danej społeczności lub regionie przypadków choroby (...) w liczbie wyraźnie przekraczającej oczekiwane wartości.” Jest to więc nasilenie zachorowań np. na dany typ np. wirusa - i właśnie z tym mamy do czynienia w chińskiej prowincji Hubei, której stolicą jest miasto Wuhan. Najsłynniejszą epidemią w historii była epidemia dżumy w Europie w XIV wieku. „Czarna śmierć”, jak ją nazywano, pochłonęła około 100 milionów istnień ludzkich.
Pandemia ma natomiast charakter globalny - jest to epidemia, której zasięg geograficzny jest znacznie większy niż dany region czy kraj. Nietrudno więc się domyślić, że przy obecnym rozwoju technologii (m.in. transport lotniczy) niebezpieczeństwo przerodzenia się epidemii w pandemię jest bardzo wysokie. Za największą pandemię uważa się pandemię grypy w 1918 i 1919 roku (tzw. „hiszpanka” - 50 mln. ofiar śmiertelnych), za pandemię uznano także epidemię grypy A/H1N1 w 2009 roku.
Jak możemy się ustrzec przed wirusem 2019-nCoV?
Początkowo sądzono, że wirus z Wuhan jest wirusem odzwierzęcym - czyli takim, który może przenosić się ze zwierząt na ludzi. Wskazywał na to fakt, że wielu chorych miało kontakt ze zwierzętami z targu rybnego (Wuhan to miasto portowe i jeden z największych ośrodków gospodarczych współczesnych Chin). Późniejsze ustalenia (odnotowane przypadki wśród personelu medycznego) zweryfikowały jednak tę hipotezę - wirus może przenosić się z człowieka na człowieka, najprawdopodobniej drogą kropelkową. Objawy zakażenia przypominają z początku objawy zwykłego przeziębienia - takie jak gorączka, katar czy duszności, niekiedy biegunka. Niestety, w tej chwili nie dysponujemy szczepionką przeciwko wirusowi z Wuhan - jedynym środkiem zapobiegawczym jest unikanie kontaktu z chorymi. W Polsce obowiązuje stan zagrożenia epidemicznego, zaleca się pozostawać w domach, zakazane są zgromadzenia i spotkania towarzyskie w grupach powyżej dwóch osób. Ograniczenie rozprzestrzeniania się wirusa SARS CoV-2 to obecnie jedyna znana metoda zatrzymania epidemii.
Co nam grozi?
Od 23. stycznia Wuhan jest obszarem zamkniętym, wstrzymano całkowicie transport publiczny, zamknięto kina i parki rozrywki, z czasem obszar ten zwiększono o pobliskie miejscowości łacznie obejmując obszar zamieszkany przez pond 20 mln. ludzi. Korona wirus 2019-nCoV jest już w Europie, w tym w Polsce. Na terenie naszego kontynentu coraz więcej krajów zamyka szkoły, odwoływane są imprezy masowe, kulturalne, naukowe i sportowe, zamykane są teatry i kina. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) u 18% osób chorych wystąpiła ciężka postać choroby. Wciąż nie jest znane żródło zakażeń. Zaleca się szczególne zachowanie środków ostrożności, ścisłe przestrzeganie zasad higieny i unikanie dużych skupisk ludzkich. Profilaktyka odnośnie koronawirusa jest zalecana szczególnie seniorom, osobą z osłabioną odpornością i nałogowym palaczom tytoniu.
Gdzie lepiej nie jechać?
Jak informuje Główny Inspektorat Sanitarny, z punktu widzenia zagrożenia epidemiologicznego, nie zaleca się podróżowania do Chin oraz Korei Południowej, Włoch (w szczególności do regionu Lombardia, Wenecja Euganejska, Piemont, Emilia Romania, Lacjum), Iranu, Japonii, Tajlandii, Wietnamu, Singapuru i Tajwanu.
Data aktualizacji:
Usługi dla Ciebie
Artykuły powiązane
Czy noszenie maski może chronić przed zakażeniem koronawirusem?
Rozprzestrzeniająca się epidemia koronawirusa SARS-CoV-2, która rozpoczęła się w chińskim mieście Wuhan i dotarła do Europy, spowodowała wzrost sprzedaży masek, które w opinii wielu nabywców mają ochronić ich przed chorobą. Czy to prawda? Czy noszenie maski może rzeczywiście uchronić przed zakażeniem koronawirusem?
Deksametazon w terapii koronawirusa. Czy jest skuteczny?
Walka z pandemią wirusa SARS-COV-2 jest prowadzona na różne sposoby – z jednej strony szczepimy się kolejnymi dawkami, z drugiej naukowcy wciąż szukają skutecznych leków mogących pomóc w walce z COVID-19. Rozwiązań poszukują także wśród znanych, sprawdzonych leków.
Koronawirus a płuca - jak choroba wpływa na ten organ?
Jak koronawirus wpływa na komórki nabłonka płuc? Czy zmiany powstałe w przebiegu COVID-19 są odwracalne? Dlaczego stosowanie się do zaleceń może uratować życie? Dowiedz się jakie jest jedno z najpoważniejszych powikłań przebycia zakażenia wirusem SARS-CoV-2 i czy można mu zapobiec.
Koronawirus (SARS-CoV-2)
Na najważniejsze pytania o koronawirus SARS-CoV-2 odpowiada specjalista chorób zakażnych dr n. med. Wojciech Basiak. Jak można się zarazić i jak zminimalizować ryzyko zarażenia? Czy produkty zamawiane z Chin przez internet mogą być niebezpieczne? Dlaczego przed podróżą warto zaszczepić się przeciwko grypie?
Koronawirus a udar - dlaczego zagrożenie wzrasta?
Udar mózgu należy w Europie do najczęstszych przyczyn zgonów i trwałej niepełnosprawności u osób po 40. roku życia. Dowiedz się, dlaczego w przebiegu COVID-19 może dojść do udaru mózgu, a także jak go rozpoznać i co zrobić w przypadku podejrzenia udaru.
Artykuły polecane dla Ciebie
Dieta aztecka: na czym polega i czy warto ją stosować?
Aztekowie najczęściej kojarzą nam się z osiągnięciami architektonicznymi, kulturowymi oraz naukowymi, tymczasem ten starożytny, najsilniejszy w prekolumbijskim Meksyku naród indiański słynął także ze smukłych sylwetek oraz doskonałego zdrowia. W codziennym jadłospisie tego ludu znajdowało się szereg produktów bogatych w substancje odżywcze i witaminy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Jaja i zdrowie. Czy warto jeść jajka?
Niegdyś zalecano, aby je ograniczać ze względu na wysoką zawartość cholesterolu. Dziś uważane są za dobre źródło składników bioaktywnych korzystnie oddziałujących na zdrowie. Sprawdź czy jaja są wartościowym, stałym elementem diety.
Aloes - poznaj jego różne zastosowania
Aloes to roślina o nieocenionym składzie pełnym witamin, aminokwasów, minerałów i kwasów tłuszczowych. Nie tylko korzystnie wpływa na stan skóry, ale reguluje także pracę przewodu pokarmowego i poziom cukru we krwi.
Wzdęcia, niestrawność, zgaga?
Świąteczne potrawy, którym trudno się oprzeć, kuszące zapachy i dużo czasu na jedzenie. W efekcie często wzdęcia, niestrawność i zgaga. Jak sobie z tym poradzić?
Kompulsywne objadanie się – dieta
Kompulsywne jedzenie polega na przyjmowaniu dużych ilości jedzenia w krótkim czasie. Dowiedz się, jakie mogą być skutki tego zaburzenia.
Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę
Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!
Czy mak jest zdrowy?
Wigilia to w wielu domach czas na makiełki, kutię, makowce czy strucle. Mak jest mocno zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej, szczególnie w czasie Świąt. Czy to zdrowy smakołyk?
Co jeść przy zatruciu?
Biegunka, ból, zmęczenie, często odwodnienie. Zatrucia pokarmowe zamieniają życie w koszmar, jak sobie z nimi radzić? Co i jak jeść po zatruciu - mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.
Komosa ryżowa – wartość odżywcza, właściwości i wpływ na zdrowie
Komosa ryżowa charakteryzuje się bardzo dobrą wartością odżywczą i jest źródłem składników prozdrowotnych. Dowiedz się dlaczego komosę ryżową warto włączyć do diety i jak wpływa na zdrowie.
Dieta aztecka: na czym polega i czy warto ją stosować?
Aztekowie najczęściej kojarzą nam się z osiągnięciami architektonicznymi, kulturowymi oraz naukowymi, tymczasem ten starożytny, najsilniejszy w prekolumbijskim Meksyku naród indiański słynął także ze smukłych sylwetek oraz doskonałego zdrowia. W codziennym jadłospisie tego ludu znajdowało się szereg produktów bogatych w substancje odżywcze i witaminy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Jaja i zdrowie. Czy warto jeść jajka?
Niegdyś zalecano, aby je ograniczać ze względu na wysoką zawartość cholesterolu. Dziś uważane są za dobre źródło składników bioaktywnych korzystnie oddziałujących na zdrowie. Sprawdź czy jaja są wartościowym, stałym elementem diety.
Aloes - poznaj jego różne zastosowania
Aloes to roślina o nieocenionym składzie pełnym witamin, aminokwasów, minerałów i kwasów tłuszczowych. Nie tylko korzystnie wpływa na stan skóry, ale reguluje także pracę przewodu pokarmowego i poziom cukru we krwi.
Wzdęcia, niestrawność, zgaga?
Świąteczne potrawy, którym trudno się oprzeć, kuszące zapachy i dużo czasu na jedzenie. W efekcie często wzdęcia, niestrawność i zgaga. Jak sobie z tym poradzić?
Kompulsywne objadanie się – dieta
Kompulsywne jedzenie polega na przyjmowaniu dużych ilości jedzenia w krótkim czasie. Dowiedz się, jakie mogą być skutki tego zaburzenia.
Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę
Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!